Aylin Nazlıaka'dan elektrik kesintisi hakkında 10 soru

Aylin Nazlıaka'dan elektrik kesintisi hakkında 10 soru

Aylin Nazlıaka'dan elektrik kesintisi hakkın... Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, son dönemde sık yaşanan elektrik kesintileri hakkında Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle verdiği soru önergesi şöyle:Enerji sektörü ülke ekonomilerini...

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, son dönemde sık yaşanan elektrik kesintileri hakkında Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle verdiği soru önergesi şöyle:

Enerji sektörü ülke ekonomilerini belirleyen en önemli alanlardan biridir. Türkiye sahip olduğu potansiyele rağmen enerjide dışa bağımlılığı her yıl artan bir ülke konumuna gelmiştir. Bu nedenle bu sektör ciddi bir riskle karşı karşıyadır.

Hükümetin enerji dağıtımda yaptığı özelleştirmeler ise yeni sorunlara yol açmaktadır. Dağıtım şirketlerinin elektrik altyapısına yönelik vaat ettikleri yatırımları yapmaması, bu yatırımların denetlenmemesi, özelleştirme sonrasında yetişmiş personelin tasfiye edilmesi, daha az personelle daha geniş bir alanda hizmet verilmeye çalışılması, arıza ve kesintilere daha geç müdahale edilmesine neden olmaktadır.

Yanlış enerji politikaları, üretim ve iletimdeki plansızlık ekonomiyi sıkıntıya sokacak ve günlük hayatı etkileyecek boyutlarda elektrik kesinlerine neden olmaktadır. Bu kesintilerin kış mevsiminde olması vatandaşların sağlığını da etkilemektedir. Elektrik kesintilerine bağlı olarak kombilerin çalışmaması, elektrikli ısıtıcıların kullanılamaması, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarını gündeme getirmektedir.

Yaşanan elektrik kesintileri sonrasında TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan çalışmalarda sorunun nedenleri, yarattığı sonuçlar ve çözüme ilişkin önemli saptamalar yer almaktadır. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nın konuya ilişkin değerlendirmeleri şu yöndedir:

“Hükümetin plansız bir şekilde yaz saati uygulamasını kalıcılaştırması; kış aylarında havaların soğumasıyla hem elektrik hem de doğalgaz tüketiminde artışa yol açtı. Doğalgaz sıkıntısı nedeniyle BOTAŞ'ın elektrik üreten santrallara gaz verememesi, bu santralları devre dışı bıraktı.

Türkiye hem elektriğin pahalılaşması hem de elektrik ihtiyacının karşılanamaması riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

EPDK'nın Eylül 2016 doğalgaz sektör raporu; Eylül 2015'e göre otoprodüktörler ve ısı santralları dahil olmak üzere doğalgaz kullanan elektrik santrallarının doğalgaz tüketiminin yüzde 24.6 oranında azaldığını gösteriyor. Buna karşılık aynı dönemde konutlardaki doğalgaz tüketimi yüzde 3.76 oranında arttı. Havaların soğumadığı Eylül ayı itibarıyla doğalgaz tüketiminin konutlarda artış göstermesi; verileri henüz açıklanmamış olan Ekim, Kasım ve Aralık aylarında da konutlardaki doğalgaz tüketiminin yükseldiğine işaret ediyor.

Doğalgazın geçen yıl elektrik üretiminde yüzde 37.9 olan payı, bu yılın 11 aylık döneminde yüzde 33'e düştü. Kış şartları ağırlaşırken, yaz saati uygulaması elektrik tüketimini artırıcı etki yaptı. Böylece Kasım 2016'da aylık elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 37.9'a yükseldi. Doğalgaz sıkıntısı elektrik üretim verilerine Aralık ayında yansımaya başladı. Doğalgazdan elektrik üretiminde 22 Aralık 2016 itibarıyla büyük bir düşüş gerçekleşti. TEİAŞ'ın günlük üretim verilerine göre 14 Aralık'tan itibaren elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 30'un altına indi. Doğalgazdan elektrik üretimi 21 Aralık'ta yüzde 20.6'ya, 22 Aralık'ta ise yüzde 17.4'e kadar geriledi.

TEİAŞ'ın günlük elektrik üretim verilerine bakıldığında, 22 Aralık 2016 itibarıyla Aralık ayındaki toplam 17 milyon 599 bin megavat saatlik elektrik üretiminin 5 milyon 526 bin megavat saatlik bölümü doğalgazla sağlandı. Böylece Kasım ayında yüzde 37.9'a çıkan elektrik üretimindeki doğalgazın payı yüzde 31.4'e geriledi.

Elektrik üretimi ve dağıtımında olduğu gibi doğalgazda da özelleştirme ve serbestleştirme sürecinin izlenmesi planlamanın tamamen rafa kaldırılmasına neden oldu. Yurtdışından doğalgaz alım kontratlarının serbestleştirme sürecine dahil edilmesi, Türkiye'yi elektrikte olduğu gibi doğalgazda da arzı planlayamaz noktaya getirdi. Tüketim ayağının zaten serbest piyasaya bırakılmış olması arz ve talep arasında denge sağlanmasını zora soktu.

