Basın toplantısında Boris Johnson'u şaşırtan soru

Basın toplantısında Boris Johnson'u şaşırtan soru

Basın toplantısında Boris Johnson'u şaşırtan... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile biraraya geldi. Bakan Çavuşoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı'ndaki makamında gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile biraraya geldi. Bakan Çavuşoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı'ndaki makamında gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren şiir konusunun Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmelerde gündeme gelmediğini söyledi.

Johnson, Britanya’nın köklü yayınlarından haftalık The Spectator dergisinin düzenlediği ''Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret şiiri yarışması’nın kazanan ismiydi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla ortak basın toplantısında konuşan Johnson’a Ankara’daki temaslarında hakaret şiiri konusunun gündeme gelip gelmediği soruldu ve “Özür dileyecek misiniz?'' dendi.

Johnson’ın buna yanıtı “Aslında bu hiçbir şekilde detaylı konuşmalarımızda dile getirilmedi. Buna ben de şaşırdım. Bunu ilk dile getiren siz oldunuz'' oldu.

Britanya Dışişleri Bakanı şöyle deavm etti: “Türkiye’de, Ankara’da, İstanbul’da bir araya geldiğim insanlar Birleşik Krallık’ın burada olmasının Türkiye’nin demokrasisi için bir taahhüt olduğunun farkında. Birleşik Krallık aslında Türkiye’nin demokrasinin kurulmasında ne kadar merkezi olduğunun farkında ve aslında şaşırdım, hiçbir şekilde dile getirilmedi bu.''

Toplantının ana gündeminde Suriye'de yaşanan insanlık dramı vardı. İşte bakanların yaptığı konuşmalardan satır başları...

BAKAN ÇAVUŞOĞLU:

İngiltere'nin bu zorlu günlerde Türkiye'ye verdiği güçlü destekten dolayı Johnson'a ve İngiltere yönetimine çok teşekkür ediyoruz. İngiltere ile ticari ilişkilerimizi geliştirmek için karşılıklı irademizi bugün bir kez daha ortaya koyduk. İngiltere'nin ABD'den ayrılması bizi üzmüştür ama halkın iradesine herkesin saygı duyması gerekir. Karşılıklı üst düzey görüşmeler gerçekleştireceğiz. Sayın Başbakanımızın İngiltereye olası bir ziyaretini değerlendirdik.

SURİYE KONUSUNDA AYNI DÜŞÜNÜYORUZ

Suriye ve bölgesel konularda aynı düşünüyoruz. Suriye'de ateşkesin sağlanması konusunda İngiltere ve Türkiye arasında tam bir görüş birliği var. Suriye'nin istikrarı için ortak adımlar atabilirz ama herşey bizim elimizde değil. Bugün Halep'i tüm ateşkes anlaşmalarına rağmen bombalayan zalim bir Esed rejimi var. İngiltere'nin PKK konusundaki tavrından memnunuz. Bundan sonrasında PKK ile mücadele konusundaki desteğin artması en büyük beklentimiz. PKK buradaki Kürt vatandaşlarımızı temsil etmiyor.YPG ve PKK'nın Avrupa'da faaliyetlerine izin veren Avrupa ülkelerini de bir kez daha kınıyoruz. Bundan sonraki süreçte de işbirliğimizi devam ettireceğiz.

BORİS JOHNSON:

Türkiye'de olmak çok güzel. Benim atalarım burada aslında. Benim amcam da burada sizin yaptığınız işi yapıyordu. Bu bakanlıkta benim ailemin bir tarihi var dolayısıyla burada olmak çok güzel. Birleşik Krallık darbe girişimi karşısında tamamen sizin arkanızda. Türk halkının bu girişime verdiği cevabı görmek çok güzel. Türkiye halkının demokrasi mücadelesini destekliyoruz.

DÜN GAZİANTEP'E GELİNCE...

Türkiye'nin Suriye konusunda çok büyük sorumluluk aldığını biliyoruz. Suriye'deki çatışmanın sonuçları dün benim için çok belirgin hale geldi. Gaziantep'e gelip Türk halkının desteğini gördüm. Mülteci kamplarına çok ciddi yatırımlar yapıyorsunuz.Birleşik Krallık 2.3 milyon sterlini insani yardım adına temin etti. Dün biraz daha fazla para verdik mayınların temizlenmesi için.

TÜRKİYE ÇOK MERKEZİ ÖNEME SAHİP

IŞİD ve PKK'yla olan mücadelede ortak pozisyona sahibiz. Türkiye dünyanın güvenliği açısından çok merkezi öneme sahip. Kıbrıs'taki çözüm sürecinden bahsettik. Her iki taraf da liderlik gösteriyor. İyimser bir şekilde bu yolda ilerlemeye devam ediyorlar. Bütün iyimser meselelerden bahsettik.

Ekonomik etkileşim çok önemli. Her yıl 2.5 milyon İngiliz'in buraya gelmesinden bahsetmiyoruz. Türk malları bizim ülkemize geliyor. Son 5 yıl içinde ticaret hacmi çok büyük oranda artış gösterdi. Bu sadece bulaşık makinesinden ibaret değil. Benim çocukken kullandığım ve yediğim bazı ürünler de Türk şirketleri tarafından üretiliyor. Bu da gerçekten ekonomik ortaklığımızın önemli göstergelerinden bir tanesi.

SORU-CEVAP

Türkiye ile ilgili söylediğiniz sözlerle ilgili özür dilecek misiniz?

Johnson: Türkiye'de çok faydalı görüşmeler yaptık. Bir araya geldiğimiz insanlar buraya gelmemin Türkiye'ye olan taahütümüzün bir göstergesi olduğunun farkında. Aslında bu konu hiç bir görüşmede dile getirilmedi. Buna biraz da şaşırdım.

Gülen Grubu içi Birleşik Krallık ne gibi adımlar atıyor?

Gülen harekatının tavırları aslında bizim için yeni. Böyle bir hareketle ilgili detaylı bilgiler alıyoruz. Temmuz'da yapılanlar çok ciddiydi. Bunun sonuçlarına çok ciddi bakmamız gerekiyor. Türkiye'deki oteriteler bizim desteğimizi istediler. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız.

"Basın toplantısında Boris Johnson'u şaşırtan soru" haberi, 27 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 27 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Basın toplantısında Boris Johnson'u şaşırtan soru haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Basın toplantısında Boris Johnson'u şaşırtan soru 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  2. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  3. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  4. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  5. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  6. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  7. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  8. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  9. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  10. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  11. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  12. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  13. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  14. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  15. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  16. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  17. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  18. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  19. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  20. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
Politika Haberleri