Bilirkişi: Bilgisayarlara dışarıdan müdahale edilmiş

Bilirkişi: Bilgisayarlara dışarıdan müdahale edilmiş

Bilirkişi: Bilgisayarlara dışarıdan müdahale... Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Tuna Tuğcu, Prof. Pınar Yolum ve Yard. Doç.Dr. Albert Ali Salah'tan oluşan bilirkişi heyeti, OdaTv Haber Merkezi bilgisayarları ve Müyesser Yıldız ve Barış Pehlivan'a...

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Tuna Tuğcu, Prof. Pınar Yolum ve Yard. Doç.Dr. Albert Ali Salah'tan oluşan bilirkişi heyeti, OdaTv Haber Merkezi bilgisayarları ve Müyesser Yıldız ve Barış Pehlivan'a ait bilgisayarlardaki sabit disklerin imaj kopyalarını inceledi. 11 Mart 2016 tarihli raporda, delil '3' olarak nitelenen Barış Pehlivan'ın bilgisayarının sabit disk içerisindeki imaj dosyasının bozuk olduğu, bu nedenle bu sabit diskin orjinalinden yeni bir imaj çıkartılması gerektiği vurgulandı.

ODATV BİLGİSAYARINDA 21 DOSYA İNCELENDİ

Raporda, 'Delil 1' olarak nitelendirilen OdaTv bilgisayarında 21 dosyanın incelendiği belirtildi. Raporda, sabit diske o bilgisayarın kullanıcısı dışında birilerinin müdahale ettiği, bu dosyaların bu bilgisayarda yaratılmadığı ve bu bilgisayara kullanıcısı tarafından kopyalanmadığı kesin olarak söylenebileceği vurgulandı. OdaTV bilgisayarında 9 Şubat ve 11 Şubat 2011 tarihlerinde bilgisayarın 1 dakika açık kalacak şekilde başlatılıp kapatıldığı da tespit edildi. Böylece bilgisayarın kapalıyken sabit diskin başka bir Windows sistemine harici disk olarak bağlandığı, davaya konu dosyaların önce OdaTV bilgisayarı diskine kopyalanmış ve hemen ardından silinerek bu dosyaların el konulan bilgisayarda yaratılıp sonra silinmiş olduğu izleniminin yaratılmak istendiği ifade edildi. Bilgisayarın açılıp kapatılması ile gerçek kullanıcının herhangi bir uyarıyla durumu fark etmesinin önüne geçildiği kaydedildi.

ZARARLI YAZILIM DA TESPİT EDİLDİ

Ayrıca sabit diskte zararlı yazılım taraması yapıldığı, bu tarama sonucunda 1 milyon 103 bin 801 dosyanın tarandığı ve 506 dosyaya virüs bulaştığı tespitine de yer verildi. Raporda e-mail mesajları, kullanıcı dosyaları ve sistem dosyalara bulaşan zararlı yazılımların, Truva atı niteliğinde olan zararlı yazılımlar olduğu belirtildi. Bu yazılımların başka bilgisayarlara bağlanma, oradan dosya indirme, bilgisayar kayıtlarını değiştirmek, bilgisayar her çalıştığında çalışacak dosyaları yüklemek, bilgisayarlara uzaktan erişilmesi, sistemdeki donamıma (kamera) erişilebilmesi ve şifrelerin ele geçirilebilmesi gibi özelliklere sahip olduğu anlatıldı.

DOSYALARIN İNCELENEN BİLGİSAYARDA HAZIRLANMADIĞI BELİRLENDİ

'Delil 2' olarak nitelendirilen Müyesser Yıldız /Uğur'a ait bilgisayarda ise "Ulusal Medya2010.doc, Hanefi.doc, Yalçın Hoca. doc ve SY doc" dosyalarının incelendiği, bu dosyaların sistemde bulunma zamanları değiştirildiği, dosyaların sabit diskte uzun bir süre bulundukları izlenimi yaratıldığı, ayrıca bu dosyaların ilk yaratılışıyla tamamlanması arasında geçen sürenin çok kısa olması nedeniyle bu dosyaların incelenen bilgisayarda hazırlanmadığı, başka bir yerde hazırlanarak bu bilgisayara kopyalanıp tarihleriyle oynandığının düşünüldüğü belirlendi. İncelemelerde bu dosyaların bu bilgisayarda açıldıklarına dair bir bulguya rastlanmadığı kaydedildi. Ayrıca çok sayıda zararlı yazılım tespit edildiği, bu zararlı yazılımlardan bir kısmının bilgisayara uzaktan erişimi mümkün kıldığına dikkat çekildi.

SONUÇ: SABİT DİSKLER DIŞARIDAN MÜDAHALEYE MARUZ KALMIŞ

Dava dosyasına giren raporun sonuç kısmında, "Yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkan bulgular göstermektedir ki, rapora konu olan iki bilgisayar sabit diski (Oda Tv ve Müyesser Yıldız/Uğur'a ait) dışarıdan müdahaleye maruz kalmış, bu müdahalelerle sabit disk içerikleri kullanıcıların istemi dışında değiştirilmiş ve kimi dosyaların kullanıcılar tarafından yaratıldığı izlenimi oluşturulmaya çalışılmıştır" tespitine yer verildi.

SANIK AVUKATI RAPORU DEĞERLENDİRDİ

Davanın avukatlarından Hüseyin Ersöz bilirkişi raporuna ilişkindeğerlendirme yaptı. Ersöz, "Raporda, OdaTV Haber Merkezi ve Müyesser Yıldız'ın kişisel bilgisayarına harici olarak ve zararlı yazılım vasıtasıyla müdahalede bulunulduğu tespitleri yer aldı. Kısacası bu bilirkişi raporuyla gazetecilerin suçlanmasına dayanak dijital dokümanların, bilgisayarlarda oluşturulmamış, hiç açılmamış ve tarih/saat bilgileri üzerinde manipülasyon yapıldığı tespit edilmiştir. Bu rapor, bir yönüyle Odatv Davası'nda yargılanan gazetecilerin masumiyetini kanıtlarken, diğer yönüyle de yargılamayı bir cinayet davasına dönüştürdü" dedi. Ersöz, 13 Kasım 2011 günü Silivri Cezaevi'nde hayatını kaybeden Kaşif Kozinoğlu'nun davanın mağduru olduğunu, niçin OdaTv soruşturmasına dahil edildiği sorusunun cevap beklediğini, Kozinoğlu'nun ölümünde, yakalama kararı çıkartan savcılardan tutuklama kararı veren hâkimlere kadar herkesin sorumluluğu olduğunu da belirtti.
Özden ATİK/İSTANBUL, (DHA)

"Bilirkişi: Bilgisayarlara dışarıdan müdahale edilmiş" haberi, 21 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bilirkişi: Bilgisayarlara dışarıdan müdahale edilmiş haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bilirkişi: Bilgisayarlara dışarıdan müdahale edilmiş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Gündem Haberleri