Anayasa değişikliği teklifinde 15. madde kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinde 15. madde kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinde 15. madde kab... TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin, bütçe ve kesinhesapla ilgili 15. maddesine 341 kabul, 134 ret oyu verildi. Genel Kurulda, teklifin 15. maddesinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından gizli oylamaya geçildi. KABİN...

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin, bütçe ve kesinhesapla ilgili 15. maddesine 341 kabul, 134 ret oyu verildi. 

Genel Kurulda, teklifin 15. maddesinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından gizli oylamaya geçildi. 

KABİN TARTIŞMASI

Bazı CHP milletvekillerinin oy kullanma kabinlerinde perdeleri çekerek beklemeleri, AKP milletvekillerinin tepkisine neden oldu. 

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, milletvekillerini oylama kurallarına uymaları ve kabinleri işgal etmemeleri konusunda uyardı. Aydın, "Sayın milletvekilleri kabinlerde eski jetonlu telefon görüşmesi yapılmıyor herhalde. Lütfen kabinleri işgal etmeyelim." dedi. 

Oy kabininde bulunan milletvekillerinin buradan çıkmaması üzerine yeniden uyarıda bulunan Aydın, önceki oylamalara göre makul sürenin çok aşıldığını belirterek, milletvekillerinden oylarını kullanmasını istedi. Oylama yaklaşık 2 saat sürdü. 15. maddenin gizli oylamasına 483 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 134 ret oyu kullanıldı, 1 oy çekimser, 5 oy boş çıktı, 2 oy geçersiz sayıldı.

TARTIŞMA YAŞANDI

15'inci maddenin görüşülmesine başlamadan maddelerin oldu bittiye getirilerek yeterince değerlendirilmeden kabul edilmesine ilişkin tartışma yaşandı.

14. maddenin kabulünün ardından CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay söz aldı. MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın eşinin intihar girişimini hatırlatan Altay, MHP sıralarının boşaldığını, söz almak için ismini yazdıran AKP'li hatiplerin de söz almaktan vazgeçtiğini belirtti. Altay böylesi önemli bir değişikliğin konuşulmadan onaylanmasının uygun olmayacağını belirterek birleşimin ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Altay'dan sonra söz alan AKP Grup Başkan Vekili Naci Bostancı ise Sancaklı'nın acısını paylaştıklarını ancak görüşmelere bir müddet daha devam edilmesini uygun gördüklerini belirtti. Çoğunluk partisinin ısrarı CHP sıralarında gerginlik yarattı.

Yaşanan bu gerilimin ardından teklifin bütçe ve kesin hesap kanunları ile ilgili 15. maddesi okundu ve görüşmeler başladı. Görüşmelerin ardından 15. madde için oylamaya geçildi.

"AKP GÖRÜŞMELERİ OLDU BİTTİYE GETİRİYOR"

Genel Kurulda HDP Milletvekili Garo Paylan'a soykırım ifadeleri nedeniyle ceza verilmesinin HDP görüşmelerin 6'ncı günündeki birleşime katılmadı. Bunun üzerine AKP'nin görüşmelerde planın da ötesine geçerek 16, 17 ve 18. maddelerin de bu gece oylatmayı planladığı belirtildi. MHP’nin de görüşmelerin hızlanması için 15. Maddeden sonra söz almama kararı aldığı öğrenildi.

Sadece CHP’nin söz alıp konuştuğu görüşmelerde MHP ve AKP’nin görüşmeleri kısa sürede tamamlama planı CHP’lilerce eleştirildi. CHP'li vekiller “Rejim değişikliği'' teklifinin görüşüldüğünü belirterek, 15 madde oylaması sırasında "düşünerek oy kullanıyoruz" diyerek yavaşlatma protestosu yaptılar. Oy kabinlerine giren CHP milletvekilleri oylamayı yavaşlatarak kabinlerden çıkmadı ve kabin önünde uzun kuyruk oluşturdular.

