Bilirkişi, Erdoğan-Gollum benzetmesini hakaret saymadı!

Bilirkişi, Erdoğan-Gollum benzetmesini hakaret saymadı!

Bilirkişi, Erdoğan-Gollum benzetmesini hakar... Aydın’daki Dalama Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli 23 yıllık hekim Bilgin Çiftçi, kişiselfacebook hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisifilminde bir karakter olan ’Gollum’un şaşkınlık,...

Aydın’daki Dalama Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli 23 yıllık hekim Bilgin Çiftçi, kişiselfacebook hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisifilminde bir karakter olan ’Gollum’un şaşkınlık, hayret ve yemek yemesiyle ilgili üç fotoğrafını yan yana gösteren bir paylaşımda bulundu. Kimliği belirsiz bir kişi tarafından şikayet edilen Dr. Bilgin Çiftçi, bu paylaşımını daha sonra sosyal medyadaki hesabından sildi.

Hakkında başlatılan idari soruşturma kapsamında Dr. Çiftçi, ardından ’devlet büyüklerine hakaret’ suçundan devlet memurluğundan çıkarıldı. Aydın 3’üncü AsliyeCeza Mahkemesi’nde Çiftçi hakkında, ’kamu görevlisine hakaret’ten 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle davası açıldı.

Davada ’Gollum’un kötü karakter olup olmadığının araştırılması için bilirkişi incelemesi istendi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Esra Bilgiç, Uzman Psikolog Sercan Keçeli ve Klinik Psikolog Serhat Damar imzalı bilirkişi raporu, geçen çarşamba günü gürelen davanın 7’nci duruşmasında mahkemeye ulaştı. Raporda, Yüzüklerin Efendisi adlı roman ve sinema filmi ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer aldı.

YÖNETMEN VE SENARİSTLERİN AÇIKLAMASINA ATIF

Mahkemeye gönderilen 19 Temmuz 2016 tarihli 10 sayfalık raporda, Yüzüklerin Efendisi filmine dair akademik çalışmalarda Gollum karakterinin nasıl anlatıldığı analiz edildi. Raporda, filmin yönetmeni Peter Jackson’un davaya konu olan fotoğrafı kastederek, "Bu Gollum değil, Smeagol" şeklindeki açıklaması ile senaristler Frank Walsh ve Philippa Boyen’in, "Smeagol neşeli ve tatlı bir karakter. Yalan söylemez, aldatmaz ve başkalarını manipüle etmeye girişmez. Kötü ve işbirlikçi biri değildir" sözlerine yer verilerek, "Bu açıklamaları dikkate alıp almamak mahkemenin takdirindedir" denildi.

"SMEAGOL BARIŞSEVER, GOLLUM MAZLUM"

Dava konusu fotoğraftaki karakterin Smeagol değil, Gollum olduğu ifade edilen raporun değerlendirme ve sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:

"Smeagol karakterinin olumlu özellikleri olduğu tartışmasız ve net olmakla birlikte, Gollum karakterinin de büsbütün olumsuz yahut kötü olarak nitelenebileceğini söylemek mümkün değildir. Literatür taraması ve film incelemesi neticesinde, hem orijinal eserin yazarı Tolkien’in, hem de romanı filme uyarlayan Jackson’ın Gollum karakterini kötülüğün timsali olmaktan ziyade, aslında bir kurban yahut mazlum olarak resmettiklerinin altını çizmek ve karakterin okur ve izleyiciler bakımından da yaygın olarak bu şekilde algılandığına dikkat çekmek yerinde olacaktır" denildi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA BERAAT VERİLMELİ"

Raporu değerlendiren Dr. Bilgin Çiftçi’nin avukatı Hicran Danışman, "Bu raporla, Gollum’un siyasi aktörleri eleştirme öznesi olarak ele alındığı ortaya konmuş oldu. Bizim de baştan beri savunmamız bu yöndeydi. Yani Gollum’un karakter özellikleri nedeniyle dünyada ve bizde eleştiri amaçlı ele alındığı ve paylaşılan görselin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu. Bu nedenle mahkeme ’Gollum kötü değil’ diye değil, paylaşım ifade özgürlüğü kapsamında kaldığından beraat kararı vermelidir. Bu yargılamada bir mazlum ve mağdur varsa o da müvekkilden başkası değildir. Raporun esas kıymeti ise şurada: Müştekinin Cumhurbaşkanı olmasından ürkülerek objektiflikten, bilimsellikten, edebiyattan, felsefeden, pozitif bilimlerden yoksun bir rapor değil. Tam tersine akademik düzeyde, ciddiyetle, bilimsel makalelerden yararlanılarak hazırlanmış. Müvekkilin ve savunmanın yargıdan talebi ise lütuf değil ifade ve düşünce özgürlüğünün teslim edilmesidir" dedi.

ERDOĞAN FERAGAT ETTİ

Öte yandan, 15 Temmuz sonrası yaşanan süreçte hakaret davalarından çekilme kararı alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın feragat dilekçesi mahkemeye ulaştı. Erdoğan’ın avukatı aracılığıyla gönderilen dilekçede, "Sayın Cumhurbaşkanımız, milletimizin asgari müştereklerde buluşması, birlik ve beraberliğimizin tahkim edilmesi, siyasi hayatımızda asgari nezaketin kalıcı olarak tesis edilmesi ümidi ve iradesiyle işbu davadan feragat etmektedir" denildi.

"Bilirkişi, Erdoğan-Gollum benzetmesini hakaret saymadı!" haberi, 23 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 23 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bilirkişi, Erdoğan-Gollum benzetmesini hakaret saymadı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bilirkişi, Erdoğan-Gollum benzetmesini hakaret saymadı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  2. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  3. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  4. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  5. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  6. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  7. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  8. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
  9. 00:01 İbrahim Tatlıses ve Oğlu Ahmet Tatlıses Arasındaki Mahkeme Süreci Sürüyor: İddialar ve Açıklamalar
  10. 23:57 Netflix'in İlk Çeyrek Geliri Yüzde 15 Arttı: Abone Sayısı 37 Milyon Kişi Arttı
  11. 23:36 UEFA Avrupa'da, Aston Villa ve Fiorentina ilk iki finalist oldu!
  12. 23:26 CHP'li Zeyrek, Manisa'da indirim sözünü yerine getirdi!
  13. 22:58 Bill Gates açıkladı: Yapay zeka işte bu meslekleri yerinden edemiyor!
  14. 22:58 Aston Villa, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde büyük bir etki yarattı
  15. 22:55 Burdur'da Çöl Tozu Etkisi: Kent Tozla Kaplandı, Yetkililer Uyarıyor!
  16. 22:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, G7 Toplantısında Ukrayna'ya Destek Vurgusu Yaptı
  17. 22:44 Tunceli'de PKK'ya Ait 8 Sığınak Tespit Edildi: 'Şehit Savcı Murat Uzun' Operasyonu
  18. 22:40 Diyadin İlçesinde İmamın Öğrencilere Şiddet İddiası: Gözaltı ve Soruşturma Başladı
  19. 22:36 Türkiye'deki Enflasyon Artışı: Ankara Havalimanı'nda Bir Bardak Çay 100 TL!
  20. 22:27 Kenya'da Helikopter Kazası: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 Askeri Personel Hayatını Kaybetti
Gündem Haberleri