''Çağrı’ filminin yönetmenini kim öldürdü?

''Çağrı’ filminin yönetmenini kim öldürdü?

''Çağrı’ filminin yönetmenini kim öldürdü? Ali Rıza ÖzkanGeçtiğimiz günlerde gösterime giren Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi filmi üzerine tartışmaları izlerken, gene İslâm’a hizmet etmek amacıyla büyük bir yönetmenin elinden çıkan ''Çağrı’ filmi geldi aklıma....

Ali Rıza Özkan

Geçtiğimiz günlerde gösterime giren Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi filmi üzerine tartışmaları izlerken, gene İslâm’a hizmet etmek amacıyla büyük bir yönetmenin elinden çıkan ''Çağrı’ filmi geldi aklıma. Ve, yönetmenin kaderi!

Sinema için Suriye’den beş parasız kalkıp Hollywood’a gelen Mustafa Akad, ''Çağrı’yı yaptığında kendisini dünyanın en mutlu insanı kabul ediyordu. Çünkü, “bu benim şahsi meselem'' dediği filmi, sadece içerdiği drama, görsellik ve hikayesi için çekmemişti. Hatta, bu faktörler sinematografi için vazgeçilmez olsa da, Akad’ın ''Çağrı’yı çekmesindeki amacı çok farklıydı: “Batı’da yaşayan bir Müslüman olarak, buradaki insanlara İslâm hakkındaki gerçekleri anlatmak benim için zorunluluk, evet bir görevdi.''

1976’da, sinema dünyasının en ünlü dergisi Variety’ye İslâm hakkında neden bir film yaptığını böyle anlatan bu yönetmenin kahredici kaderini bilir misiniz? Evet, kendisini “en Müslüman'' olduğu iddiası taşıyan El Kaide’nin militanları tarafından öldürüldü!

unnamed-(3)-044.jpg

İslâm dünyasının üzerine karabasan gibi çöken terör hakkında her şeyi söyleyebilirsiniz, ama söyleyemeyeceğiniz tek şey, terörün İslâm dünyasının kurtuluşuna hizmet ettiğidir. Hatta, daha da temel bir görüşü dile getirelim: “İslâmcı'' terör İslâm dünyasını parçalamak, paralize etmek ve uluslar arası çıkarların yemi haline getirmek amacına hizmet eder. Hem de, öyle ki, bu amaca hizmet ederken kendi kardeşlerini, değerlerini, aydınlarını yok etmekte bir an bile tereddüt etmez.

Kendisini Müslüman kitlelere yayın yapmakla görevli iddiası taşıyan tüm televizyonların, her Ramazan geldiğinde, defalarca yayınladığı ''Çağrı’ filmi, gene sözüm ona Müslüman teröristlerin elinde can veren bir yönetmene ait! Telifini dahi ödemeden, istedikleri gibi yayınladıkları filmin yönetmeni hakkında, yayın yaptıkları toplumu aydınlatmak amacıyla tek bir program yapılmış mıdır, dersiniz? Hayır!

Halka İslâm’ı anlatmak için yayınladıkları filmin yönetmeninin gene “İslâmcı teröristler'' tarafından öldürüldüğünü neden gizler, bu televizyonlar? Neden, sadece İslâm dünyası için değil, uluslararası sinema tarihinde de çok özel bir yeri olan bu yönetmeni savunmak yine bizim görevimiz olur?

Cevabını vereyim: çünkü, sanatı savunmak bizim görevimiz. Biz insanlığın ilerlemesinin sanat ve kültüre verilecek değerle mümkün olacağını öngörüyoruz. Ancak, bu televizyonlar telifini ödemeden yayınladıkları ''Çağrı’yı sadece bir propaganda malzemesi olarak görüyor. Mustafa Akad’ın kim olduğu ve kaderi onları zerrece ilgilendirmiyor!

unnamed-(2)-059.jpg

Mustafa Akad kimdir?
Aslen, bugünkü Türkiye topraklarından Halep’e göçen bir ailenin oğlu olan Mustafa Akad, dünyanın en gözde sinema okullarından UCLA’da okudu. Yıllarca Kızılderili kökenli ünlü yönetmen Sam Peckinpah’in asistanlığını yaptı.

