Baltık Denizi’nde 170 yıllık bira bulundu

Baltık Denizi’nde 170 yıllık bira bulundu

Baltık Denizi’nde 170 yıllık bira bulundu Espoo, Finlandiya VTT Teknik Araştırma Merkezi’nden lan Brian Gibson’a göre bu yeni analiz, dalgıçların 2010 senesindeki keşiflerine kadar bira şişelerindeki bakterilerin 170 senelik süreç boyunca muhafaza edildiğini gösterdi.Bakterilerin...

Espoo, Finlandiya VTT Teknik Araştırma Merkezi’nden lan Brian Gibson’a göre bu yeni analiz, dalgıçların 2010 senesindeki keşiflerine kadar bira şişelerindeki bakterilerin 170 senelik süreç boyunca muhafaza edildiğini gösterdi.

Bakterilerin hala canlı olduğunu belirten Gibson, analizin aynı zamanda biraların nasıl mayalanmış olduklarına dair bize ipuçları sunduğunu söyledi. “Günümüzden farklı olan şerbetçi otu türlerinin kullanıldığına dair bir fikre sahip olduk. Bu şerbetçi otları, günümüzdeki oldukça yumuşak yapıda olanlara göre daha serttiler. Ama şaşırtıcı olan ise, buna rağmen biraların yumuşak içimli olmaları. Orijinal alkol oranı ise %4,5’ti, bu oran çok da yüksek değil.''

Münih Üniversitesi’nden Gibson ve çalışma arkadaşları, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınladılar.

Gibson bulunanın, bazı bira işletmelerinin Kolonyal Dönem ’den, Ortaçağ’dan ve Mısır zamanlarından kalma eski bira tariflerini yeniden yarattıkları dönemden kalma el değmemiş en eski şişe bira olduğuna inanıyor. Öte yandan ise, zaman içinde deniz suyunun mantar tıpadan sızması ve biranın içeriğini yüzde 30 oranında deniz suyuna döndürmesi ise, Finlandiya’daki büyük tadım etkinliğinin de bir nebze mahvolmasına neden oldu.

“Biranın değeri oldukça azaldı, üzerinde son tüketim tarihi de mevcut ve öyle görünüyor ki bu tarih de çoktan geçmiş'' diyen Gibson “Analiz için, orijinal aromaları ayırt edebilmek de oldukça zordu. Finlandiya’daki bazı en deneyimli bira tadıcılarını davet ettik fakat eldeki aromalar bakteriyel kontaminasyondan(bulaşma) kaynaklanıyordu, biranın orijinal aromaları ise kaybolmuştu'' diye ekledi.

Bilim insanları dikkatlerini, arda kalan şeker ve alkol bileşenlerinin kimyasal analizine verdiler.

“Biraya meyvemsi ve çiçeksi tadı veren esterleri inceledik. Orada olmasını umduğumuz bileşkelerin büyük bir kısmı içerikte mevcuttu. Meyvemsilik bakımından, modern biralarla aynı. 2 feniletanollük yüksek seviye gülümsü ya da çiçeksi bir aroma veriyor.''

Butik biralarla karşılaştırıldığında, Gibson bulunan biraların modern türler olan vahşi şerbetçi otları ile üretilen, çiçeksi ve ekşi notalara sahip “amber''a ya da “lambic ale''a benzediğini belirtti.

Dogfish Head Biracılığın kurucusu ve başkanı olan Sam Calagione, 1998’den beri bilim insanları tarafından yürütülen arkeolojik kazılardan bulunan tarifleri kullanarak tarihi biralar üretiyor.

Türkiye’deki 2700 yıllık bir mezardan bulunan kanıt ile üretilen Dogfish’in “Midas Dokunuşu'', safran, beyaz muskat üzümü ve arpa içeriyor.

“Yaratıcı bir ilham ve aşçılık serüveni için tarihte geriye dönme fikri oldukça gözde. Bütün bilim insanları bize içeriklerin upuzun bir listesini verebilirler. Yaratıcı bir tarif bulmak ise bize kalmış. Alkol içeriğinin ne olduğu, filtrelenmiş ya da karbonatlanmış olup olmadığı… Bu yaratıcı biraları hataya döndürmek için birçok veriye sahibiz'' diye belirtiyor Calagione.

Finlandiya Aaland Adalarından Stallhagen Biracılık ise son zamanlarda Baltık Denizi birasını “1843.'' adıyla yeniden yarattı.

"Baltık Denizi’nde 170 yıllık bira bulundu" haberi, 19 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Baltık Denizi’nde 170 yıllık bira bulundu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Baltık Denizi’nde 170 yıllık bira bulundu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  2. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  3. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  4. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  5. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  6. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  7. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  8. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  9. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  10. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  11. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  12. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  13. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  14. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  15. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  16. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  17. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  18. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  19. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  20. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
Yaşam Haberleri