Cerattepe'de yargılamayı kim yapıyor?

Cerattepe'de yargılamayı kim yapıyor?

Cerattepe'de yargılamayı kim yapıyor? Ömer Faruk EminağaoğluTürkiye'nin en büyük çevre davası olan ve karar aşamasına gelen Cerattepe davasında, keşif ve diğer işlemler sonrasında 19.9.2016 Pazartesi günü Rize İdare Mahkemesi'nde duruşma yapılacaktır. Gözlemlere...

Ömer Faruk Eminağaoğlu

Türkiye'nin en büyük çevre davası olan ve karar aşamasına gelen Cerattepe davasında, keşif ve diğer işlemler sonrasında 19.9.2016 Pazartesi günü Rize İdare Mahkemesi'nde duruşma yapılacaktır. 
Gözlemlere göre, davaya yoğun bir ilgi ve katılım olması beklenmektedir.
Duruşma günü Rize'ye ve dolayısıyla mahkemeye, bu dava konusunda, sadece davanın tarafları, davanın müdahilleri ve davadaki avukatların alınacağı, böyle bir uygulamaya gidileceği yolunda haberler çıkmıştır. Bu haberler gerçek değil ise, idarece kamuoyunun aydınlatılarak bu haberlerin yalanlanmasından da uzak durulmaktadır. 
Adil bir yargılama için böyle bir uygulamanın varlığı asla ve asla söz konusu edilemez. Böyle bir uygulama var ise bu uygulamadan dönülmemesi veya böyle bir uygulama olacağı haberleri gerçek dışı ise bu haberlerin yalanlanmaması bile, davaya ilgi ve katılıma etki boyutu yaratmakla, bu yönden de hukuk dışıdır. 
Dava için, hem açık yargılamanın, hem de açık yargılamanın gerçekleşebileceği ortamın hazırlanması, sağlanması tartışmasız ve zorunludur. Açık bir yargılama ortamı sağlanmadan zaten açık bir yargılama, dolayısıyla da adil bir yargılama söz konusu olamaz.
Ortaya çıkan bu gelişme, davada açık yargılama kuralının ihlali yönünden, çok açıkça adil yargılama kurallarına aykırıdır.
Hala daha dava ile ilgili olarak katı polisiye tedbirlerin uygulanacağı haberleri eksik olmamaktadır.
Bir dava ve yargılamada gizlilik kararı alınmadıkça,  dava sadece taraf ve avukatlarına değil, herkese açıktır.
Gizlilik kararı almak yetkisi, sadece mahkemeye ait olup, ancak böyle bir kararın varlığı durumunda da davaya ve duruşmaya ise, sadece taraflar, avukatları, müdahiller ve varsa mahkemece çağrılı olanlar katılabilir.
Mahkemenin gizlilik/kapalılık kararı olmadığı ve açık yürütülen bir davada ve bu bağlamda Cerattepe davasında idarenin görevi, davaya herkesin katılım ortamını yok etmemek, aksine sağlamaktır. Bunun için gerekli önlemleri almaktır.
Bir davaya katılımda sınırlandırıcı bir durum söz konusu olacaksa, o davaya kimlerin katılabileceğine, ancak gizlilik/kapalılık kararı yoluyla sadece mahkemece karar verilebilir. Gizlilik kararı yoksa dava zaten herkese açıktır.
Açık yürütülmesine rağmen bile, Cerattepe davasında, polisiye tedbirler yoluyla davaya kimlerin katılacağının ve bu nedenle de Rize'ye ve de adliyeye kimlerin gireceğinin idarece saptanması demek, gizlilik kararının mahkeme salonu dışından başlayarak uygulanması ve de en vahimi böyle bir kararın yani gizlilik kararının mahkemece değil, idarece verilmesi demektir.
Bu durum, idareyi kendi davasında karar verici noktaya taşımakta, yargı bağımsızlığına çok açık bir saldırı yaratmaktadır.
İdare, varsa bu uygulama ve işlemini derhal geri almak, bu haberler gerçek dışı ise bu durumda da, davaya katılıma etki edici bu haberleri derhal yalanlamak, davaya herkesin katılım ve izlemesi yönünden, görevlerini eksiksiz yerine getirmekle yükümlüdür. 
Aksi halde yapılanlar ve sonuçları gözetildiğinde, sadece mahkemenin alabileceği gizlilik/kapalılık kararının, idarece alınması ve uygulanması gibi bir durum ortaya çıkmakta, daha çarpıcı bir ifadeyle idare mahkemenin yerine geçmekte, kendini mahkemenin yerine koymakta, ancak mahkemenin alabileceği kararın bile ötesinde karar alma yoluna gitmektedir.
O halde idare aleyhine açılan bu davada, bu koşullar gözetilince, yargılamayı kim yapmakta, kararları kim almaktadır? 
Bir davada, daha da ötesi bir idari davada, idarenin kendisini fiilen karar verir durumda görmesi ve bu yolda işlem yapması asla söz konusu olamaz.
Cerattepe davasına, kuşkusuz davanın tarafları, müdahiller ve avukatları katılabilecektir. Ancak katılım, açık yargılama ve adil yargılama gereği sınırlı olmayıp, dava herkese açıktır. Türkiye'nin en büyük çevre davasına ve bu davanın duruşmasına herkes davetlidir.
Hukuk devleti için mücadele veren bir kişi olarak, bir Artvinli olarak, Yeşil Artvin Derneği'nin bir temsilcisi ve bir avukatı olarak katılacağım davada, doğanın, çevrenin, Artvin ve Artvinlinin varlığı ve yaşam hakkı, idarenin hukuksuzluklarına rağmen sonuna kadar savunulacak ve korunacaktır. 
Yargının yargıya bırakılması, yargının hukukla başbaşa kalması, bu nedenle adil yargılama koşullarının sağlanması zorunludur.
 

"Cerattepe'de yargılamayı kim yapıyor?" haberi, 17 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Cerattepe'de yargılamayı kim yapıyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cerattepe'de yargılamayı kim yapıyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  2. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  3. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  4. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  5. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  6. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  7. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  8. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  9. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  10. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  11. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  12. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  13. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  14. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  15. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  16. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  17. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  18. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  19. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  20. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
ABC Kritik Haberleri