CHP, Hazinedar krizine neşter vurmaya hazırlanıyor

CHP, Hazinedar krizine neşter vurmaya hazırlanıyor

CHP, Hazinedar krizine neşter vurmaya hazır... Orhan ŞAHİN/ ABC GazetesiCHP'de tartışmaların odağındaki Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın basına yansıyan son sözleri krizi derinleştirdi. ABC'nin edindiği bilgilere göre bazı CHP kurmayları olağanüstü PM toplantısı...

Orhan ŞAHİN/ ABC Gazetesi
CHP'de tartışmaların odağındaki Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın basına yansıyan son sözleri krizi derinleştirdi. ABC'nin edindiği bilgilere göre bazı CHP kurmayları olağanüstü PM toplantısı için harekete geçti, CHP PM üyesi Mehmet Ali Çelebi de Hazinedar'a verdiği yanıtta ateş püskürdü. 

CHP'nin tartışmalı belediye başkanlarından Murat Hazinedar'ın CHP'li bazı milletvekilleri ve parti yöneticilerini hedef alan sözlerine yanıt gecikmedi. İstanbul'un büyük ilçelerinden Beşiktaş'ın Belediye Başkanı Hazinedar'ın hedef aldığı isimlerden CHP PM üyesi Mehmet Ali Çelebi sert karşılık verdi. Öte yandan CHP Parti Meclisi'nin Hazinedar krizi nedeniyle olağanüstü toplanacağı ileri sürüldü.

ÇETE SUÇLAMASI
Beşiktaş Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Murat Hazinedar, dünkü Belediye Meclisi toplantısında, partide kendisini eleştirenleri “CHP içindeki çete'' diye suçladı.

'TEĞMEN ÇELEBİ' SERT ÇIKTI
Hazinedar, CHP istanbul Milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve İlhan Cihaner'in yanı sıra CHP Parti Meclisi üyesi Mehmet Ali Çelebi'yi de hedef aldı. Hazinedar'ın sözlerine ilk yanıt Mehmet Ali Çelebi'den geldi. Twitter'dan açıklama yapan Çelebi, "Beni çetecilikle suçlayan Murat Hazinedar'a yanıtımdır: Parti kültürüne ve disiplinine aykırı hareketlerinin hesabı er geç sorulacak!" dedi. 

KAZAN KAYNIYOR
ABC'nin edindiği bilgilere göre Hazinedar'ın son açıklamalarının 'bardağı taşıran son damla' olduğunu düşünen PM üyeleri, olağanüstü toplantı için düğmeye bastı. Genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da kabul etmesi halinde CHP Parti Meclisi'nin olağanüstü toplanması bekleniyor. 

MYK'DA DA GÜNDEM; HAZİNEDAR
Öte yandan Çarşamba günü toplanacak olan CHP Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK)  da 'Hazinedar krizinin' görüşüleceği öğrenildi. 

TÜZÜK NE DİYOR?

CHP tüzüğünün 68. ve 70. maddeleri, disiplin kurullarının ne şekilde çalıştığını ve işlenen parti suçlar için uygulanacak cezaları içeriyor.

Madde-68 (01.07.2001 günlü Kurultay kararı ile değişik)

A. Parti Meclisi üyelerinin, Yüksek Disiplin Kurulu Başkan ve üyelerinin, TBMM üyelerinin, partili büyükşehir belediye başkanlarının parti suçu oluşturan eylemleri Parti Meclisi’nin istemi üzerine Yüksek Disiplin Kurulu’nca,

B. İl başkanları, il yönetim kurulu üyeleri ile il disiplin kurulu başkan ve üyeleri ile il ve ilçe belediye başkanlarının parti suçu oluşturan eylemleri hakkında Merkez Yönetim Kurulu’nun istemi üzerine Yüksek Disiplin Kurulu’nca,

C. Öteki üyelerin ve görevlilerin parti suçu oluşturan eylemleri hakkında il yönetim kurulunun istemi üzerine il disiplin kurulunca,

D. Partili TBMM üyelerinin grup disiplinine, iç yönetmeliğe, bağlayıcı grup kararlarına aykırı, ya da grup onuruyla bağdaşmayan eylem ve davranışlarından doğan parti suçları ile birbirleriyle olan anlaşmazlıkları Grup Yönetim Kurulu’nun istemi üzerine Grup Disiplin Kurulu’nca karara bağlanır.

