BHH Muğla Meclisinden yeni anayasa paneli: Laikliği yeniden kazanacağız

BHH Muğla Meclisinden yeni anayasa paneli: Laikliği yeniden kazanacağız

BHH Muğla Meclisinden yeni anayasa paneli: L... Muğla Haziran Hareketi tarafından düzenlenen “Anayasa ve Başkanlık tartışmaları ışığında Türkiye nereye gidiyor, ne yapmalı?'' başlıklı 20 Şubat Cumartesi günü Menteşe Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı.Panele...

Muğla Haziran Hareketi tarafından düzenlenen “Anayasa ve Başkanlık tartışmaları ışığında Türkiye nereye gidiyor, ne yapmalı?'' başlıklı 20 Şubat Cumartesi günü Menteşe Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Panele ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ve gazeteci-yazar Enver Aysever katıldı.

Özlem Şahin Güngör’ün yönettiği panelde, Alper Taş konuşmasına Artvin Cerattepe direnişini selamlayarak başladı. Muğla Konakaltı Kültür Merkezinde yapılan panele ilgi oldukça yoğundu. Salonun dolduğu etkinliğe, yaklaşık 500 kişi katıldı. Panel sonrasında Birgün gazetesi yazarı Enver Aysever kitaplarını imzaladı.

20160220_135032.jpg

Paneldeki konuşmasında Enver Aysever; laikliğin, aydınlamanın, bilimselliğin ve sınıf mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Geleceğin sosyalizmde olduğunun altını çizdi. Aysever şunları söyledi:

“Her insan bir dünya.. İnsanın hayalleri var. İnsanları 8-10 saat çalışan köle işçilikten kurtarmak insanın kendini ve hayallerini gerçekleştirebilmesini sağlamak gerekli. Yedi yaşındaki kız çocuğunun rahat uyuyabilmesi için faşizmden bu ülkeyi kurtarmamız gerekli. Zeytin en kadim ağaçtır. Ben Tanrı arıyorsam zeytine taparım, onlar ise betona tapıyor. Laikliğin bir zemin olduğunu ifade eden Aysever; biz laiklikten sosyalizme gideriz, burjuvazi ise Laiklikten piyasaya gider.''

20160220_134913.jpg

Ortada bir Anayasa tartışması değil, başkanlık rejimini getirme girişimi olduğunu da belirten Aysever, “Başkanlık sözünü kullanarak onların söylemini meşrulaştırmayalım. Ortada millet iradesi yoktur. Bayburt’ta beş bin kişi bir milletvekili seçerken, İstanbul’da 85.000 kişi bir milletvekili çıkarabilmektedir. Bu mudur milli irade? Bu meclis mi yapacak Anayasa?'' dedi.

Aynı zamanda Haziran Hareketi Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi olan Alper Taş ise, Artvin’de Cerattepe için sokaklara on binlerce insanın çıktığını belirterek, “Bir doğa alanının koşulsuz korunması, kendisini bu memleketin sahibi gibi gören şirketin temsilcisine bu toprakların sahipsiz olmadığını göstermektir. Mahkeme kararlarına rağmen Cerattepe’ye girmeye çalışan bu güruha söylenecek en güzel sözü doğa söyleyecek, bugün bu mücadeleyi sürdürenler isimlerini tarihe gururla yazdıracaklar. Hukukun ölümünü izliyoruz; mahkeme kararını takmayan, ısrarla o sahaya girmeye çalışan şirketin temsilcisi bilmelidir ki, Artvinliler de bu doğa için mücadele veren insanlar da yalnız değildir'' dedi.

Haziran Hareketi’nin önüne koyduğu dört politik mücadele ekseni ve hedefini de açıklayan Taş, “laikliğin korunması değil, kazanılması gerekiyor'' dedi. Ülkede şuan laiklik diye bir şeyin kalmadığını belirten Alper Taş, şöyle devam etti:

“Laiklik öncelikle emekçiler için gereklidir. Hükümetin emekçilere ve yoksul halkımıza dönük emek karşıtı politikalarının ortada. Güvencesiz çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı hedefine koyan, esnek çalışmanın tüm biçimlerini kurumsallaştırmayı hedefleyen AKP iktidarı, kamu emekçilerinin iş güvencesine de gözünü dikti. 657 sayılı devlet memurları yasasının  kaldırılması ve kıdem tazminatı hakkının gaspına karşı Haziran olarak çalışma başlattık. AKP uzunca zamandır Parlamentoyu hayali, işlevsiz bir mekân ve kurum haline getirdi. Bilinçli olarak Parlamento devre dışı bırakıldı. Saray etrafında kurulan fiili bir iktidar ülkeyi yönetiyor. Bu durum başkanlık anayasasının da gerekçelerinden birisi haline getiriliyor. Anayasayı kurucu meclis yapar.''

