Atanmış rektöre İTÜ-DER de karşı çıktı

Atanmış rektöre İTÜ-DER de karşı çıktı

Atanmış rektöre İTÜ-DER de karşı çıktı İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (İTÜ-DER), rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören 676 sayılı KHK'nın iptali için, "Üniversite Yönetimleri Siyasi İradeden Bağımsız Belirlenmelidir"...

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği (İTÜ-DER), rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören 676 sayılı KHK'nın iptali için, "Üniversite Yönetimleri Siyasi İradeden Bağımsız Belirlenmelidir" başlıklı bir bildiri yayınlayarak Bogaziçili ve ODTÜ'lü meslektaşlarıyla aynı görüşe sahip olduğunu açıkladı.

İTÜ Öğreti Üyeleri Derneği'nden yapılan açıklama şöyle:

ÜNİVERSİTE YÖNETİMLERİ SİYASİ İRADEDEN BAĞIMSIZ BELİRLENMELİDİR

Üniversiteler, bilimin ölçüt ve amaçları dışında hiç bir etkenin belirleyici olmaması gereken yerlerdir. Evrensel ölçütlerle değeri olan bilimsel araştırma ve eğitim ancak ve ancak özgür bir ortamla olanaklı olur. Bu olanağın üniversitenin özerkliğini sağlayıcı etmenlerden uzaklaşıldıkça azalmakta olduğu, son yıllarda üniversitelerimizin üretkenlik ve uluslararası yetkinlik sıralamalarındaki gerileyen konumları ile de anlaşılabilir. Üniversitelerde idari görev alacak kişilerin bilimsel araştırmanın özünde yer alan nesnel ölçütlerle ve şeffaf süreçler izlenerek ve her türlü siyasi etkiden uzak şekilde belirlenmesi bu kurumların niteliğini ve söyledikleri sözün değerini belirleyen temel göstergelerdendir.

Üniversitelerin yönetimi ve kamusal kaynakları aktaran kurumlar arasındaki ilişkilerin var olan koşullara göre düzenlenmesine her ülkede gereksinim olması gerçeğine karşın, dünyada bilim üretimine öncülük eden gelişmiş ülkelerin hiç birinde doğrudan siyasi iradeye bağlı bir üniversite yönetimi atama modeli yoktur. Üniversite rektörlerinin belirlenme yönteminin OHAL döneminde bir KHK kapsamında değiştirilmesinin usul olarak yanlış olmasının yanısıra, rektör seçimlerinde öğretim üyelerinin görüşünü hiç bir şekilde dikkate almayan yeni düzenlemenin Türkiye yüksek öğretim ve araştırma ortamını daha da geriye götüreceği açıktır.

Bizler bu konu hakkında Boğaziçi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan açıklamalara katılıyor ve aşağıdaki taleplerimizi
sunuyoruz:

i – Üniversite yönetiminin, üniversite bileşenlerinden yalnızca öğretim üyelerinin katıldığı bir aday belirleme seçimi ile YÖK ve sonrasında da Cumhurbaşkanı onayına sunulması şeklindeki eski düzenlemeyi de aratacak şekilde üniversite
öğretim üyelerinin görüşünü hiç bir şekilde dikkate almayan ve doğrudan YÖK ve Cumhurbaşkanı yetki ve iradesine bırakan 676 sayılı KHK iptal edilsin.

ii – OHAL’in ilan edilme gerekçesi ile bir ilişkisi bulunmamasına karşın, üniversitelerin toplumsal hayatta sahip oldukları önem ile bağdaşmayan acele bir değerlendirme çerçevesinde 29 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan 676 no’lu KHK ile yapılan düzenleme, katılımcı bir tartışma ortamında tüm bileşenlerin görüşleri alınarak ve çağdaş demokrasilerdeki uygulamalar ve deneyimler ışığında yeniden değerlendirilsin.

Kamuoyunun dikkatine saygıyla sunulur.

İTÜ Öğreti Üyeleri Derneği


 

"Atanmış rektöre İTÜ-DER de karşı çıktı" haberi, 15 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 15 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Atanmış rektöre İTÜ-DER de karşı çıktı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Atanmış rektöre İTÜ-DER de karşı çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  2. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  3. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  4. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  5. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  6. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  7. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  8. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  9. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  10. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  11. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  12. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  13. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  14. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  15. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  16. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  17. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  18. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  19. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  20. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
Gündem Haberleri