'Başbakan opera bestesi yapsın'

'Başbakan opera bestesi yapsın'

'Başbakan opera bestesi yapsın' Başbakan Binali Yıldırım’ın Atatürk Kültür Merkezi’yle (AKM) ile ilgili olarak “AKM’yi kaldıralım, ne özelliği var o binanın?'' demesi mimarlık ve kültürsanat dünyasında tepki çekti. Anımsanacağı üzere Başbakan...

Başbakan Binali Yıldırım’ın Atatürk Kültür Merkezi’yle (AKM) ile ilgili olarak “AKM’yi kaldıralım, ne özelliği var o binanın?'' demesi mimarlık ve kültürsanat dünyasında tepki çekti. Anımsanacağı üzere Başbakan Yıldırım, önceki gün Şehrin Mimarları Buluşması etkinliğinde şu ifadelere yer vermişti: “Onu kaldıralım, o alanı da genişletelim, kimliği olan, dört köşe cam giydirme bir bina yerine bizim kültürümüzü, tarihimizi, geçmişimizi geleceğe taşıyan güzel bir bina yapalım.'' ifadelerini kullanmıştı.

Cumhuriyet'ten Ceren Çıplak'ın haberine göre, Yıldırım’ın sözleri mimarlık ve kültür-sanat dünyasında tepki çekti. AKM’yle ilgili kararların siyasetçiler tarafından değil Koruma Kurulu tarafından verilmesi gerektiği vurgulandı.

SORUMLUSU AKP

Eyüp Muhcu (Mimarlar Odası Genel Başkanı): AKM’nin değerini Koruma Kurulu tescil ederek ortaya koymuştur. Ayrıca mimarlık, kütür-sanat alanında çalışan bilim insanları, uzmanlar hazırlanan rapor ve düzenlenen belgelerle AKM’nin özelliklerini, değerini bilimsel veriler ortaya koymuştur. AKM’nin bugün işlevisiz hale getirilmesinin sorumlusu AKP iktidarlarıdır. Bir başbakan tarafından AKM’nin değersiz olduğu şeklinde niteleme son derece talihsiz. Bu yapıya politik nedenlerle ya da bölgedeki yüksek rant elde etmek amacıyla karşı çıkabilirsiniz ancak o yapının değersiz olduğunu iddia edemezsiniz.

YARGI KARARINA SAYGI

Sami Yılmaztürk (Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı):Mimarlar Odası’nın düzenlediği ankette AKM önemli yapılar arasında ilk 20’ye girdi. Daha öncede AKM’nin yıkılmasını öngören projeler yargı kararıyla durdurulmuştur. Başbakan’ı yargı kararlarına saygılı olmaya davet ediyorum. Cumhurbaşkanı ya da Başbakan kendi düşüncelerine uygun bir yapıyı başka bir yerde yapabilir. AKM’yi yıkıp yeniden yapmaya kalkmak Cumhuriyet ilkeleriyle, çağdaşlaşmayla kavgadır. Biz bu kavgayı kabul etmiyoruz.

KÜLTÜR BAKANLARI...

Orhan Aydın (Sanatçılar Girişimi sözcüsü): Başbakan ''AKM yıkılamaz tescilli kültürel bir varlıktır. Koruma Kurulu kararı doğrultusunda onarılmalıdır’ denen yargı kararını hiçe sayıyor ve binanın görünümüyle ilgili görüş beyan edip yıkılmalı diyor. 9 yıldır AKP’nin tüm Kültür Bakanları da CB’de aynı şeyleri söylediler ve binayı ölüme terk ettiler.

BAŞBAKAN OPERA BESTESİ DE YAPSIN

Korhan Gümüş (Mimar, aktivist): Hukuk açısından bakarsak buna siyasitçiler mi verir yoksa Koruma Kurulu mu? Kendini mimari konuda bu kadar yeterli hissediyorsa neden opera bestesi de yapmasın. Sayın Başbakan kusura bakmasın ama buna karar verecek kurumlar var. Başbakan kendi evinde beğenmediği koltuğu değiştirebilir ama bir kamu kişiliği olarak bir yapının akıbetini evindeki koltuk gibi çözemez.

"'Başbakan opera bestesi yapsın'" haberi, 14 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan 'Başbakan opera bestesi yapsın' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Başbakan opera bestesi yapsın' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  2. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  3. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  4. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  5. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  6. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  7. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  8. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  9. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  10. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  11. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  12. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  13. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  14. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  15. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  16. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  17. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  18. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  19. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  20. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
Yaşam Haberleri