Basın kartları yenileme başvurusu yapmadıkları için iptale alınmış

Basın kartları yenileme başvurusu yapmadıkları için iptale alınmış

Basın kartları yenileme başvurusu yapmadıkla... Hasan Cemal ve Doğan Akın'ın sürekli basın kartları iptal edilmişti. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, T24 yazarı Hasan Cemal ile T24'ün kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın'ın sürekli...

Hasan Cemal ve Doğan Akın'ın sürekli basın kartları iptal edilmişti. 

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, T24 yazarı Hasan Cemal ile T24'ün kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın'ın sürekli basın kartlarının iptal edilmesiyle ilgili olarak "Hasan Cemal ve Doğan Akın’ın durumları incelendiğinde anılan tarihler arasında genel kart değişimine yönelik kart yenileme başvurusu yapmadıkları ve bu nedenle 20/06/2016 tarihi itibariyle kartlarının sistem tarafından otomatik olarak pasife alındığı/iptal edildiği görülmüştür" dendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bilindiği üzere, Genel Müdürlüğümüzce 2015 yılı içerisinde genel kart değişimine karar verilmiş, 10/11/2015-15/01/2016 tarihleri arasında buna yönelik başvurular alınmış ve gelen başvurular Basın Kartı yönetmeliğine uygunluk yönünden incelendikten sonra durumu uygun olanların basın kartları düzenlenerek Mayıs-Haziran 2016 döneminde dağıtımı yapılmıştır. Eski basın kartları ise 20/06/2016 tarihi itibariyle sistem tarafından otomatik olarak pasife alınmış/iptal edilmiştir. Bu bağlamda, Hasan Kaya Cemal ve Ahmet Doğan Akın’ın durumları incelendiğinde anılan tarihler arasında genel kart değişimine yönelik kart yenileme başvurusu yapmadıkları ve bu nedenle 20/06/2016 tarihi itibariyle kartlarının sistem tarafından otomatik olarak pasife alındığı/iptal edildiği görülmüştür. Adı geçenlerin, bu elektronik postamız tarihi itibariyle, sürekli nitelikte basın kartı taşıma hakları bulunmaktadır. Kartlarını alabilmeleri için Genel Müdürlüğümüz internet sitesi üzerinden “Mesleğe Geri Dönenler İçin Basın Kartı Başvurusu'' ekranından başvuru yapmaları, başvuru yaparken kurum olarak “Sürekli Basın Kartı'', unvan olarak “Gazeteci/Journalist'' seçeneklerini seçmeleri gerekmektedir.

BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

Geçen yıl ağustos ayında değiştirildikten sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından iptal talebiyle idari yargıda dava edilen Basın Kartı Yönetmeliği'nin 25. maddesine göre sürekli basın kartları, ancak "basın meslek onurunu zedeleyecek iş, davranış veya alışkanlık sahibi olmak; kamu hizmetlerinden yasaklanmak; şantaj, hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yere yemin, iftira, suç uydurma, müstehcenlik, fuhuş, hileli iflas, zimmet, irtikap, rüşvet, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma suçları" söz konusu olduğunda Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün teklifi üzerine Basın Kartı Komisyon'nun kararı ve genel müdürün onayıyla iptal edilebiliyor.

Yönetmeliğin 40. maddesinde ise "Göreve bağlı olarak düzenlenen basın kartlarının azami geçerlilik süresi üç yıldır" hükmü yer alıyor ve bu sürenin sonunda mesleğe devam bildirimi halinde basın kartının yenileneceği belirtiliyor.

 TGC BAŞKANI: SÜREKLİ BASIN KARTI SÜRESİZDİR!

T24'te yer alan habere göre, Basın Kartı Yönetmeliği'nin 4. maddesinde "ömür boyu verilen basın kartı" olarak tarif edilen sürekli basın kartı iptallerini eleştiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, sürekli basın kartları için süre öngrülemeyeceğini belirterek, "Adı üzerinde, sürekli basın kartı süresizdir" dedi. 

