Aykut Erdoğdu: Kimmiş şerefsiz?

Aykut Erdoğdu: Kimmiş şerefsiz?

Aykut Erdoğdu: Kimmiş şerefsiz? Gazze'ye insanı yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıyı gerçekleştirerek 10 vatandaşımızın ölümüne, 490 vatandaşımızın da yaralanmasına neden oldukları gerekçesi ile dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı...

Gazze'ye insanı yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıyı gerçekleştirerek 10 vatandaşımızın ölümüne, 490 vatandaşımızın da yaralanmasına neden oldukları gerekçesi ile dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levvi hakkında açılan davanın 21 duruşması yapıldı.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada mahkeme salonu karıştı.

Mahkeme başkanının, "Yanlış karar verirsek temyiz edersiniz ne var" dediğinin iddia edilmesinin ardından salonda tartışmalar çıktı.

Mavi Marmara gemisinde ölenlerden Çetin Topçuoğlu'nun eşi Çiğdem Topçuoğlu da duruşma salonunda bu tartışmalar sırasında bayıldı. Kadının bayılmasının ardından ilk yardım ekiplerinin hiç gelmemesi de salondaki krizi büyüttü.

Çevik kuvvet ekipleri yoğun güvenlik önlemi alırken mahkeme heyeti duruşmayı 9 Aralık'a erteledi.

İşte mahkeme salonunda yaşanan o anlar...

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya firari sanıklar katılmazken, çok sayıda müşteki ve avukatı hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Maksut Karakulak, bir önceki celse müşteki avukatları tarafından yapılan reddi hakim talebinin de İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini belirtti.

Mahkeme Başkanı Maksut Karakulak, bir önceki celse istenen Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşmanın geldiğini belirterek, gelen evrağa göre bu anlaşmanın 9 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söylerek, imzalanan anlaşmanın gönderilen Türkçe metnini okudu.

SAVCI DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTEDİ

İsrali Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan bu anlaşmanın 9 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe girmesi Türkiye'nin yargılama hakkından vazgeçtiğini söyleyen duruşma savcısı Hüseyin Aslan, “Anlaşmanın 4. maddesi bizim için yargılama koşuludur. Bundan sonra davanın devam etmesi mümkün değildir" diyerek davanın düşürülmesini istedi. Mavi Marmara saldırısı sonrasında AKP'li bir çok isim Mavi Marmara hayatını kaybeden ve yaralılar için "şehit", "gazi" unvanlarını kullanmıştı.

MÜŞTEKİ AVUKATLARI ANLAŞMANIN YOK SAYILMASINI İSTEDİ

Söz alan müşteki avukatı Selçuk Kar, anlaşmanın maddelerinin incelenmesi halinde verilen tazminatın himmet tazminatı olmadığını, bir lütuf tazminatı olduğunu, yok sayılması gerektiğini söylediler. Müşteki avukatı Kaya Kartal, anlaşmanın bir af niteliği taşıdığını öne sürerek, “Af niteliğinde olursa bu davayı düşürebilir. Bu nedenle mahkemenizin bu anlaşmayı iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürmesini istiyoruz. Bu anlaşma ile hak arama hürriyeti ihlal edilmektedir. Yaşam hakkı, işkence görmeme hakkı gibi temel insan hakları normlarını çiğneyen bu anlaşmanın yok sayılarak davaya devam edilmesini istiyoruzö

Mahkeme, anlaşmanın TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girdiğini belirterek, bu anlaşmanın iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebini reddetti.

AYKUT ERDOĞDU: KİMMİŞ ŞEREFSİZ

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu da konuyla ilgili açıklama yaptı.. Odatv'ye açıklama yaparak AKP MKYK üyesi Ayhan Oğan'la CNN Türk'teki tartışmasını hatırlatan Aykut Erdoğdu, "CNN'de 'Biz İsrail'in önünde diz Çökmedik... Bunu söyleyip ispatlamayan şerefsizdir' diye bağırıyorlardı... Bugün savcı İsrail'le yapılan anlaşmanın gereği olarak Mavi Marmara Davası'nın düşmesini talep etti... İsrail'in önünde diz çöktüler... Kimmiş şerefsiz?" ifadelerini kullandı.

