Burası Şırnak il merkezi... Savaş, büyük yıkım, acı tablo...

Burası Şırnak il merkezi... Savaş, büyük yıkım, acı tablo...

Burası Şırnak il merkezi... Savaş, büyük yık... Şırnak kent merkezinde 14 Mart 2016 tarihinde başlayan operasyonlar 3 Haziran’da tamanlandı. Ancak sokağa çıkma yasağı hâlâ kaldırılmadı. Operasyonların ardından geriye büyük bir yıkım kaldı.Bu öyle bir yıkım ki, "operasyon"...

Şırnak kent merkezinde 14 Mart 2016 tarihinde başlayan operasyonlar 3 Haziran’da tamanlandı. Ancak sokağa çıkma yasağı hâlâ kaldırılmadı. Operasyonların ardından geriye büyük bir yıkım kaldı.

Bu öyle bir yıkım ki, "operasyon" ya da "terörle mücadele" sözcükleri veya kavramlarıyla karşılanabilecek gibi değil. Tablo çok ağır. Büyük ve yıkıcı bir savaş yaşandığı, imha amaçlı bir operasyon yürütüldüğü görülüyor. Kentin yüzde 70'i yıkılmış, tıpkı İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkılan kentler gibi.

İÇ SAVAŞ 

Ortaya çıkan somut durum, 40 yıla yaklaşan 3terörle mücadele" döneminde ortaya çıkan en ağır operasyonlara işaret ediyor. Daha önceki dönemden en önemli farklılığı ise, savaşın kırsal kesimden kent merkezleri ve yerleşim birimlerine sıçramı olması.

Yaklaşık bir yıllık dönemde (7 Haziran 2015 seçimlerinin hamen sonrasından bu güne kadar geçen süre) yaşanan çatışmalarda bini aşkın güvenlik görevlisi de içinde olmak üzere yaklaşık 7 bin kişi öldü. Bu sonuç ve kentlerde meydana gelen çatışma Suriye'de yaşanan iç savaştan hiç de farklı olmayan bir tabloyu ortaya koyuyor.

Bu sonuçu; Erdoğan-AKP iktidarının PKK ile yürüttüğü "çözüm" siyasetinin de samimiyetsiz, aldatıcı, karşılıklı ihanetleri barındıran ve esas olarak Cumhuriyetin yıkılması ve Türkiye'nin gerici dönüşümünü tamamlamak için zaman kazanmayı amaçlayan bir manevra olduğunu gösterdi.

Kentten yansıyan fotoğraflarda Cumhuriyet Mahallesi ve Cumhuriyet Meydanı’nda bir tane bile sağlam ev kalmadığı, binlerce evin yıkıldığı ve yandığı görüldü. Yaşanabilecek tek bir evin kalmadığı Cumhuriyet Mahallesinden geriye enkaz kaldı.

Fotoğrafta yer alan alanın Şırnak Cumhuriyet Meydanı olduğunu doğrulayan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, yayınladığımız fotoğrafın görüntü analizini şöyle yaptı: 

“Öndeki büyük bina, öğretmen eviydi. Yakılmış tahrip edilmiş. Onun karşısındaki mavi bina Azer İş Merkezi. Yanında çok katlı binalar vardı fotoğrafa göre artık yok. Zırhlı araç ve iş makinelerinin görüldüğü, ortada görülen ağaçlıklı alan, park ve çay bahçesiydi. Burası Şırnak Cumhuriyet Meydanıydı.''

KENTİN YÜZDE 70'İ YIKILDI

Cumhuriyet gazetesine konuşan DBP’li Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadırhan kentteki yıkım oranının yüzde 70 olduğunu söyledi. “Şırnak’ın nüfusu 65 bin. Şu an itibarıyla 40-45 bin insan evsiz kaldı. Şırnak’ın 12 mahallesinin 9’u yıkıldı. Cumhuriyet, İsmetpaşa, Dicle, Yeni mahallede yıkım büyük. Bahçelievler, Gazipaşa ve Yeşilyurt, Aydınlıkevler ve Atatürk mahallerinde de kısmen yıkım var'' dedi. Kadırhan “Şehri olmayan bir belediye başkanıyım'' dedi. Kadırhan “Talan da var. Mesela sanayide bir park yapmıştık, açamamıştık ama kurulumu tamamlanmıştı. Orada ne var ne yoksa JÖH, PÖH ve korucular söküp götürmüşler. Geriye hiç bir şey kalmamış'' diye konuştu.

"Burası Şırnak il merkezi... Savaş, büyük yıkım, acı tablo..." haberi, 17 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Burası Şırnak il merkezi... Savaş, büyük yıkım, acı tablo... haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Burası Şırnak il merkezi... Savaş, büyük yıkım, acı tablo... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  2. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  3. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
  4. 10:58 Kerem Bürsin'den kas şov
  5. 10:54 ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor
  6. 10:52 Esra Erol'da çocuk gelin skandalı: 14 yaşındaki kız, başlık parasıyla satılmış
  7. 10:47 Evde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Toz Tutmayan Sprey Tarifi!
  8. 10:45 CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, çift maaş bağlanan iki bürokratın aylık kazancını açıkladı
  9. 10:43 Mangal Kömürü ve Limon: Evinizdeki Lekelere Son Veren Pratik Temizlik Yöntemi!
  10. 10:40 AK Parti İbrahim Efe için disiplin süreci başlattı
  11. 10:37 Mars'ın Yüzeyindeki Gizemli Örümcek Şeklindeki Oluşumlar: ESA'nın Keşfi
  12. 10:34 Günlük Burç Yorumları: 26 Nisan 2024
  13. 10:30 Mehmet Şimşek talimat verdi: 500 makam aracı satışa çıkarıldı
  14. 10:27 Sermaye Piyasası Kurulu’ndan iki şirketin halka arzına onay
  15. 10:27 Fenerbahçe'nin Yıldızı İrfan Can Kahveci, Sevilla'nın Hedefinde!
  16. 10:24 Galatasaray, Şampiyonlar Ligi İçin Transfer Atağına Geçiyor: Porto'nun Golcüsü Galeno Hedefte!
  17. 10:21 Ergin Ataman'a "siyonizm" tehdidi: "İsrail'de siyonistlerin sana ne yapacağını göreceksin"
  18. 10:21 Ev Yapımı Süt Mısır Tarifi: Sokak Lezzetleri Evde!
  19. 10:18 TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi: Ali Koç'un talebi, Türk hakemliğine zarar verecekti
  20. 09:50 Oyuncu Bade İşçil'den itiraf: Beni eşlerinden, sevgililerinden kıskandılar
Gündem Haberleri