Ankara Garı önünde katliamda yitirilenler anıldı

Ankara Garı önünde katliamda yitirilenler anıldı

Ankara Garı önünde katliamda yitirilenler an... Ankara'da 10 Ekim'de yaşanan katliamda hayatını kaybedenler için KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin de aralarında bulunduğu 20'den fazla demokratik kitle örgütü ve siyasi partiden oluşan 10 Ekim bileşenleri ile 10 Ekim Barış ve Dayanışma...

Ankara'da 10 Ekim'de yaşanan katliamda hayatını kaybedenler için KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin de aralarında bulunduğu 20'den fazla demokratik kitle örgütü ve siyasi partiden oluşan 10 Ekim bileşenleri ile 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Tren Garı önünde anma etkinliği düzenledi.Anmada, katliamın yaşanmasına neden olanların, göz yumanların hesap vermesi istendi. Katliama ilişkin davanın Nisan sonu ya da Mayıs başında davanın başlamasının beklendiği kaydedildi.

“KATİL DEVLET HESAP VERECEK''

BirGün'den Burcu Cansu'nun aktardığı habere göre, Ankara Katliamı’nın beşinci ayında Ankara Tren Garı önünde yapılan anma, patlamanın yaşandığı saat olan 10.04’te başladı. Anmaya katliamda uzuvlarını kaybeden yaralıların katılması duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. Yaralıların yaralarının sarılmaya başlamasının umut verici olduğu vurgusu yapıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra anmada KESK Eş Genel Başkanları Şaziye Köse, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konseyi Başkanı Bayazıt İlhan, yurttaşlar ile çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi de bulundu.

Yaşamını yitirenlerin isimlerinin ve fotoğraflarının bulunduğu “Katilleri Tanıyoruz! Unutturmayacağız'' yazan pankartı taşıyan kitle, ölenlerin anısına saygı duruşu yaptı. Alandan sürekli “Katil Devlet Hesap Verecek'' sloganları yükseldi.

katliamankara.jpg

“BARIŞ UMUDUMUZU KAYBETMEDİK''

10 Ekim bileşenleri adına basın açıklamasını okuyan katliamda yaşamını yitiren avukat Uygar Coşgun'un eşi 10 Ekim-Der Geçici Yönetim Kurulu Üyesi Mehtap Sakinci Coşgun, “Şu an bulunduğumuz alanda 150 gün önce hepimiz, hayallerimizi, yaşam sevincimizi, gelecek umudumuzu ve gülüşümüzü kaybettik. Kaybettiğimiz onca şeye rağmen barış umudumuzu kaybetmedik'' dedi.

Katliamın acısının hala yüreklerini yaktığını belirten Coşgun, “Katliam sonrası en çok kadınlar, çocuklarından acılarını gizlemeye çalıştılar. Onlara mutluluk oyunları ile hiç gelmeyecek babalarının yokluğunu hissettirmemeye çalıştılar. Bir de hiç gelmeyecek anneler vardı şüphesiz. Yine kadınlar evlat acısı ile kendi yaşamlarından vazgeçme noktasına gelip diğer evlatları için hayata tutundular. Ömür boyu birliktelik sözü veren sevgililer vardı içlerinde, geriye kalan ''söz’ yemin olacaktı. Bilinsin ki yürek acımıza rağmen iyileşeceğiz iyileşmek için birbirimize tutunup ölümü yaşam karşısına mağlup kılacağız'' diye konuştu.

“BAŞSAVCILIK SÖZÜNÜ TUTARSA NİSAN SONU MAYIS BAŞI DAVA GÖRÜLÜR''

katliamankara2.jpg

Davaya ilişkin BirGün’e konuşan Coşgun, “90’ıncı gün bize Başsavcılık’tan verilen bir söz vardı. Nisan’da iddianamenin yetiştirilip kovuşturma aşamasına geleceğine ilişkin bir söz verilmişti. Şu an için pek çok aşama sonuçlandı. Otopsi raporları ile ilgili çok büyük bir hız alındı. Raporların dönüşleri sağlanıyor. Nihayetlenmesi yakındır diye düşünüyoruz. Bu yüzden de Başsavcılık tarafından verilen sözün Nisan sonu ya da Mayıs başı gibi gerçekleştirilecektir, diye düşünüyoruz. Net bir bilgi verilmemiş de olsa bir aksilik de görünmüyor'' dedi.

ÖFKEMİZ DE UMUDUMUZ DA DURUYOR

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve katliamda yaşamını yitirenler de duygularını paylaştı.
Katliamda yaşamını yitiren Korkmaz Tedik’in babası Erdoğan Tedik, “Öfkemiz geçmedi, geçmeyecek. Öfkemiz yitirdiklerimizle kaybolmadı. Her geçen gün öfkemiz daha da artmaktadır. Çünkü emeğin ve barışın düşmanları hala hesap vermediler. 10 Nisan’da bütün aileleri ve yaralıları Ankara’ya davet ediyoruz. Sesimizi yükselteceğiz'' dedi.

Barış İçin Akademisyenler Ankara İnisiyatifi adına konuşan Nur Betül Çelik, destek ve dayanışma amacıyla geldiğini belirterek, “Acınız acımız. Bu acı hepimizin acısıdır. Barış sözünü devam ettirmek için buradayız'' diye konuştu.

Katliamda yaralanan Aziz Mustafa Şimşek, şair Hasan Hüseyin Korkmazgil’in şu dizelerini okudu:

“Çirkindiler

Korkaktılar

yarınsızdılar

geldiler itilerek

girdiler irkilerek

kararttılar gecemizi

Isırdılar karanlıkta

kanattılar türkümüzü

kırdılar çiçekli dallarımızı

tükürdüler içine ekmeğimizin

ağrıttılar ağrımızı

ağrıttılar vatan vatan

ağrıttılar dünya dünya

ve çekip gittiler

kanlı izler bırakarak

göğümüzün merdivenlerinde

yoktu yarınları onların

çünkü onlar

suç taşıyan sandık gibi

karanlıktılar''

KARANFİLLER BIRAKILDI

Yapılan konuşmaların ardından katliamda yaşamını kaybedenlerin isimlerinin ve fotoğraflarının bulunduğu “Emek, Barış, Demokrasi'' simgesel anıtı önüne karanfiller bırakıldı. Karanfiller bırakılırken yakınlarını, eşlerini, dostlarını, çocuklarını kaybedenler gözyaşlarına hakim olamadı.

"Ankara Garı önünde katliamda yitirilenler anıldı" haberi, 10 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 10 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ankara Garı önünde katliamda yitirilenler anıldı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ankara Garı önünde katliamda yitirilenler anıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  2. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  3. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  4. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  5. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  6. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  7. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  8. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  9. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  10. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  11. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  12. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  13. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  14. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  15. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  16. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  17. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  18. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  19. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  20. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
Gündem Haberleri