Alper Taş; CHP’yi Anayasa komisyonu masasından kalktığı için kutladı ve aynı hareketi HDP’nin de yapması gerektiğini söyledi. Anayasa ve başkanlık rejimi girişimine karşı kapı kapı dolaşıp karşı kampanya örgütlenmesi gerektiğin de belirten Taş, “ Şam’da Cuma namazı kılma hayaliyle Suriye fatihliğine soyunanlar, Suriye’deki savaşı ülkemize taşıdılar. Suruç’ta, 10 Ekim’de Ankara Gar Meydanında, Sultanahmet’te ve yine Ankara’da karanlık ellerin koyduğu bombalar patlıyor. Türkiye giderek ölümün sıradanlaştığı, kanıksandığı bir Ortadoğu ülkesine dönüyor. Türkiye göz göre göre bir bataklığa, sonuçlarını kimsenin kestiremeyeceği bir savaşa sürükleniyor'' diye konuştu.

"BHH Muğla Meclisinden yeni anayasa paneli: Laikliği yeniden kazanacağız" haberi, 22 Şubat 2016 tarihinde yazılmıştır. 22 Şubat 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan BHH Muğla Meclisinden yeni anayasa paneli: Laikliği yeniden kazanacağız haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. BHH Muğla Meclisinden yeni anayasa paneli: Laikliği yeniden kazanacağız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:08 Galatasaray, Şampiyonluk İddiasını Güçlendirmek İçin Victor Lindelöf Transferinde Kararlı
  2. 19:08 TikTok CEO’su Shou ABD'deki yasa için konuştu: "İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz"
  3. 19:03 Gizemli Zaman Yolcusu: 6000 Yıl Sonrasının Şaşırtıcı Görüntüleri Ortaya Çıktı
  4. 18:58 Sırrı Sakık ve Önder Aksakal arasındaki tartışma Meclis'te gergin anlar yaşanmasına neden oldu
  5. 18:55 PKK terör örgütünün Almanya sorumlularından Saim Çakmak yakalandı
  6. 18:53 Biden, Tiktok'un Amerika'da yasaklanması kararını içeren tasarıyı imzaladı
  7. 18:50 Beyaz Saray, Ermeni Soykırımı'nı Anma Açıklamasında Kararlılıkla Duruşunu Sürdürüyor
  8. 18:48 Batuhan A gemisinin battığı yerden ceset çıkarıldı: Mürettebatı arama çalışmaları devam ediyor
  9. 18:46 Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı
  10. 18:44 TikTok CEO'su: ABD'deki Yasal Mücadelede Kararlıyız, Platformun Geleceği Belirsiz
  11. 18:39 Run:ai'nin Satın Alma Değeri 700 Milyon Doları Aştı: Kurumsal Teknoloji Yönetiminde Yeni Adım
  12. 18:36 Galatasaray, Adana Demirspor Maçı İçin Son Hazırlıklarını Tamamlıyor
  13. 18:35 Dolar ve altın yatırımcılarının geleceğini şekillendirecek önemli tarih!
  14. 18:33 Almanya Ekonomik Büyüme Tahminlerini Yükseltti: Habeck'ten Yeni Açıklamalar ve Reform Çağrısı
  15. 18:29 Gazze'de Kritik Kıtlık Tehdidi: İsrail Engelleri ve Çatışmalar Yardımı Zorlaştırıyor
  16. 18:25 Independiente Teknik Direktörü Carlos Tevez Hastaneye Kaldırıldı: Sağlık Durumu İnceleniyor
  17. 18:21 Ankara Tren Garı Katliamı Davasında Polis Takibi Skandalı: Yakub Şahin'in İzleri
  18. 18:17 Kongo'da Mpox Salgını: 19 Vaka Kaydedildi, Önlemler Alınıyor!
  19. 18:13 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonda İkinci Yarıda Düşüş Başlayacak
  20. 18:09 Güney Kore'nin NEONSAT-1 Uydusu Uzaya Fırlatıldı: Dünya Gözlem Misyonu Başlıyor!"ü
Politika Haberleri