Balzac Romanları üzerine: Yaşamda Bir Başlangıç

Balzac Romanları üzerine: Yaşamda Bir Başlangıç

Balzac Romanları üzerine: Yaşamda Bir Başlangıç Balzac, bütün yazdıklarında tutkulu, ihtiraslı insanları ve parayı anlatmıştır. Onun bütün romanlarında paranın değişim- dönüşümü, paranın insan yaşamındaki önemi anlatılır. Romanlarında bütün insanlar durmaksızın...

Balzac, bütün yazdıklarında tutkulu, ihtiraslı insanları ve parayı anlatmıştır. Onun bütün romanlarında paranın değişim- dönüşümü, paranın insan yaşamındaki önemi anlatılır. Romanlarında bütün insanlar durmaksızın hesap yaparlar, şundan şu kadar gelir, bundan bu kadar hisse senedi, varlık, v.b...

Dünyanın her yerinde, dün olduğu gibi günümüzde de herkesin, hepimizin neredeyse sürekli yaptığı hesapları romanlarında o kadar etkileyici, o kadar gerçekçi anlatır ki; anlatılanlar, okurun belleğinde silinmeyecek açıklıkta, kalıcı biçimde yer eder.
    
Tahir Şilkan

Türkçeye, Fransız dili ve edebiyatı profesörü, akademisyen, öykü, roman, deneme yazarı Tahsin Yücel in yazılışından 160 yıl sonra  çevirdiği "Yaşamda Bir Başlangıç", Balzac'ın olgunluk dönemi eserlerindendir. 

 "Yaşamda Bir Başlangıç", Balzac'ın "İnsanlık Komedyası" adını verdiği eserinin, "Töre İncelemeleri" bölümünün, "Özel Yaşam Sahneleri" başlıklı alt bölümünde yer alır. Otuza yakın anlatı içeren "Özel Yaşamdan Sahneler" içerisinde; Tefeci Gobseck, Albay Chabert, Goriot Baba, Modesta Mignon, Otuz Yaşındaki Kadın yer alan eserlerden başlıcalarıdır.

 "Yaşamda Bir Başlangıç", bir yolculuk anlatısıdır. Anlatı, bir Paris-L'Isle-Adam yolculuğuyla başlar, bir başka Paris-L'Isle-Adam yolculuğuyla sonuçlanır. Balzac, ilk yolculuğu görkemli bir biçimde hikayeleştirir. Romanın başında, 1820'lerdeki posta arabaları ile yapılan yolculukların uzun bir tarihçesini yapan Balzac, hem sosyologlara, hem tarihçilere hem de siyaset bilimcilerin  yaptıkları araştırmalara   önemli veri sunar. Charles Dickens'ın İki Şehrin Hikayesi ve Mister Pickwick'in Serüvenleri'nde de yolculukların  benzer işlevi bulunduğunu anımsatmak isterim.

"Yaşamda Bir Başlangıç"da; araba yolcularından Noter sekreteri Georges Marest'in kendini Napolyon'un eski bir subayı olarak tanıtması ve sonrasında anlattıkları  ilgi çekicidir. Mısır'da Kavalalı Mehmet Ali Paşa ile başlayan, Tepedelenli Paşa ile süren, İzmir'deki konsolosu, Padişah 2. Mahmud'u anlatan Georges'in anlattıkları araba yolcularına olduğu gibi, okurlara da eğlenceli gelecektir.  (Edebiyat fakültelerinde, klasik romanlarda, Osmanlı& Türk kavramının görünüşü başlıklı bir araştırma  yapılmasında sonsuz yarar olduğunu düşünüyorum)

Balzac'ın pek çok romanında, alaycı bir yaklaşım vardır. Eugene Grandet'de, Moliere'nin Cimri'sinden esinlenilen bir karakter olan Monseir Grandet önemli bir figürdür. Mutlak Peşinde, Goriot Baba, Kuzen Bette romanlarında da alttan alta bir alaycı anlatım vardır. 

"Yaşamda Bir Başlangıç'da alaycı yaklaşım belirgindir. Balzac, Tılsımlı Deri romanının önsözünde; " Bugün yalnızca alay etmek geliyor elimizden. Alay, can çekişen bir toplumun edebiyatıdır." değerlendirmesini yapar.

 "Yaşamda Bir Başlangıç" yayınlandığı dönemde ilgi görmeyen bir romandır. Hakkında yalnız bir yazı yazılmış ve "romanın ne  adam gibi kahramanı  ne de doğru dürüst bir olay örgüsü bulunmadığı" belirtilerek   başarısız olduğu iddia edilmiştir. Tahsin Yücel, bu değerlendirmenin gerçeği ifade etmediğini belirttikten sonra, bunun nedenlerini anlatır. Eleştirmen, Balzac'ın "İnsanlık Komedyası" altında topladığı eserlerin birbirini tamamlayıcısı olduğundan haberdar değilir.

     Balzac, bir eleştirmenin iki kitabı için övgü yazıp, diğer kitaplarını görmezlikten gelmesini eleştirirken, aynı değerlendirmeyi yapacaktır. Stefan Zweig'ın  Üç Büyük Usta ( Balzac, Dickens, Dostoyevski) kitabında yaptığı bu konudaki değerlendirmeyi de bilgilerinize sunmak isterim:

 "...Kendi çağdaşlarının ve bizim çağdaşlarımızın bir çoğu için Balzac sadece romanlar yazan iridir kuşkusuz. Böyle bakıldığında, estetik gözlüğüyle görüldüğünde pek de normalden büyük gibi gelmez insana. Çünkü Balzac'ın çok az standartlara uyan çalışması vardır. 
Balzac tek bir eseriyle değerlendirilmek istemiyor, tersine bir bütün olarak, dağları ve vadileriyle, sınırsız uzaklıklarıyla, ham uçurumları ve coşkun çağlayanlarıyla bir manzara gibi değerlendirilmek istiyor..." 

"Yaşamda Bir Başlangıç" romanında, roman karakterinin toplum içinde yükselişi para sayesinde olur. Paralı olmanın pek çok yolu yöntemi vardır; Balzac, kendisini değil ama roman kahramanlarını zengin etme konusunda çok başarılıdır!

"Balzac Romanları üzerine: Yaşamda Bir Başlangıç" haberi, 24 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Balzac Romanları üzerine: Yaşamda Bir Başlangıç haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Balzac Romanları üzerine: Yaşamda Bir Başlangıç 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  2. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  3. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  4. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  5. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  6. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  7. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  8. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  9. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  10. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  11. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  12. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  13. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  14. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  15. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  16. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  17. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  18. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  19. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  20. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
ABC Kritik Haberleri