İlk filmi ''Çağrı’ ile uluslar arası üne kavuştu. Ancak, Akad’ın Hollywood ve dünya sinemasında tartışmasız kılan yapımcılığıdır. “Halloween'' (Cadılar Bayramı) serisinin ilk senaryosunu John Carpenter sayısız yapımcıdan ''hayır’ cevabı aldıktan sonra, Akad’a getirmişti. Mustafa Akad bu senaryodaki yeniliği keşfedip, filmi yapmayı kabul eden Hollywood’daki tek insandı. 

unnamed-(5)-019.jpg

Cadılar Bayramı ile sinema tarihinde korku filmleri alanında yeni bir tür doğmuştu. Carpenter/Akad’ın işbirliğinden cesaret alan diğer yapımcılar da gençliğe yönelik korku filmleri yapmaya başladılar. Bugün sadece ABD’de değil, tüm dünyada gençliğe hitap eden korku filmleri yapanların Mustafa Akad’a çok şey borçlu olduklarını kaydedelim.

Akad, 1980’de Libya’nın büyük direniş lideri Ömer Muhtar’ın hayatını filme aldı. ''Çöl Aslanı: Ömer Muhtar’ Libya’nın lideri Kaddafi’nin maddi yardımlarıyla çekildi, ama asıl; İslâm dünyasının emperyalizmin hedefi olduğunu gösterdiği için, bir direniş ve mücadele filmi olarak önem kazanıyordu. 

Her Müslüman aydının hesaplaşması gereken temel çelişmeyi Akad, hem en erken ve hem de en doğru olarak ortaya koyan sanatçılardan birisidir. Bugün İslâm adına, kitleleri emperyalizmin kölesi haline getirmek dışında hiçbir işlevi olmayan aydınlarla kıyaslanmayacak devrimci bir duruştur, Akad’ın sahip olduğu konum.

Mustafa Akad’ın bir sonraki projesi Selahattin Eyyubi’nin hayatını filme almaktı. Haçlılara karşı büyük bir savaşın kahramanı olan Eyyubi’nin filmini Ürdün’de çekecekti. Öldürüldüğü Amman’da bulunma sebebi de film için yapması gereken bazı görüşmelerdi.

9 Kasım 2005’de kızıyla birlikte kaldığı otele El Kaide teröristleri tarafından patlatılan canlı bombalardan ağır yaralandı. Kızı hemen orada ölmüştü. Mustafa Akad ise, kaldırıldığı hastanede 11 Kasım günü hayata gözlerini yumdu. 

unnamed-(1)-086.jpg

Sizce kim cennete gitmiştir? Akad’ı öldüren canlı bombalar mı? Yoksa, İslâm dünyasına kendisinden önce hiç kimsenin yapamadığı hizmeti sunan Mustafa Akad mı? 

Telifini ödemeden, her fırsatta Mustafa Akad’ın filmlerini yayınlayan televizyon kanallarının sahiplerinden bu konudaki düşüncelerini öğrenmek hakkımızdır.

unnamed-(4)-037.jpg

"''Çağrı’ filminin yönetmenini kim öldürdü?" haberi, 11 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 11 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan ''Çağrı’ filminin yönetmenini kim öldürdü? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ''Çağrı’ filminin yönetmenini kim öldürdü? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:51 Antalya'da Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Heyecanı!
  2. 18:47 Son Dakika: Sonradan taksitlendirme uygulaması kaldırılıyor!
  3. 18:44 Çaykur Rizespor, İstanbulspor Maçı Öncesi Sıkı Hazırlıklara Devam Ediyor
  4. 18:42 Türkiye'de Kart Kullanımı Hızla Yükseliyor: 2023 BKM Verileri
  5. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  6. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  7. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  8. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  9. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  10. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  11. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  12. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  13. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  14. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  15. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  16. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  17. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  18. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  19. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  20. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
Kültür Sanat Haberleri