Avrupa basını Yenikapı mitingini böyle gördü

Avrupa basını Yenikapı mitingini böyle gördü

Avrupa basını Yenikapı mitingini böyle gördü BBC, Yenikapı'daki tarihi mitingi “Türkiye’de darbe karşıtı büyük gösteri'' başlığı ile okuyucularına duyurdu. BBC’nin internet sitesinde kurumun muhabirlerinden Bethany Bell’in 15 Temmuz tarihinden beri her gece demokrasi...

BBC, Yenikapı'daki tarihi mitingi “Türkiye’de darbe karşıtı büyük gösteri'' başlığı ile okuyucularına duyurdu. 

BBC’nin internet sitesinde kurumun muhabirlerinden Bethany Bell’in 15 Temmuz tarihinden beri her gece demokrasi nöbetlerine katıldığı belirtilen Ferhad Ercümen isimli bir vatandaşla yaptığı kısa röportaja da yer verildi. Ercümen röportajda, “Halkımıza inanıyoruz, demokrasimize inanıyoruz. Türk demokrasisi için birlikteliğimiz göstermek için gösteriler yapıyoruz, bir araya geliyoruz. Tüm darbeler gece oldu, gündüz böyle bir şey yapamıyorlar. Fakat 15 Temmuz’dan beri insanlar uyumuyor. Eğer uyuyorlarsa bile sokaklarda uyuyorlar. Bağımsızlıklarını ve demokrasilerini korumaya devam ediyorlar. Bu ülkede bir daha hiçbir darbe girişimine izin verilmeyecek'' ifadelerini kullandı.

Reuters ise Yenikapı’daki büyük mitingini okuyucularına, “Yüz binlerce Türk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başarısız darbe girişimini lanetlemek için toplanıyor'' şeklinde duyurdu. Reuters’ın haberinde Ordu’dan gelerek Yenikapı’daki mitinge katılan 46 yaşındaki Hacı Mehmet Haliloğlu’nun, “Buradayız çünkü bu bayraklar inmeyecek, ezanlarımız susmayacak, ülkemiz bölünmeyecek.'' ifadelerine yer vermesi dikkati çekti. 

İTALYA: İNSAN SELİ
Miting İtalyan basınında da geniş yankı buldu. Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera internet sitesinden Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ni canlı olarak takipçilerine aktardı. Gazetenin haberinde, “İstanbul’da Erdoğan yanlısı mitinge insan seli'' başlığı kullanıldı. La Stampa gazetesi de internet sitesinde “Binlerce insan, darbe sonrası Erdoğan için meydanda'' ifadesine yer verdi. İtalyan Rainews24 kanalı da sık sık miting alanından muhabiri aracılığıyla canlı yayınlar yaparken, haberi İtalyan kamuoyuna ilk sıradaki gelişme olarak aktardı. 

FRANSA: DEVASA MİTİNG
Fransız Le Figaro gazetesi ise gelişmeleri internet sitesinde “İstanbul’daki devasa miting başladı" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Haberde milyonlarca insanın darbe girişimine karşı son kez bir araya gelerek tepkisini dile getirdiği vurgulandı. France 24haber kanalı da "Yüzbinlerce Türk, Erdoğan’ı desteklemek için İstanbul’da" başlığı ile verdiği haberde, Türk halkının Erdoğan’ın birlik çağrısıyla darbe girişimine tepki göstermek için bir araya geldiğini kaydetti. Haberde mitinge Erdoğan yanlılarının yanı sıra muhalefet partileri CHP ve MHP’nin de kitleler halinde katıldığı vurgulandı. 

ALMANYA: TÜRKİYE KUTLUYOR
Alman Bild gazetesi internet sitesinde “darbe karşıtı protestoda yüzbinler Erdoğan tezahüratında bulunuyor'' üst başlığını kullandı. Spiegel online sitesinde ise “İstanbul'da büyük miting: “Türkiye kutluyor'' başlığını kullandı. Frankfurter Rundschau gazetesi de internet sayfasında, İstanbul'da darbe girişiminin büyük bir mitingle protesto edildiğini ve muhalefet partilerinin de mitinge katıldıklarına dikkati çekti. Alman Rheinische Post gazetesi ise internet sitesinde yüzbinlerce insanın “başkomutanın'' davetine icabet ettiğini yazdı. Gazete ayrıca bugünkü mitingin bu zamana kadar İstanbul'da yapılan “en büyük miting'' olduğunu vurguladı.

