Bölgede terörün durması için Türkiye teröristleri desteklemekten vazgeçmeli!

Bölgede terörün durması için Türkiye teröristleri desteklemekten vazgeçmeli!

Bölgede terörün durması için Türkiye teröris... Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Avustralya’nın SBS kanalına verdiği mülakatta Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ı teröre verdikleri desteği sona erdirmemekle suçladı.“Suriye krizi sona erdirilebilir mi?'' sorusuna cevap vererek...

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Avustralya’nın SBS kanalına verdiği mülakatta Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ı teröre verdikleri desteği sona erdirmemekle suçladı.

“Suriye krizi sona erdirilebilir mi?'' sorusuna cevap vererek başlayan Cumhurbaşkanı Beşar Esad şunları söyledi:

Sona ereceğine dair işaretler ufukta belirdi. Çözüm yolu basit, öngörüldüğü şekliyle Suriyeliler arasında siyasi sürece dair görüşmeler... Aynı zamanda Suriye’de terörizmle ve teröristlerle mücadele edilmelidir. Terörle mücadele edilmeden gerçek bir çözüm yolu bulunamaz.

Fakat bu mesele de imkansız; çünkü Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi terörü destekleyen ülkeler, teröristlere yardım etmekten vazgeçmiş değil. Eğer bu lojistik yardımları durdurabilirsek Suriyeli taraflar müzakerelere başlar, anayasa üzerinde çalışır ve çözüm de çok yakınlaşır.

Asıl tehlike, toprakların işgali değil; aşırılık ideolojisinin zihinlerde yerleşmesidir

 Suriye Cumhurbaşkanı, Rakka’nın geri alınması ve IŞİD’le mücadele konusunda şunları söyledi:

Rakka da Halep, Şam ve diğer Suriye illeri gibi önemlidir. Bu teröristlerin tehlikesi, aslında bir bölgeyi işgal etmiş olmaları değildir. Asıl tehlike, onların bölge halklarının zihnine yerleştirdiği ideolojileridir. Rakka’ya ulaşmak çok zor bir mesele değil. Biz şu an Rakka’ya doğru hareket halindeyiz.

Eğer Suriye’den askeri bir saha olarak söz edecek olursak bu bölgeye birkaç hafta veya birkaç ay içerisinde ulaşılabileceğini söyleyebiliriz. Tabi burada Türkiye’nin teröristlere verdiği desteği bir tarafa bırakıyoruz.

Hizbullah’la teröristlere karşı birlikte savaşıyoruz

Arap basınında Hizbullah ile Suriye ordusu arasında çatışma yaşandığına dair haberlerle ilgili bir soruya da Cumhurbaşkanı Beşşar Esed şu cevabı verdi:

Hizbullah’la hiçbir çatışma veya sorunumuz yok. Onlar Suriye ordusunu destekliyor. Onlar orduya karşı değil, orunun yanında savaşıyor. Suriye ordusu ve Hizbullah, Rusya’nın hava desteğinde savaşıyorlar. Biz Hizbullah’la birlikte tüm terörist gruplara karşı savaşıyoruz. Bu konuda aramızca hiçbir görüş farklılığı yoktur.

Eğer İran, Suriye ve Rusya savunma bakanlarının Tahran’da yaptığı son toplantıya bakarsanız orada terörle mücadele konusunda iyi bir işbirliği olduğunu görürsünüz.

Gerçek bir Suriyeli muhalif grup, Suudilere vekaleten savaşmaz

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, muhalif ile terörist ayrımına dair yaptığı açıklamada şunları söyledi: Siyasi araçları kullanan muhaliflerden söz ediyorsak onlar terörist değildir. Ama eline silah alıp halkı korkutan ve sivillere saldıranlar teröristtir. Ayrıca muhalif dediklerinizin Suriyeli olması gerekir. Muhalifler, Suudi Arabistan gibi ülkeler için vekalet savaşı yapamaz.

