Çavuşoğlu: ABD sözlerini tutmuyor. Güvenilmezler!

Çavuşoğlu: ABD sözlerini tutmuyor. Güvenilmezler!

Çavuşoğlu: ABD sözlerini tutmuyor. Güvenilme... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 200 kadar YPG'linin Fırat'ın doğusuna gitmediğini belirterek, ABD'ye "Sözünüzü tutun" diye seslendi. Çavuşoğlu, "Bir an evvel bunların da geri dönmesini bekliyoruz. Aksi taktirde bazı...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 200 kadar YPG'linin Fırat'ın doğusuna gitmediğini belirterek, ABD'ye "Sözünüzü tutun" diye seslendi. Çavuşoğlu, "Bir an evvel bunların da geri dönmesini bekliyoruz. Aksi taktirde bazı tedbirleri kendimiz alacağız" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı Bütçesi ele alındı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sunuş konuşmasında FETÖ ile mücadelenin dış politikada önceliklerden bir tanesi olduğunu söyledi. FETÖ'nün gerçek anlamıyla uluslararası bir terör örgütü olduğunu, bu nedenle mücadelenin yurtdışı boyutunun da çok önemli olduğunu anlatan Çavuşoğlu, FETÖ'nün faaliyet gösterdiği bütün ülkelerde de girişimlerin aralıksız sürdüğünü söyledi. Fethullah Gülen ve diğer örgüt üyelerinin iadesi için de çalışıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, bazı FETÖ üyelerinin Türkiye'ye iade edildiğini, o ülkelerin ricası üzerine iade edilenlerin hepsinin ismini ise açıklamadıklarını belirtti. ABD'deki Gülen'in iadesi için de Adalet Bakanlığı ile birlikte çabalarını sürdürdüklerini kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

EN SAĞLAM FETÖ DOSYASI WASHINGTON'DA

"Gerekli belgeleri ABD makamlarına ilettik. Son olarak da Sayın Adalet Bakanı'mız Washington'u ziyaret etti. İlave belge ve delillerle yine orada temaslarını sürdürdü. Şunu söylemek isterim, şu anda ABD'nin elinde en sağlam dosya vardır. Yani geçici olarak tutuklaması ve bize iade etmesi için şu anda en sağlam dosya FETÖ ile ilgili Washington'da mevcuttur. ABD makamlarıyla her düzeyde yaptığımız temasta şu hususu vurguluyoruz: Bu teröriste sahip çıkmanın ilişkilerimize ciddi bir maliyeti olacaktır. İlişkilerimizde her hangi bir kırılma yaşanmasını istemiyorsanız ve müttefik olarak bizi önemsiyorsanız mutlaka bu terörist başını ülkemize iade etmelisiniz, aksi taktirde ilişkilerimizin etkilenmesi kaçınılmazdır. Bunu başından beri söylüyoruz. Kendileri de zaten Türkiye'deki kamuoyunun bu konudaki görüşünü çok iyi takip ediyorlar, biliyorlar."

SINIRA NEDEN ASKER SEVK EDİLİYOR?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Musul'da da Türkiye'nin hassasiyetleri olduğunu, mezhepçi milislerin Musul ve Telafer'e girmemesi gerektiğini hem Bağdat yönetimine hem Kuzey Irak yönetimine hem de koalisyon içerisindeki ülkelere anlattıklarını belirtti. Çavuşoğlu, "Bu da hedefine ulaşmış durumda" dedi. PKK'nın Sincar'daki sözcülerinin Telafer'e girmekten, Musul operasyonuna dahil olmaktan bahsettiğini anlatan Çavuşoğlu, ''Sincar'ı da Kandilleştirmeye çalışan PKK'ya karşı da tedbirleri özellikle almış bulunduklarını' söyledi. Çavuşoğlu, "Son zamanda sınırımıza belli sayıda askerimizin, silahlı kuvvetlerimizin gönderilmesinin amaçlarından bir tanesi de budur. Böyle şeylere asla müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz" diye konuştu.

''ABD YPG SÖZÜNÜ TUTMALI'

Fırat Kalkanı operasyonun kısa sürede başarılı olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, Menbiç'in de Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Esasen biz Menbiç'te YPG unsurlarının gelmesini istemedik, karşı çıktık. Ama ABD bize şöyle bir söz verdi: Bunlar sadece kenarda kalacaklar ve operasyon biter bitmez geriye dönecekler, yani Fırat'ın doğusuna gidecekler. Şu anda 200 civarında YPG'linin halen gitmediğini biliyoruz ve ABD'li muhataplarımıza da 'sözünüzde durun, siz bize söz verdiniz, bu şekilde güvenirliliğinizi de kaybediyorsunuz, yani 200 tane YPG'liye ya sözünüzü geçiremiyorsunuz, ya da gitmesini istemiyorsunuz. Bunun başka seçeneği yok. Zaten sözünüzü geçiremiyorsunuz o zaman böyle bir terör örgütüyle işbirliği yapmayın' diyoruz. Bizim haklılığımız da ortaya çıkıyor. Eğer geri göndermek istemiyorsanız o zaman bize açıkça söyleyin. Sözünüzde durmayacağınızı da açıkça söyleyin. Dürüst olun bizimle. Biz tüm ülkelere bizimle ilişkilerinizi sağlıklı yürütmek istiyorsanız, biz size karşı açığız, dürüstüz, siz de dürüst olun diyoruz. Bir an evvel bunların da geri dönmesini bekliyoruz. Aksi taktirde bazı tedbirleri kendimiz alacağız."

''EL BAB'A KADAR OPERASYON DEVAM ETMELİ'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, El Bab'a kadar bu operasyonun devam etmesinde çok fayda olduğunu vurgularken, "Bu süreci Rusya ile de birlikte yürütüyoruz. Bilgilendirme yapıyoruz. Her şeyimiz şeffaf. Diğer koalisyon içindeki ülkelerle de dediğim gibi işbirliğimiz var" diye konuştu. Diğer taraftan siyasi çözüm için de çaba sarf ettiklerini belirten Çavuşoğlu, tüm bu konularda Türkiye'nin başından beri somut önerileri olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, siyasi çözüm içinde ateşkesin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

"Çavuşoğlu: ABD sözlerini tutmuyor. Güvenilmezler!" haberi, 08 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Çavuşoğlu: ABD sözlerini tutmuyor. Güvenilmezler! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çavuşoğlu: ABD sözlerini tutmuyor. Güvenilmezler! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  2. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  3. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  4. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  5. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  6. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  7. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  8. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  9. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  10. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  11. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  12. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  13. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  14. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  15. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  16. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  17. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  18. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  19. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  20. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
Gündem Haberleri