Erdoğdu'nun yaptığı açıklama şöyle:

“AKP, İsrail'le yaptığı anlaşmayla 20 milyon dolar karşılığında Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin dava yetkisinden vazgeçti... ''Eyyy İsrail’ diyorlardı... ''Siz çocuk öldürmeyi iyi bilirsiniz’ diyorlardı... ''One minute’ diyorlardı... CNN'de ''Biz İsrail'in önünde diz çökmedik... Bunu söyleyip ispatlamayan şerefsizdir’ diye bağırıyorlardı... Bugün savcı İsrail'le yapılan anlaşmanın gereği olarak Mavi Marmara Davasının düşmesini talep etti... İsrail'in önünde diz çöktüler... Kimmiş şerefsiz?''

CNN TÜRK'TEKİ PROGRAMDA NELER YAŞANMIŞTI

İki hafta önce CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ile AKP MKYK üyesi Ayhan Oğan arasında, CNN Türk canlı yayınındaki çok sert İsrail tartışması yaşanmıştı. Aykut Erdoğdu konuşmasında Mavi Marmara konusunu gündeme getirerek şöyle demişti: “Yıllarca rakiplerinizi Siyonizm’le suçladınız, İsrail yanlısı olmakla suçladınız. 20 milyon dolara diz çöktünüz. 20 milyon dolara Mavi Marmara’da canını veren insanların yargılama yetkisini aldınız.'' Buna karşılık Ayhan Oğan, Erdoğdu’ya, “İspat edemezsen FETÖ’cüsün. Sen, benim vicdanımı sorgulayacak haddin yok. Ahlaksızsın. Edepsizsiniz. Bizi İsrail’in önünde diz çökecek bir şeyle suçluyorsunuz. Yalan söylüyorsun. Ispatlamayan şerefsizdir.'' demişti.

İşte o tartışma:

O ANLAŞMANIN MADDELERİNDE NELER VAR

İsrail’le Mavi Marmara saldırını bitiren anlaşmanın maddelerinde neler vardı?

Üç dilde (Türkçe-İbranice-İngilizce) yazılan anlaşmada skandal ifadeler yer alıyordu. Anlaşmada, Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun, İsrail adına ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dore Gold’un imzası yer alıyordu.“Türkiye ve İsrail, işbirliği ruhuyla aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır'' denilen anlaşmanın ilk maddesinde, Mavi Marmara’da 10 Türkiye vatandaşının öldürüldüğü olay için“konvoy hadisesi'' deniliyor. Aynı maddenin devamında, “Türk Hükümeti tarafından açılacak bir hesaba ex gratia 20 milyon Amerikan Doları ödeme yapılacaktır'' ifadeleri kullanılıyor. Anlaşma maddesinde geçen “ex gratia'' ifadesi, “lütuf ödemesi, yükümlülük içinde olmayan para, mecburiyet içinde olmadan yapılan'' anlamına geliyor. Yani hükümetin “İsrail’in tazminat ödemeyi kabul ettiği'' şeklindeki ifadelerinin aksine, anlaşmada İsrail tarafının ödeme yapmasının “tazminat'' olarak kayıtlara geçilmediği görülüyor. Anlaşmayla, Türkiye'de haklarında dava açılan İsrail askerlerinin davaları da düşürüldü.

">

"Aykut Erdoğdu: Kimmiş şerefsiz?" haberi, 03 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Aykut Erdoğdu: Kimmiş şerefsiz? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aykut Erdoğdu: Kimmiş şerefsiz? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  2. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  3. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  4. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  5. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  6. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  7. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  8. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  9. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  10. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  11. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  12. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  13. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  14. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  15. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  16. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  17. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  18. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  19. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  20. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
Politika Haberleri