AVM'de dövülen gence, yönetim tazminat ödeyecek

AVM'de dövülen gence, yönetim tazminat ödeyecek

AVM'de dövülen gence, yönetim tazminat ödeyecek Yargıtay, emsal oluşturacak AVM kararı verdi. İstanbul'da bir alışveriş merkezinde kız arkadaşıyla gezen genç, mağazalardan birinde kız arkadaşına laf atanlarla tartıştı.Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine, kimliği...

Yargıtay, emsal oluşturacak AVM kararı verdi. İstanbul'da bir alışveriş merkezinde kız arkadaşıyla gezen genç, mağazalardan birinde kız arkadaşına laf atanlarla tartıştı.Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine, kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından dövülerek yaralanan M.T, olayda gerekli güvenlik önlemlerini almayan mağaza, AVM yönetimi ve güvenlik şirketi hakkında manevi tazminat talebiyle dava açtı. Davalılar, olayda kendilerine husumet düşmeyeceğini savunarak davanın reddini istedi. 

MAHKEME REDDETTİ

İstanbul 1. Tüketici Mahkemesinde görülen dava, M.T'nin uğradığı haksız fiil karşısında güvenlik personeli ve davalı şirketlerin herhangi bir kusurlarının bulunmadığı gerekçesiyle reddedildi. 

DOSYA YARGITAY'A GELDİ

Mağdur M.T'nin kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 13. Hukuk Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını davacı yararına bozdu. 

Dairenin kararında, alışveriş merkezlerinin son yıllarda yaygınlaştığı, çok çeşitli sayıda, markada mal ve hizmet sunulan bu merkezlerde bulunan tüketicilerin mal ve can güvenliklerinin sağlanması bakımından her türlü önlemin alınmasının zorunlu olduğu vurgulandı.Somut olayda, davacının alışveriş amacıyla bulunduğu mağazada kız arkadaşına laf atılması nedeniyle tanımadığı kişilerle tartışmaya başladığı ve 4 kişinin saldırısına uğrayarak dövülmek suretiyle yaralandığının Şişli Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma dosyasıyla sabit olduğu belirtildi. 

"HİÇBİR GÜVENLİK ENGELİYLE KARŞILAŞMADILAR"

Davacıyı mağaza içinde döverek yaralayan 4 kişiye olay sırasında müdahalede bulunulmadığı, zanlıların hiçbir güvenlik engeliyle karşılaşmadan alışveriş merkezinden çıkarak gittikleri aktarılan kararda, mağaza ve AVM içinde güvenlik kamerası bulunmadığı için M.T'yi yaralayanların kimliğini tespit etmenin de mümkün olmadığı kaydedildi. 

"AVM YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞUNDA..."

Kararda, etkin bir güvenlik kamerası sistemi kurma ve çalışır halde tutmanın, merkezin büyüklüğü ve müşteri potansiyeline göre yeterli sayıda güvenlik görevlisi istihdam ederek hizmet verilmesini sağlamanın AVM yönetiminin sorumluluğunda olduğu bildirildi. 

Olayın meydana geldiği mağaza içinde de güvenlik kamerası bulunmadığına işaret edilen kararda, derhal iletişim kurularak güvenlik görevlilerinin zamanında olaya müdahalesini sağlamayan mağaza çalışanlarının da kusurlu oldukları belirtildi. Kararda, "AVM güvenlik şirketinin ise hizmet verirken merkezin herhangi bir bölümünde meydana gelebilecek olaya en kısa sürede ulaşmasını sağlayacak tedbiri almak, AVM içinde sağlıklı ve etkin telsiz iletişim sistemi kurarak, güvenlik zafiyeti oluşmasını önlemek, AVM'lerin kapı güvenlikleriyle koordinasyonu sağlayarak faillerin merkezden çıkışlarını engellemek, meydana gelen olaylarda faillerin kimlik tespitlerini yaparak kolluk görevlilerine teslim etmekle yükümlü oldukları" ifade edildi. 

YARGITAY: BU DAVANIN REDDEDİLMESİ USUL VE YASAYA AYKIRIDIR'

Somut olayda bu önlemlerin hiçbirinin gereği gibi yerine getirilmediğinin anlaşıldığı vurgulanan kararda, şu ifadeler yer aldı: "Davalıların AVM'ye gelen tüketicilerin can ve mallarının güven içinde olmalarını, tehlikelerden korunmalarını sağlamak için gerekli önlemleri almaması, sağladığı güven duygusunu boşa çıkarması, hukuka ve Medeni Kanun'un 2. maddesinde yer alan dürüstlük kuralına aykırıdır. Tüm bu değerlendirmelere göre davacının uğradığı haksız fiilin gerçekleşmesinde davalıların kusurlarının bulunduğu gözetilerek uygun bir manevi tazminata hükmedilmesi gerekirken davanın reddedilmesi usul ve yasaya aykırıdır."

"AVM'de dövülen gence, yönetim tazminat ödeyecek" haberi, 05 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 05 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan AVM'de dövülen gence, yönetim tazminat ödeyecek haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AVM'de dövülen gence, yönetim tazminat ödeyecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  7. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  8. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  9. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  10. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  11. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  12. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  13. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  14. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  15. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  16. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  17. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  18. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  19. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  20. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
Yaşam Haberleri