HDP GENEL KURULA GERİ DÖNDÜ

Görüşmelerin bu gece tamamlanması yönündeki eğilimin ardından HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tek başına HDP sıralarına oturarak, bu durumu eleştirdi. Önder'in protestosundan sonra HDP'den başka milletvekilleri de Genel Kurulda oturmaya başladı.

teklifin 15. maddesi ne içeriyor?

MADDE 15- 2709 sayılı Kanunun 161 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“A. Bütçe ve kesin hesap MADDE 161- Kamu idarelerinin ve kamu iktisadî teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları yıllık bütçelerle yapılır. Malî yıl başlangıcı ile merkezi yönetim bütçesinin hazırlanması, uygulanması ve kontrolü ile yatırımlar veya bir yıldan fazla sürecek iş ve hizmetler için özel süre ve usuller kanunla düzenlenir. Bütçe kanununa, bütçe ile ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamaz. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, malî yılbaşından en az yetmişbeş gün önce, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar. Bütçe teklifi Bütçe Komisyonunda görüşülür. Komisyonun ellibeş gün içinde kabul edeceği metin Genel Kurulda görüşülür ve malî yılbaşına kadar karara bağlanır. Bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamaması halinde, geçici bütçe kanunu çıkarılır. Geçici bütçe kanununun da çıkarılamaması durumunda, yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Genel Kurulda kamu idare bütçeleri hakkında düşüncelerini her bütçenin görüşülmesi sırasında açıklarlar, gider artırıcı veya gelirleri azaltıcı önerilerde bulunamazlar. Genel Kurulda kamu idare bütçeleri ile değişiklik önergeleri, üzerinde ayrıca görüşme yapılmaksızın okunur ve oylanır. Merkezî yönetim bütçesiyle verilen ödenek, harcanabilecek tutarın sınırını gösterir. Harcanabilecek tutarın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle aşılabileceğine dair bütçe kanununa hüküm konulamaz. Carî yıl bütçesindeki ödenek artışını öngören değişiklik teklifleri ile carî ve izleyen yılların bütçelerine malî yük getiren tekliflerde, öngörülen giderleri karşılayabilecek malî kaynak gösterilmesi zorunludur. Merkezî yönetim kesinhesap kanunu teklifi, ilgili olduğu malî yılın sonundan başlayarak en geç altı ay sonra Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur. Sayıştay genel uygunluk bildirimini, ilişkin olduğu kesinhesap kanun teklifinin verilmesinden başlayarak en geç yetmişbeş gün içinde Meclise sunar. Kesinhesap kanunu teklifi ve genel uygunluk bildiriminin Türkiye Büyük Millet Meclisine verilmiş olması, ilgili yıla ait Sayıştayca sonuçlandırılamamış denetim ve hesap yargılamasını önlemez ve bunların karara bağlandığı anlamına gelmez. Kesinhesap kanunu teklifi, yeni yıl bütçe kanunu teklifiyle birlikte görüşülür ve karara bağlanır.''  

"Anayasa değişikliği teklifinde 15. madde kabul edildi" haberi, 15 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 15 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Anayasa değişikliği teklifinde 15. madde kabul edildi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anayasa değişikliği teklifinde 15. madde kabul edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  2. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  3. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  4. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  5. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  6. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  7. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  8. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  9. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  10. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  11. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  12. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  13. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  14. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  15. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  16. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
  17. 00:01 İbrahim Tatlıses ve Oğlu Ahmet Tatlıses Arasındaki Mahkeme Süreci Sürüyor: İddialar ve Açıklamalar
  18. 23:57 Netflix'in İlk Çeyrek Geliri Yüzde 15 Arttı: Abone Sayısı 37 Milyon Kişi Arttı
  19. 23:36 UEFA Avrupa'da, Aston Villa ve Fiorentina ilk iki finalist oldu!
  20. 23:26 CHP'li Zeyrek, Manisa'da indirim sözünü yerine getirdi!
Politika Haberleri