Cem Vakfı'ndan AİHM açıklaması

Cem Vakfı'ndan AİHM açıklaması

Cem Vakfı'ndan AİHM açıklaması Alevilerin resmen tanınmaması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin inanç ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9'uncu maddesine aykırı bulundu. AİHM kararının ardından davayı açan Cem Vakfı'ndan açıklama geldi. Açıklama şu...

Alevilerin resmen tanınmaması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin inanç ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9'uncu maddesine aykırı bulundu. 

AİHM kararının ardından davayı açan Cem Vakfı'ndan açıklama geldi. 

Açıklama şu şekilde; 

Cem Vakfı AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’ne  (AİHM) Götürdüğü 3. Davayı da Kazanmıştır…
 
AİHM Türkiye’de Alevilerin Haklarının İhlal Edildiğine Hükmetmiştir. 
 
1995 yılında Prof. Dr. Sayın İzzettin Doğan Hocamızın Başkanlığında kurulan CEM VAKFI,  her zaman toplumsal barıştan yana olmuştur…
Ülkemizde, herkesin birbirine saygı ve sevgi duyduğu, inancını özgürce yaşadığı bir kardeşlik ortamının tesisi için, Prof. Dr. İzzettin Doğan Hocamız, Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve siyasi parti liderleri ile sayısız görüşmeler yapmış, sorunu dile getirmiştir.
Alevilerin inancını, inancının gereği ibadetini yapacağı mekanlarının yani cemevlerimizin olmayışı,  şehirlere göç eden Alevilerin, özellikle gençlerimizin ; Dedesinden, Pirinden uzaklaşmasını inancımızdan tamamen kopmasını ve farklı siyasal eğilimlere yöneltmesini doğurmuştur.
İzzettin Doğan Hocamızın tek derdi vardı… Bu ülkede hiç kimseyi sokağa dökmeden, toplumu ayrıştırmadan, eşit yurttaşlık hakkı için gereken mücadeleyi barış ve kardeşlik duyguları ile vermekti.
 Ancak bu süreç içerisinde siyasilerin; oy kaygısı ve İslam İnancının başka bir yorumu da olduğunu kabul etmemeleri nedeni ile siyasilerle yapılan bu görüşmelerden hiçbir sonuç alınamamıştır.
Bütün bu barışçıl çabaların bir sonuç vermemesi üzerine, Prof. Dr. İzzettin Doğan Hocamızın Başkanlığında CEM Vakfı  2005  yılında hukuk mücadelesi başlatmıştır.
Din Derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması, ya da müfredatın değiştirilerek bu derste, bütün inançlardan bahsedilmesi, Din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında Alevi İslam inancının da gereği gibi yer alması talebi ile önce Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurulmuş, taleplerin reddedilmesi üzerine 2005 yılında 1905 kişi adına Cem Vakfı Hukuk Komisyonu tarafından; dava açılmıştır.
İkinci Davamız Başbakanlığa karşı açılmıştır. Cem Vakfı Hukuk Komisyonu  tarafından, yine 2005 yılında Başbakanlığa; Alevi yurttaşların inanç özgürlüğü hakları ile ilgili olarak Anayasanın,  kanunların ve uluslararası hukukun emredici hükümlerine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle bir dilekçe verilmişti. Ancak, Başbakanlığın dilekçemize verdiği cevapta; cemevlerine ibadethane statüsünün verilmesinin hukuken mümkün olmadığı, Alevi yurttaşların ibadetlerini yerine getirebilmeleri için herhangi bir ödeneğin genel bütçeden ayrılamayacağı tarafımıza bildirilmiş, bunun üzerine; 23 Eylül 2005 tarihinde Cem Vakfı Hukuk Komisyonu tarafından, Başbakanlığa karşı 2000 kişi adına dava açılmıştı.
Bu her iki dava süreci devam ederken, 2008 yılında, ''Bedelsiz girilen ve ibadet edilen yerlerin elektrik paraları devlet tarafından ödenir’şeklinde bir yasa kabul edildi. Ancak cemevlerinin bu yasadan yararlandırılmadığının görülmesi üzerine 3. Davamız da açılmış oldu.
2005 yılında başlayan Cem Vakfı hukuk mücadelesinde, iç hukuk yollarının bitmesi sonucu 3 Dava da AİHM götürüldü. AİHM 3 Davada da CEM Vakfı’nı haklı buldu ve davaların üçüde kazanıldı.
** Türkiye'nin, “eğitim hakkı''na dair Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerini ihlal ettiğine, Cemevleri İbadethanedir diyerek, Alevilerin hak ihlaline uğradığına hükmetmiştir.
2015 yılı 3 Haziran tarihinde Strazburg’da Başbakanlığa karşı açılan davanın duruşmasında Prof. Dr. İzzettin Doğan Hocamız; ''Türkiye’de herkes, her şey vardır. Ancak Aleviler yoktur!!! Anadolu’da 800-900 yıl önce yapılmış cemevi mevcuttur… Oysaki Hükümet adına savunmasını yapan avukat ''’Biz Alevilerin haklarını karşılarsak, diğer inanç grupları da aynı taleple gelir’’ diyor. Siz bu talepleri cebinizden mi karşılıyorsunuz Sayın Avukat. Devlet bizim de Devletimiz. Hükümet bizim de Hükümetimiz’ diyerek savunma yaptığı dava, 26 Nisan 2016 tarihinde sonuçlanmıştır. AİHM Alevilerin haklarının gasp edildiğine hükmetmiştir.
 
Prof. Dr. Sayın İzzettin Doğan Hocamıza, Dedemize ve Başkanlığındaki CEM Vakfı’na teşekkür ediyor. Hak Muhammed Ali’nin yar ve yardımcıları olmasını diliyoruz…
 
CEM VAKFI
ALEVİ İSLAM İNANÇ HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI

"Cem Vakfı'ndan AİHM açıklaması" haberi, 28 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 28 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Cem Vakfı'ndan AİHM açıklaması haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cem Vakfı'ndan AİHM açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  2. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  3. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  4. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  5. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  6. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  7. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  8. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  9. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  10. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  11. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  12. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  13. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  14. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  15. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  16. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  17. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  18. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  19. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  20. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
Gündem Haberleri