Alp Gürkan soruşturmasında üçünü kez savcı değişti

Alp Gürkan soruşturmasında üçünü kez savcı değişti

Alp Gürkan soruşturmasında üçünü kez savcı d... Birinci savcı izne çıktı, ikinci savcı da seminere gidince dosyayı devretti. Üçüncü savcının ise bilirkişilerin raporunun tamamlamasından sonra dava açıp açmamaya karar vereceğini avukatlara ifade ettiği öğrenildi. Mağdur...

Birinci savcı izne çıktı, ikinci savcı da seminere gidince dosyayı devretti. Üçüncü savcının ise bilirkişilerin raporunun tamamlamasından sonra dava açıp açmamaya karar vereceğini avukatlara ifade ettiği öğrenildi. Mağdur avukatlardan Denizer Şanlı, "Alp Gürkan'a zor dokunulacak. Bir şekilde dokunulamıyor, bununla ilgili hukuki prosedürler yavaşlatılıyor" dedi.

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci yaşamını yitirdi. Olayın ardından başlatılan adli soruşturmada, 'olası kastla öldürme', 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu toplam 46 sanık yargılanmaya başladı.

Halen yargılamanın yapıldığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, geçen Ağustos ayındaki ara kararında, şirketin patronu Alp Gürkan için, soruşturma talimatı verdi. Bunun üzerine, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın ardından düzenlediği basın toplantısında, "Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez" yönünde açıklama yapan Alp Gürkan için inceleme yaptı.

"PATRONUM AMA SORUMLU DEĞİLİM"

Alp Gürkan da, geçen 9 Kasım'da, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak sunduğu ifadesinde, daha önce hakkında hem savcılığın, hem de itiraz üzerine dosyayı inceleyen mahkemenin takipsizlik kararı verdiğini hatırlattı. Alp Gürkan, kazadan sonra maden ocağındaki basın toplantısında söylediği, “Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez" sözlerine de ifadesinde açıklık getirdi. Kaza günü, facianın yaşandığı ocağın sahibi olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi bulunmadığını anımsatan Alp Gürkan, "Kazanın meydana geldiği maden ocağını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. isimli şirketin en büyük ortağı durumundayım. Bu durumda hukuki anlamda şirketin patronu sayılırım. Şirketin patronu olduğum için de şirketin Yönetim Kurulu Başkanını ve diğer üyelerini hukuken değiştirebilme yetkisine sahip bir kimseyim. Bu durumda 'şirketin patronu benim, şirkette yetkilerim var' demem gayet doğaldır. Ancak bu şekilde yaptığım beyan hiçbir şekilde hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum şeklinde yorumlanamaz" dedi.

"BAŞKA TEDBİR ALMA İMKANIM YOKTU"

DHA'nın haberine göre ifadesinde, görev yaptığı süre içerisinde kendisi adına hareket edecek işveren vekilleri görevlendirdiğini de anlatan Alp Gürkan, "İşçi sağlığı ve iş güvenliğine önem verdiğim için bu şekilde hareket ettik. İşin gerçeği, kazanın meydana geldiği ocakta yönetim kurulu olarak alınması gereken tüm tedbirler alınmıştır. Bunun haricinde başkaca bir tedbir alma imkan ve ihtimalim bulunmamaktadır" dedi.

SAVCILAR DAVAYI AÇIP AÇMAYACAKLARINI DÜŞÜNÜYOR

Ancak geçen Ağustos ayında Alp Gürkan hakkında başlayan soruşturmada görev yapan savcılar, çeşitli gerekçelerle dosyadan ayrıldı. Birinci savcı izne çıkınca, ikinci savcı da seminere gidince dosyayı devretti. Davayı takip eden avukatlar üçüncü savcının ise bilirkişilerin raporunun tamamlamasından sonra dava açıp açmamaya karar vereceğini ifade ettiğini belirtti.

''ALP GÜRKAN’A ZOR DOKUNULACAK’

Alp Gürkan hakkında suç duyurusunda bulunan mağdur avukatlarından Denizer Şanlı, "Mahkeme kararından sonra yani suç duyurusundan sonra 8 ayda üçüncü savcı geldi. Muktedirleri soruşturmanın ne kadar zor olduğunu gösteren önemli bir emare. Deliller çok açık, cinayet sonrasında basın açıklamasında açıkça ikrar ediyor; 'Ben şirketin patronuyum.' Bu sözlerden sonra açıkçası dava açılması lazım. Hakkında gerekçesiz olarak takipsizlik veriliyor. Mahkemenin suç duyurusuna rağmen sürüncemede bırakılıyor, hakkında dava açılması istenmiyor. Alp Gürkan'a zor dokunulacak. Bir şekilde dokunulamıyor, bununla ilgili hukuki prosedürler yavaşlatılıyor, bahaneler üretiliyor" dedi.

"Alp Gürkan soruşturmasında üçünü kez savcı değişti" haberi, 01 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Alp Gürkan soruşturmasında üçünü kez savcı değişti haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Alp Gürkan soruşturmasında üçünü kez savcı değişti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  2. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  3. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  4. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  5. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  6. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  7. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  8. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  9. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  10. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  11. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  12. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
  13. 00:19 AB, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verme çağrısı yapıyor
  14. 00:16 İsrailli Bakan Ben-Gvir'in tartışmalı önerisi: "Filistinlilere Ölüm Cezası Verilsin”
  15. 00:14 Fenerbahçe, Olympiakos'u Ağırlıyor: UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final Rövanşı
  16. 00:10 Muğla'nın Menteşe İlçesinde 3.9 Büyüklüğünde Deprem
  17. 00:06 New York Borsası'nın düşüşü sürüyor
  18. 00:01 Hastane randevu sistemi değişti! Bundan sonra işleyiş şöyle olacak
  19. 23:58 Transfer işlemi tamamlanıyor: Altay Bayındır, Süper Lig'e dönüş yapıyor!
  20. 23:53 SGK'nın geçmişe dönük prim iadesi fırsatı: Peki kimler başvurabiliyor?
Gündem Haberleri