Bu fotoğrafın arkasında hangi gerçekler yatıyor

Bu fotoğrafın arkasında hangi gerçekler yatıyor

Bu fotoğrafın arkasında hangi gerçekler yatıyor "Arap baharı" sürecinde, ama en çok da Suriye'de, savaş yalnızca kurşunlarla yahut bombalarla verilmiyor. Bazen, kurşun yerine "video" ya da "fotoğraf" sıkılıyor.2 gün önce, cihatçıların kontrolündeki Doğu Halep'te, bir hava...

"Arap baharı" sürecinde, ama en çok da Suriye'de, savaş yalnızca kurşunlarla yahut bombalarla verilmiyor. Bazen, kurşun yerine "video" ya da "fotoğraf" sıkılıyor.

2 gün önce, cihatçıların kontrolündeki Doğu Halep'te, bir hava bombardımanından kurtulduğu söylenen 5 yaşındaki Umran Daqneesh'in (Umran Dakniş) videosu/fotoğrafı da böyle büyük bir etki uyandırdı.

GÖRÜNENLER

Artık herkesin bildiği görüntülerde, Umran, kendisini kurtaran bir kişi tarafından yeni ve temiz bir ambulansa götürülüyor, bir koltuğu oturtuluyor. Küçük çocuk, kafasının sol tarafından kanlı bölgeye dokunuyor, eline bakıyor, sonra elini koltuğa siliyor. Tüm bu süre boyunca, Umran oldukça sakin ve "dünyaya küsmüş" görünüyor.

Bu görüntülerin video olarak devamı da var. Umran'dan sonra bir başka çocuk, bu sefer kan olmadan, enkaz altından çıkartılıyor ve ambulansa konuyor. Hemen arkasından orta yaşlı bir adam, üstü başı toz içinde, Umran'ınkine benzer bir yara ile görüntüye giriyor.

Videonun sonunda, kötü şöhretli "White Helmets" (Beyaz Miğferler) mensubu birini görüyoruz. Yine görüntülerde, zaman zaman "kurtarıcı" kalabalık tekbir getiriyor.
Tüm Batılı medya kuruluşlarının yayımladığı görüntülerin, Halep Katerci'de çekildiği söyleniyor. Bombardımanın "rejim"den mi, yoksa Rusya'dan mı geldiği de bilinmiyor.

'MUHABİR'İN GEÇMİŞİ

fotoicerik1.jpg

İşler bundan sonra biraz karmaşıklaşıyor. Fotoğrafı dünyaya servis eden kişi, Mahmoud Raslan, Associated Press'e (AP) demeç veriyor. Facebook'taki "The Syria Campaign" sayfasından da açıklama yapan Raslan, Beyaz Miğferler'in sahnede olduğunu doğruluyor. 

"Foto muhabiri" olduğu söylenen Raslan'ın başka fotoğrafları bulunamasa da, bir "selfie"si sosyal medyada dolaşımda. Raslan, bu selfiede, geçtiğimiz haftalarda Filistinli bir çocuğun kafasını keserek gündeme oturan Nureddin Zengi militanları ile görülüyor:

Raslan'ın Facebook hesabından paylaştığı soldaki fotoğraf, 6 Ağustos tarihli. Yani, Nureddin Zengi ekibinin "kafa kesme" görüntülerinden sonra. "Foto muhabir", kafa kesen grubun kim olduğunu bildiği halde selfiesini çekiyor. 

Üstelik, Umran'ın görüntüleri hakkında AP'ye verdiği demeçte, "Bu çocuk, Suriye'deki tüm çocuklar gibi masumiyetin sembolü" diyebiliyor.

Demek ki, kuşku duymak gerekiyor.

BEYAZ MİĞFERLER VE SAZ ARKADAŞLARI: 'GÖSTERİ' Mİ?

fotoicerik2.png

ABD ve müttefiklerinin propaganda makinesini deşifre etmeye gayret eden Moon of Alabama (MoA) blogunda, ilgili görüntülerle ilgili bir gönderi yayımlandı.

MoA, hem Umran'ın, hem de daha sonra görüntüye giren adamın başında kan izleri göründüğünü, ancak "kanamadıklarını" belirtiyor.

fotoicerik3.jpg

Acil servis ambulans şoförlüğü yaptığını kaydeden blog yazarı, kafasından yaralananlardan her zaman "oluk oluk kan aktığına" dikkat çekiyor.

Daha sonra, bir ilkyardım sitesine atıf yaparak, kafadan alınan küçük yaraların bile genellikle ağır kanamaya neden olduğunu söylüyor.

Umran ve adamın "kanamalarının" genel eğilime uymadığını kaydeden MoA, ayrıca kanı durdurmak için herhangi bir bandaj yahut başka bir şey kullanılmadığını vurguluyor.

Blog yazısında, Batı Halep'te cihatçıların saldırısı ile yaralanan şu çocuğun fotoğrafının "kafadan yaralanmalara" daha uygun olduğu yazıyor (rahatsız edici görüntü):

MoA blogunda, daha önce de Beyaz Miğferler'in "sahte çocuk kurtarma videoları" yaptığını dikkat çekilmişti. Örneğin 26 Mayıs 2016 tarihli şu videoda, yine Beyaz Miğfer üyesi bir "kurtarıcı", moloz yığınlarını eliyle kazarak bir kız çocuğunu "kurtarıyor." Ne tesadüf ki, kız çocuğunda yara bere yok, elinde ise en sevdiği oyuncağı var!

(Beyaz Miğferler'in sahte "çocuk kurtarma" operasyonları için bakınız ve bakınız)

MoA, özet olarak, Umran ve diğerlerinin "kurtarıldığı" videounun, önceden kurgulanmış bir "film" olduğunu düşünüyor.

Doğu Halep'teki El Kaide ve müttefiklerinin zor durumda kaldığı bugünlerde, tüm dünyayı etkileyecek bir kurgunun "işe yarar" olduğu su götürmez. 

Ve elbette, fotoğrafın kurgu olup olmamasından bağımsız olarak, Batı'nın propaganda makinesi, Doğu Halep'teki Umran'ı "seçerken", Batı Halep'te cihatçıların ateşinde daha birkaç gün önce yaralanan bir küçük kızı "gösteri" malzemesi hâline asla getirmiyor:

fotoicerik4.jpg
Ancak işin en ironik tarafı, El Kaide ile bağı bilinen Beyaz Miğferler'in, kendi internet sitesinde "Nobel Barış Ödülü"ne aday gösterilmek istenmesi. 

Elbette, Pakistan'da, Yemen'de, Afrika'da "terörle mücadele" adı altında sivillere karşı İHA savaşı yürüten Barack Obama'nın Nobel Barış Ödülü aldığı bir dünyada, Obama'nın sevdiği cihatçıların destekçisi Beyaz Miğferler'in de ödül alması şaşırtıcı olmaz.

"Bu fotoğrafın arkasında hangi gerçekler yatıyor" haberi, 19 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Bu fotoğrafın arkasında hangi gerçekler yatıyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bu fotoğrafın arkasında hangi gerçekler yatıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Dünya Haberleri