N-tv-Online haberinde, “Erdoğan idam cezası lehinde görüş bildirdi" başlığı kullanıldı. Haberde ayrıca şu satırlar yer aldı: “Darbe teşebbüsünden bu yana yapılan en büyük mitingde yüzbinlerce Türk, Erdoğan'a desteğini göstermek için mitinge akın etti. Erdoğan bu büyük gösteriyi mesajlarını vermek için kullandı. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki mitingde bir milyonu aşkın taraftarının önünde idam cezasının geri getirilmesini telaffuz etti. Eğer parlamentodan yasa çıkarsa bunu onayacağını söyledi."

Der Tagesspiegel’de “Erdoğan idam cezası için ümit verdi" başlığı ile sunulan haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Eğer halk idam cezası istiyorsa, partiler halkın isteğini yerine getirmeli" sözleri yer aldı. Der Tagesspiegel, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye bu konuda yaptığı uyarıyı ve eğer idam cezası getirilirse Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulacağı ifadesini hatırlattı.

“Erdoğan'la büyük mitingde yüz binlerce kişi" başlığını kullanan Spiegel-online, mitingin tepe noktasının Erdoğan'ın konuşması olduğunu belirtti.

İstanbulda'ki mitingi, “Büyük mitingde Erdoğan Almanya'yı sert şekilde eleştirdi" başlığıyla okuyucularına duyuran Waz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın idam konusundaki sözlerini aktardı. Waz ayrıca, Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta Köln'deki mitingde kendisine video konferansla katılımcılara seslenme hakkı verilmemesine ilişkin eleştirilerini de okuyucularıyla paylaştı. Waz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine tanınmayan bu hakkın teröristlere tanındığını söylediğini ve “Demokrasi nerede?" diye sorduğunu yazdı.

Taz ise, “İstanbul'da AKP yanlısı büyük miting" başlığıyla verilen haberde, HDP'nin mitinge davet edilmediğine dikkati çekti. 

BELÇİKA: İNSAN DENİZİ KIRMIZIYA DÖNDÜ
Flamanca yayın yapan Belçika'nın VTM kanalı, Yenikapı'daki mitinge 3 milyon Türk'ün katıldığını belirtti. Sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar partisinin üst düzey yetkilileri değil aynı zamanda CHP ve MHP liderlerinin de mitingde hazır bulunduğu vurgulanan haberde, "Yenikapı insan denizi gibi. Gösteri, çok sayıdaki Türk bayrağı nedeniyle kırmızıya döndü.'' ifadesi kullanıldı. Ayrıca, kanal mitingle Erdoğan'ın halkın toplu bir şekilde ona destek verdiğini Batı'ya göstermek istediğini de ifade etti. Fransızca yayın yapan kamu televizyonu RTBF ise miting alanının 2 saat öncesinden dolduğunu duyurdu. Kanal haberinde, parti sloganlarının yasaklandığı sadece Türk bayraklarına izin verilen mitinge 3,5 milyon kişinin beklendiğini vurguladı. 

Avusturya devlet televizyonu ORF ise, “İstanbul’daki mitingde yüzbinler toplandı'' başlığıyla verdiği haberde, “İstanbul’da, Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine yüzbinlerce insan darbeye karşı düzenlenen mitingde bir araya geldi'' ifadelerini kullandı. Haberde mitinge CHP ve MHP genel başkanlarının katıldığı belirtilirken, “HDP mitinge davet edilmedi'' ifadeleri kullanıldı. Kurier gazetesi ise internet sayfasında Yenikapı'daki mitinge yüzbinlerce kişinin katıldığını ve 15 bine yakın polisin görev yaptığını belirterek, CHP ve MHP liderlerinin yer aldığı mitinge HDP’nin davet edilmediğini vurguladı. 

"Avrupa basını Yenikapı mitingini böyle gördü" haberi, 08 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Avrupa basını Yenikapı mitingini böyle gördü haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avrupa basını Yenikapı mitingini böyle gördü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Dünya Haberleri