Anayasa Mahkemesinde de anamuhalefet partisinde de olağanüstü hal...

Anayasa Mahkemesinde de anamuhalefet partisinde de olağanüstü hal...

Anayasa Mahkemesinde de anamuhalefet partisi... Ömer Faruk EMİNAĞAOĞLUAnkara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, olağanüstü hal gerekçe gösterilerek, olağanüstü hal KHK'larının tartışılacağı panele izin verilmediği daha yeni ortaya çıktı.Şimdi de, Anayasa Mahkemesi...

Ömer Faruk EMİNAĞAOĞLU

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, olağanüstü hal gerekçe gösterilerek, olağanüstü hal KHK'larının tartışılacağı panele izin verilmediği daha yeni ortaya çıktı.
Şimdi de, Anayasa Mahkemesi ve CHP tarafından, olağanüstü hal KHK'ları hakkında CHP'nin açtığı dava dosyaları içeriğinin incelenmesine bile izin verilmedi.

Olağanüstü hal süresinde, olağanüstü halin gerekleri kapsamında çıkatılan KHK'lerin iptali için Anayasa Mahkemesinde dava açılamamaktadır.
Olağanüstü hal süresi içinde çıkartılsa bile, olağanüstü halin gerektirmediği konularda çıkartılan olağanüstü hal KHK'larının iptali için ise, Anayasa Mahkemesine iptal davası açılabilmektedir. Bunun için yapılan düzenleyici işlemin adına değil, bu işleme karşı dava açıldığında işlemin içeriğine bakılarak, içeriğinin olağnüstü halin gerekleri kapsamında olup olmadığı incelenmektedir.
15 Temmuz sonrasında 20 Temmuz'da ilan edilen olağanüstü hal kapsamında bugüne kadar sekiz adet olağanüstü halk KHK'sı çıkartılmıştır.
CHP, bu olağanüstü hal KHK'larından bazıları için iptal davası açmazken, sadece 668 sayılı olağanüstü hal KHK'sı için ve bu KHK'nın da tüm hükümleri için değil, bazı hükümleri için iptal dava açmış, ancak açılan bu dava Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmiştir.

CHP, açtığı bu davanın dilekçe içeriğini her nedense kamuoyuna açıklamamış, bu konudaki talepleri karşılamamıştır. CHP TBMM grubunun bu bağlamda çıkartılan tüm KHK'lar için ve bu KHK'ların da tüm maddeleri için dava açması gerekirken, hem sadece bir KHK için, hem de o KHK'nın da sadece belirli maddelerine yönelik dava açması dikkat çekmiştir. Öte yandan açılan bu dava dava dilekçesi içeriğinin bile açıklanmaması ise, adeta CHP'de de olağanüstü hal mi yaşanıyor sorularını ortaya çıkarmıştır.
Adalet Bakanının bile, bu KHK'ların Anayasaya aykırı hükümler içerdiğinin belirttiği yerde, CHP'nin bu KHK'ların tamamına ve tüm hükümlerine dava açmaması, CHP'nin de AKP ile paralel olarak Anayasa'nın bu KHK'lar yoluyla delinebileceği anlayışını benimsediği düşüncelerine haklılık kazandırmıştır. 
Avukatlar, mahkeme önündeki her türlü dava dosyalarını inceleyebilmekte iken, Anayasa Mahkemesi 668 sayılı olağanüstü hal KHK'sının iptali için CHP tarafından açılan dava dosyasının içeriğinin tarafımca incelenmesine izin vermemiştir.

Anayasa Mahkemesinde dava dosyası içeriğini inceleyebilmek ve süreçteki hukuk yollarını etkili kullanabilmek için, CHP'ye yapılan başvuruda CHP TBMM grubu, açılan dava dilekçesini paylaşmaktan uzak durmuş, adeta dava dilekçesini saklamış, bunun üzerine tarafımca Avukatlık Yasası'ndan kaynaklanan haklardan hareketle bu dava dosyasının incelebilmesi için Anayasa Mahkemesine dilekçe ile başvuru yapılmıştır.
Avukatlık Yasası, yargı organlarındaki dava dosyalarının vekaletname aranmaksızın avukatlar tarafından incelenmesi konusunda son derece açık hüküm içermesine rağmen, Anayasa Mahkemesi, bu konuda izin vermeyerek, kendisini adeta bir yargı organı olarak, baktığı davayı da bir dava olarak görmemiştir.
Oysa Avukatlar, her türlü yargı organları önündeki her türlü dava dosyasını, Avukatlık Yasası uyarınca vekaletname olmaksızın inceleme hakkına, vekaletname olduğunda da dava dosyasından örnek alma hakkına sahiptir.

Anayasa Mahkemesi, bu kuralın, kendi önündeki KHK iptal davasında uygulanamayacağını ifade etmiştir.
Bu olağanüstü hal hukukundan da öte bir durumdur.
KHK iptal davaları, Anayasa'da açıkça "iptal davası" olarak nitelenmesine rağmen, Anayasa Mahkemesi bu kavramın Avukatlık Yasası kapsamındaki dava niteliğinde olmayacağını belirtmiştir.
Bu tablo ve tutum değerlendirildiğinde iki durum öne çıkmaktadır: 
Sadece olağanüstü hal gerekleri kapsamını aşan konularda değil, sadece bu kapsamda kalan KHK hükümleri için mi dava açıldığı için, yerinde olarak Anayasa Mahkemesince red kararı mı verilmiştir. Bu nedenle mi CHP tarafından dava dilekçesinin içeriğinin açıklanmasından uzak durulmaktadır. 
Yoksa olağanüstü hal gereklerini aşan konularda bile çıkartılan KHK hükümlerine bile dava açıldığı, ancak bu konuda  Anayasa Mahkemesi iptal kararı verebilecekken, önceki görüşünden döndüğü için mi red kararı vermiştir. 
Bu aşamada bu seçeneklerinden hangisinin söz konusu olduğu kesin olarak açıklığa kavuşmamış ve tartışmalı kalmıştır.

Bu tabloya bakıldığında kesin olan şey,  iktidarı denetlemek ve Anayasal sisteme bağlılık için görev yapması gereken, anamuhalefetin de Anayasa Mahkemesinin de, iktidarın yarattığı olağanüstü hale kapıldığıdır. Yani sözün özü bu kurumların içinde bile görülen, olağanüstü halin yaşandığı yolunda...
 

"Anayasa Mahkemesinde de anamuhalefet partisinde de olağanüstü hal..." haberi, 25 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Anayasa Mahkemesinde de anamuhalefet partisinde de olağanüstü hal... haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Anayasa Mahkemesinde de anamuhalefet partisinde de olağanüstü hal... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
ABC Kritik Haberleri