Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeogenetik çalışma yapıldı

Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeogenetik çalışma yapıldı

Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeo... Bugünlerde kıymete binen ve ismini sıkça duyduğumuz tarımsal biyoçeşitlilik, eski tarım ürünlerinde doğal olarak bulunuyordu. Bu biyoçeşitlilik 10.000 yıl önce Orta Doğu'da filizlenmeye başlamıştı.soL'un haberine göre,...

Bugünlerde kıymete binen ve ismini sıkça duyduğumuz tarımsal biyoçeşitlilik, eski tarım ürünlerinde doğal olarak bulunuyordu. Bu biyoçeşitlilik 10.000 yıl önce Orta Doğu'da filizlenmeye başlamıştı.

soL'un haberine göre, tarımsal biyoçeşitliliğin filizlenmeye başladığı yerleşim bölgelerine tipik bir örnek Cilalı Taş Devri yerleşkesi olan Çatalhöyük.

Çatalhöyük Tarım Devrimi'den yaklaşık 1500 yıl sonra, yani şimdiden 9500 yıl kadar önce kurulmuştu ve binlerce insanın yerleşim alanıydı. Çatalhöyük sakinleri, avlanma, balık tutma, toplayıcılık ve zanaat işlerinin yanında tahıl yetiştiriciliği de yapıyordu.

ODTÜ Kimya Bölümü'nde Mahinur Akkaya'nın laboratuvarında çalışan Hatice Bilgiç ve arkadaşları, Çatalhöyük'ten antik buğday örnekleriyle bir arkeogenetik çalışma yürüterek, antik buğdayın özelliklerini incelediler.

Çalışma Çatalhöyük kazılarında bulunmuş, 8400 yıllık kömürleşmiş buğday tohumlarıyla yapıldı. Tohumlar yandığı için, dış yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşmus ve bunun sayesinde günümüze kadar kısmen korunmuşlardı.

siyah-001.jpg

Bilgiç ve arkadaşları, antik tohumlardan, bozunmadan dolayı parçalanmış da olsa DNA elde etmeyi başardılar ve glutenin protenini kodlayan bölgeyi dizilediler. Tohumlar, Orta Doğu kökenli DNA'sı dizilenmiş ilk tohumlar. Ayrıca, DNA elde edilmesi ve dizilenmesi başarılmış en yaşlı tohumlar.

Dizileme sonucunda, tohumların altı kromozom takımı içerdiği (İng. "hexaploidy"), yani bugünkü ekmek bugdayı (Triticum aestivum) ya da kabuksuz buğdaya (Triticum spelta) benzediğini gördüler. Bu sonuç zaten var olan arkeobotani verileriyle destekleniyordu.

Onyıllardır araştırılmasına rağmen, buğdayın evcilleştirilmesi ve evrimi araştırmacılar arasında halen tartışma konusu. Bilgiç ve arkadaşlarının sonucları, ekmek buğdayının nerede ve ne zaman ilk ortaya çıktığı ve kullanımının nerelerde yaygınlaştığı sorularına ışık tutuyor. Altı kromozom takımlı ekmek buğdayı, dört kromozom takımlı evcilleştirilmiş kabuksuz buğday ve iki kromozom takımlı bir yaban otunun (Aegilops tauschii) hibritleşmesinden doğmuştu. Modern ekmek buğdayının genetik analizleri, bugünkü buğdayın biri Türkiye'de ya da kuzey Suriye'de, diğeri İran'da olmak üzere en az iki tane ayrı kökeni olduğunu öne sürüyor.

Bilgiç ve arkadaşlarının sonuçları, altı kromozom takımlı buğdayın, Verimli Hilal'de evcilleştirildikten sonra, Avrupa'ya yolculuğa çıkmasında Orta Anadolu'nun bir mola yeri olabileceğini akla getiriyor. Bu da Orta Anadolu'nun buğdayın evcilleştirilmesinde önemli bir yeri olabileceğini ve bu konuda daha çok araştırma yapılması gerektiğini gösteriyor.

Bilgiç ve arkadaşlarının yürüttüğü tipte “arkeogenetik'' çalışmalar günümüzde giderek çoğalıyor. Arkeogenetikte, eski dönemlere ait örneklemler genetik yapılarına göre sınıflandırılır. Tahılların dış görünüşlerine göre (morfolojik) sınıflandırılması ise “arkeobotani'' altdisiplininin konusudur. Geçmişten günümüze kalan tohumların çoğunun yangınlarda kısmen yanarak korunduğu düşünülmektedir. Suni yakma deneyleri, 220-240 santigrat dereceye kadar tohumların yapısının muntazam koruduğunu, fakat daha yüksek sıcaklıklarda şekillerinin bozulduğunu ve tür teşhisi yapmanın zorlaştığını gösteriyor. (Görsel: Kısmi yanma yoluyla korunmuş Tunç Çağı tohumları. Simone Riehl)

"Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeogenetik çalışma yapıldı" haberi, 08 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeogenetik çalışma yapıldı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çatalhöyük'teki antik buğday örneğiyle arkeogenetik çalışma yapıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  2. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  3. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  4. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  5. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  6. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  7. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  8. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  9. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  10. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  11. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  12. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  13. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  14. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  15. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  16. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  17. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  18. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  19. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  20. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
Yaşam Haberleri