İktidarın bir yandan doğalgazın ısınma amaçlı tüketimini yaygınlaştırırken, bu talebi karşılamaya yönelik gerekli adımları atmaması nedeniyle doğalgazda sıkıntı yaşanması zaten bekleniyordu. Doğalgaz talebi ile arzı arasındaki dengeyi kaybeden Türkiye, bu ay doğalgaz ihtiyacını karşılamakta güçlük çeker hale geldi. BOTAŞ; tüm doğalgaz ile çalışan santrallara verdiği gazda kesinti yapmaya başladı. Önce yüzde 50 ile başlayan kesinti yüzde 90'a ulaştı. Bu durum doğalgaz santrallarının devreden çıkmasına yol açarken, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının karşılanmasını da bıçak sırtı bir dengeye oturttu. Kurulu gücü artan hidrolik santrallar ve alım garantisi verilen kömürden elektrik üretiminin artırılmaya çalışılması gelinen noktada elektrik talebini karşılamada yetersiz kalıyor.

Havaların soğuması dışında olağanüstü bir gelişme olmamasına rağmen bugün Türkiye uygulanan enerji politikaları nedeniyle karanlığın eşiğine sürüklenmiştir.

Elektrik üretiminde başlayan sıkıntı, hem periyodik bakım adı altında yapılan kesintiler hem de elektrik kesintilerinin gezdirilmesi yoluyla yönetilmeye çalışılıyor. Gezdirme yöntemiyle kamuoyunun bilgisi dahilinde olmadan kesintiler yapılması hukuki olmadığı gibi can ve mal güvenliği açısından tehlikeler yaratacaktır.

Hükümetin derhal yaz saati uygulamasından vazgeçmesi; elektrik üretim ve tüketiminde, doğalgaz alımı ve dağıtımında kamusal bir planlamayı sağlayacak şekilde inisiyatif alması gerekmektedir. Dövizle borçlanan elektrik şirketlerinin içinde bulunduğu mali açmazı tüketim üzerinden kullanıcıların sırtına yıkan anlayış terk edilmelidir. Plansızlığın faturası halka yıkılmamalıdır. Elektrik Mühendisleri Odası, elektrik üretim ve dağıtımının kamu yararına, ucuz ve güvenli olarak sunulabilmesi için kamulaştırma yapılmasını zorunlu görmektedir.''

Bu bağlamda;

-Son dönemde İstanbul’un ve Marmara Bölgesinin büyük bölümünde yaşanan uzun süreli elektrik kesintisi, ülkemizin elektrik ihtiyacını karşılayamama riskiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Bu durum göz önünde bulundurularak ivedi olarak hangi önlemler alınacaktır? Hükümet yaklaşan bu tehlikeye ilişkin enerji politikalarında ne tür bir değişikliğe gidecektir?

-2011 - 2016 döneminde yıllar itibariyle, Türkiye’nin doğalgaz, akaryakıt vb. enerji ithalatı ne olmuştur? Bu ithalat hangi ülkelerden yapılmıştır? Tutarı nedir?

-3 Ocak 2017 itibariyle yaz-kış saati uygulamasından vazgeçilmesi elektrik ve doğalgaz tüketimini ne kadar artırmıştır? Bunun toplam faturası nedir? Bu faturanın ne kadarı vatandaşın cebinden çıkmıştır?

-Kasım ve Aralık ayı verileri dikkate alındığında yaz-kış saati uygulamasından vazgeçilmesi 2017’nin ilk altı ayında elektrik ve doğalgaz tüketimini ne kadar artıracaktır?  Toplam bedeli ne olacaktır?

-Kasım – Aralık 2016’da yaz-kış saati uygulaması nedeniyle kamu kurumlarının elektrik gideri ne kadar artmıştır? Meydana gelen kamu zararının nedeni hükümetin yaz-kış uygulaması konusundaki ısrarı değil midir? Bu zarar vatandaşa ne şekilde fatura edilecektir?

-1 Ocak 2016 – 3 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye genelinde il bazında yaşanan elektrik kesinti sayısı ve toplam kesinti süresi nedir? İl il kesinti sayısı ve süresi aylar itibariye ne olmuştur?

-1 Ocak 2016 – 3 Ocak 2017 tarihleri arasında Ankara’da yaşanan elektrik kesinti sayısı ve toplam kesinti süresi nedir? Kesinti sayısı ve süresi aylar itibariye ne olmuştur?

-2016 yılında Ankara’da faturasını ödemediği için elektriği kesilen konut ve işyeri sayısı nedir?

-Özellikle kış aylarında elektrik tüketimi artmaktadır. Bu tüketim nedeniyle dar gelirli vatandaşlarımız faturalarını ödemekte zorlanmaktadır. Bu durum dikkate alınarak dönemsel olarak elektrik fiyatlarında indirim yapılacak mıdır? Elektrik açma kapama bedeli kaç TL’dir? Bu fiyatın düşürülmesi için yapılan bir çalışma var mıdır?

-Enerjisa arızaların giderilmesi için kaç personelle hizmet vermektedir? Bir personel kaç aboneye hizmet vermektedir? Bu personellerin eğitim durumları nedir? Özelleştirme öncesinde bu hizmet kaç personelle verilmekteydi?

"Aylin Nazlıaka'dan elektrik kesintisi hakkında 10 soru" haberi, 05 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 05 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Aylin Nazlıaka'dan elektrik kesintisi hakkında 10 soru haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aylin Nazlıaka'dan elektrik kesintisi hakkında 10 soru 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  2. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  3. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  4. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  5. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  6. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  7. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  8. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  9. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  10. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  11. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  12. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  13. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  14. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  15. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  16. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  17. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  18. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  19. 14:20 Tarım Bakanı Müjdeyi Verdi: Bugün Üreticilere 363 Milyon Lira Değerinde Destek Dağıtılacak!
  20. 14:20 Hz. Meryem olduğunu iddia eden kişiden açıklama geldl!
Politika Haberleri