Suriye krizinde Katar’ın rolü

Bu krizin birkaç sebebi vardı. Halktan bazıları gösteri yapıyor ve reform istiyordu. Bu mesele inkar edilemez. Biz bunların hepsinin terörist ya da başkalarının maşası olduğunu söyleyemeyiz.

Ama gösterilere katılanların çoğu bu katılımları karşılığında Katar’dan para alıyordu. Daha sonraki aşamada da silahlı eylem yapmak için Katar’dan para aldılar.

Biz reform için muhaliflerin de istediği üzere anayasayı ve yasalarımızı değiştirdik; ama bu krizin reformla bir ilgisi yoktu, Katar’ın paralarıyla iğlisi vardı.

Cenevre görüşmelerini destekliyoruz

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Cenevre’deki barış görüşmeleriyle ilgili olarak da şunları söyledi:

Biz Suriyeli tüm taraflarla müzakereleri olumlu karşılıyor ve destekliyoruz. Fakat maalesef bu görüşmeler hala başlayamadı. Şimdiye kadar Suriyeliler ile Suriyeliler arasında görüşmeler yapılmadı. Şu ana kadar yapılanlar De Mistura ile görüşmelerdi.

Biz prensip olarak müzakerelerden yanayız ve onu destekliyoruz. Ancak bunun pratiği için somut yöntemler belirlenmelidir ki bu şimdiye kadar belirlenmedi.   

İran ve Rusya, Suriye ile bölgenin istikrarını savunuyor

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, “Suriye’nin müttefikleri olan İran ve Rusya neden sizi bu kadar içtenlikle savunuyor?'' şeklindeki bir soruya şu cevabı verdi:

Bu mesele, cumhurbaşkanıyla ya da bir şahısla ilgili bir şey değil. Bu, yanlış bir yorum, hatta daha doğrusunu söylemek gerekirse, bu Batı’daki yanlış bir düşüncedir. Medya propagandalarının da etkisiyle “İran ve Rusya Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’i destekliyor'' diyorlar.

Bu destek Suriye’deki durumla ilgili bir meseledir. Suriye’deki kaos, bölgede bir domino etkisi yaratacak; İran’ı Rusya’yı ve Avrupa’yı etkileyecek. Onlar Suriye’yi desteklerken aslında kendi istikrarlarını ve güvenliklerini destekliyorlar. Onlar, Suriye halkını ve Suriye halkının kendini savunma hakkını destekliyorlar.

Eğer cumhurbaşkanını destekliyorlarsa halkı da onunla birlikte olduğu için, eğer halkı onunla birlikte olmasaydı bu cumhurbaşkanı 5 yıl direnemezdi.

ABD ile görüşmedik

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Batılı ülkeler ve Amerika ile ilişkileri konusunda şunları söyledi:

Amerika ile herhangi bir görüşme olmadı. Bazı Amerikalı ve Avrupalı bürokratların veya yetkililerin görüşmeleri oldu, bunlar önemli mesajlar da taşıdırlar; ama ciddi hiçbir şey gerçekleşmedi. Çünkü biz Amerika’nın Suriye krizinin çözümü konusunda ciddi olduğunu düşünmüyoruz. Amerika’daki hükümetler her zaman savaş yanlısı oldu, bu yeni bir şey değil.

Amerikan hükümetleri arasındaki tek fark, şu oldu: Bush hükümeti ülkelere doğrudan Amerikan güçleri gönderiyordu. Şu anki hükümet ise kuklalarını gönderiyor. Suudi Arabistan’ın, Türkiye’nin, Katar’ın yaptıklarına göz yumuyor.

Aslında Amerika’nın politikası tektir. Savaş yanlılığı esasına dayanır ama çeşitli şekillerde ortaya çıkar.