2015 yılına kadar yaptığı Basın Kartı Komisyonu Başkanlığı'nı, Ağustos 2015'teki yönetmelik değişikliğini protesto ederek bıraktığını vurgulayan Olcayto, Hasan Cemal ve Doğan Akın'ın sürekli basın kartı iptalinin "3 yıllık genel geçerlilik süresi" gibi bir gerekçeyle iptal edilmiş olabileceği ihtimaline karşılık "Ancak bu değişikliğin üzerinden üç yıl geçmedi" yorumunu yaptı.

Yıllarca basın mesleğine hizmet etmiş gazetecilerin çeşitli gerekçelerle yapılan basın kartı iptalleriyle mağdur edildiklerini belirten Olcayto, TGC'nin verdiği "uluslararası basın kartı"nın Türkiye dışında geçerli olduğunun altını çizdi.

Olcayto, TGC ve TGS'nin Basın Kartı Yönetmeliği değişikliklerinin iptali için açtıkları davanın sürdüğünü söyledi.

"Basın kartları yenileme başvurusu yapmadıkları için iptale alınmış" haberi, 31 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 31 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Basın kartları yenileme başvurusu yapmadıkları için iptale alınmış haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Basın kartları yenileme başvurusu yapmadıkları için iptale alınmış 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:10 Süper Lig'de Heyecan Dorukta: Konyaspor ile Alanyaspor Arasında Kritik Mücadele!
  2. 16:06 Ukrayna Futbolunda Devrim: Hakemler Yalan Makinesinden Geçecek!
  3. 16:01 Mesut Özil'den Arda Güler'e Destek: 'Sabırlı Olması Gerek'
  4. 15:57 Annenin Kulağından Çıkan Canlı Örümcek Sosyal Medyada viral oldu
  5. 15:52 Fatih Karagümrük: Stadyum Eksikliği Nedeniyle Ceza Almamız Adaletsiz!
  6. 15:46 Putin ve Aliyev, Stratejik Görüşme İçin Buluşuyor: Güney Kafkasya'da Yeni Dönem Başlıyor
  7. 15:39 Polonya'da Tutuklanan Adam, Rusya'nın Zelenski'ye Suikast Girişiminde Rol Almakla Suçlanıyor
  8. 15:21 TCMB'nin Haftalık Verilerine Göre Rezervler Artıyor: Dövizde Gerileme, Altında Yükseliş
  9. 15:16 İran Ordusu Komutanı: İsfahan'daki Patlama Şüpheli Hava Cisminin Tespiti Sonucu Gerçekleşti
  10. 15:12 Capri Adası'nda Feribot Çarpışması: En Az 29 Yaralı
  11. 15:07 TCMB Nisan Toplantısında Faizde Değişiklik Beklenmiyor: Deutsche Bank Raporu
  12. 14:59 Türkiye'de Eğitim Alan Yabancı Öğrenci Sayısı 1 Milyonu Aştı: İstanbul'da 185 Bin Öğrenci Okuyor
  13. 14:53 "Oxford Üniversitesi Resim Galerisinden Çalınan Tablo Romanya'da Bulundu"
  14. 14:51 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun Yapılan Zamları Sert Bir Dille Eleştirdi
  15. 14:44 Sağlık Bakanı Koca'dan MHRS Randevularında Yeni Düzenlemeler
  16. 14:40 G7 Bakanlarından İran'a Yeni Yaptırımlar Kararı: İsrail'in Güvenliği Vurgusu ve Ortadoğu Gerilimi
  17. 14:34 "Ukrayna'da Rus Saldırılarında Sekiz Kişi Öldü, İki Çocuk Hayatını Kaybetti"
  18. 14:34 Marmara Bölgesi'nde Şiddetli Yağış Uyarısı
  19. 14:25 "Beylikdüzü'nde Bir Giyim Dükkanına Silahlı Saldırı: Şüpheliler Henüz Yakalanamadı"
  20. 14:22 "Tesla Model Y, Türkiye'de Ön Siparişe Açıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri"
Otomotiv Haberleri