ABD’de hiçbir başkan üzerine hesap yapılmaz

Amerikan hükümetleri 1950’li yıllardan beri sorun çıkarmalarıyla meşhurdur. Şimdiye kadar hiçbir sorunu çözmediler. Mesela, Irak’ta.. Bush Irak’a saldırdı ve birkaç hafta içerisinde orayı işgal etti. Ama Amerikalılar genel anlamda her yerde, Irak’ta, Suriye’de, Libya’da, Yemen’de Somali’de başarısız oldular.

Kaos çıkarıp her şeyi birbirine katmaktan başka hiçbir şey yapmadılar. Şimdi de eğer Amerikalılar kaos çıkarmak istediğinde bunu yapabiliyor; ama sorunları çözebiliyor mu? Tabi ki hayır. Bu sebeple biz hiçbir Amerikan başkanı üzerine hesap yapmıyoruz. Çünkü seçim propagandalarında söyledikleri ile başkan olduktan sonra yaptıkları farklıdır. Dolayısıyla biz izleyecekleri politikaları beklemeliyiz, kimin başkanlığa seçileceğini değil.

Terörle mücadele gerçekçi olmalı

Terörle mücadeleye dışarıdan yapılan katkıları olumlu karşıladığını belirten Suriye Cumhurbaşkanı, bu konuda da şunları söyledi:

Biz terörle mücadele konusundaki her türlü çabayı olumlu karşılıyoruz. Fakat bu çabalar gösteriye yönelik ve görüntüde olmamalı gerçek olmalıdır. Mesele şu an Suriye’nin kuzeyinde yaşananlar... 60’tan fazla ülke IŞİD’in yayılmasını önleyemedi; ama Rusya’nın hava desteği başlar başlamaz IŞİD durduruldu.

Bu sebeple teröre karşı savaş çabalarının gerçek olması ve Suriye’deki yasal hükümetle birlikte yapılması gerekiyor.

Batılılar, bizimle gizli görüşüyor

 Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Avrupa ülkelerinin Suriye karşısında sergilediği ikiyüzlü tutumla ilgili olarak da şunları söyledi

Batılı ülkeler, siyasi açıdan bize saldırıyorlar, sonra da yetkililerini bize gönderip bizimle masa altından anlaşmaya çalışıyorlar. Özellikle de güvenlik yetkilileri... Bunların hepsi bu işi yapıyor. Onlar ABD’yi rahatsız etmek istemiyorlar. Batılı ülke yetkilileri yalnızca ABD’nin onlara söylediklerini tekrarlıyorlar. Gerçeklik işte bu...

Suriye’den giden mültecilerin çoğu dönmek istiyor

Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, son olarak şunları söyledi:

Suriye’den başka ülkelere giden mültecilerin çoğu dönmek istiyor. Ülkelerin, mültecileri yeni ülkelerine ulaştırmak için gösterdiği çabalar insani çabalardır. Ama daha insani ve daha masrafsız olan yol, bu insanların evlerinde kalmalarını sağlamak ve gidenlere dönmeleri için yardım etmektir.

Bu ise Suriye’nin istikrara kavuşmasına yardım etmekle ve teröre destek vermemekle mümkün olabilir.

Suriyeli mülteciler, Batılı ülkelerden Suudi Arabistan ile Fransa ve İngiltere gibi Suriye’deki hükümeti devirmek için terörist gruplara yardım eden batılı ülkeler konusunda kesin karar almasını istiyor. Yoksa Suriye halkı Suriye’yi terk etmek istemezdi. Onların büyük bir çoğunluğu maişet sebebiyle Suriye’den ayrılıyor.

"Bölgede terörün durması için Türkiye teröristleri desteklemekten vazgeçmeli!" haberi, 03 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Bölgede terörün durması için Türkiye teröristleri desteklemekten vazgeçmeli! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bölgede terörün durması için Türkiye teröristleri desteklemekten vazgeçmeli! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  2. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  3. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  4. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  5. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  6. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  7. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  8. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  9. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  10. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  11. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  12. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  13. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  14. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  15. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  16. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  17. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  18. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  19. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  20. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
Dünya Haberleri