E. İvedi durumlarda Merkez Yönetim Kurulu, il yönetim kurullarının önlemli olarak görevden derhal uzaklaştırma 106 yetkilerini de kullanarak bir üyeyi disiplin kuruluna sevk edebilir.

F. Kesin çıkarma ve geçici çıkarma istemi ile disiplin kuruluna gönderen organ gerekli görürse önlem niteliğinde olmak üzere üyeyi görevden uzaklaştırabilir. Bu durumda dosya beş gün içinde görevli disiplin kuruluna gönderilir ve bu süre içinde karar ilgiliye tebliğ edilir. Önlem niteliğinde görevden uzaklaştırılanlar, önlemin kaldırılması istemi ile görevli disiplin kuruluna tebliğ tarihinden itibaren üç gün içinde başvurabilir. Bu istem yedi gün içinde karara bağlanır. İl Disiplin Kurullarının tedbirle (önlemle) ilgili kararlarına karşı Yüksek Disiplin Kurulu’na üç gün içinde itiraz edilebilir. Disiplin kurulları tedbire (önleme) itirazla ilgili başvuruları kendilerine ulaştığı tarihten itibaren yedi gün içinde karara bağlarlar. Haklarında tedbir (önlem) kararı olan üyeler, parti içi seçme ve seçilme haklarını kullanamazlar.

Madde-70 Aşağıda yazılı olan tutum, davranış ve eylemler ile bunların yapılmasını desteklemek, kolaylaştırmak ve övmek parti suçudur. (19.11.2005 tarihli Kurultay kararı ile değişik)

A. Kesin Çıkarma Cezası Gerektiren Parti Suçları

a. Programa ve Tüzük kurallarına, kurultay ve yetkili organ kararlarına aykırı davranmak,

b. Partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak,

c. Parti kayıt ve defterlerini saklamak, görevi devir sırasında bunları teslim etmemek,

d. Parti doğrultusuna ve temel ilkelere aykırı siyasal çalışmalara ve eylemlere katkıda bulunmak, 108

e. Parti adaylarına karşı veya başka parti adaylarından yana açık veya gizli çalışmak,

f. Kurultay, kongre, grup ve meclis işlemlerinin, seçim çalışmalarının yasa, tüzük ve yönetmelik kurallarına uygun olmasını engellemek, bozmak, bozdurmak amacı ile yetkili organlara ve kişilere karşı Tüzüğe uygun itirazlar dışında her türlü engelleyici davranışta bulunmak,

g. Partiye üye yazımı ve temsille ilgili kuralları çiğnemek, parti içi seçimlere hile karıştırmak,

h. Parti çalışmalarında, özellikle kurultay ve kongrelerde üyelere ve görevlilere eylemli saldırıda bulunmak, çalışmayı engellemek veya önlemek.

B. Geçici Çıkarma Cezası Verilecek Parti Suçları

a. Gerçeğe aykırı olarak Partide kendisine belli görevler verilmiş gibi davranmak ve çalışmak,

b. Parti içinde ayrılık gözetmek ve ayrımcılık yapmak,

c. Gizli yapılması kararlaştırılan toplantılardaki konuşmaları açıklamak,

d. Parti çalışmalarında üyelere sözlü ya da eylemli saldırıda bulunmak, Parti düzenini bozmak, çalışmaları aksatmak,

e. A bendinin (e), (f), (g) ve (h) alt bendlerinde belirtilen parti suçlarının özel koşullar nedeniyle hafi f sayılacak durumlarında suç sayılan eylemi işleyenin etkin pişmanlık göstermesi halinde görevli disiplin kurulunun takdiri ile geçici çıkarma cezası verilebilir.

C. Kınama Cezası Verilecek Parti Suçları

a. Parti yararlarını zedeleyici yayın ve propaganda yapmak, 109

b. Parti görevlilerini küçültücü sözler söylemek, Parti çalışmalarını zorlaştırıcı eylem ve davranışlarda bulunmak,

c. Partili üyeler ve yöneticiler hakkında bilerek ve isteyerek aslı olmayan söylentiler çıkarmak, bunları yaymak,

d. Geçerli özrü olmaksızın seçimlerde oy kullanmamak,

e. B bendinin (a), (b), (c) alt bendlerinde belirtilen parti suçlarının özel koşullar nedeniyle hafif sayılacak durumlarında ve parti suçu sayılan eylemi işleyenin etkin pişmanlık göstermesi halinde görevli disiplin kurulunun kararı ile kınama cezası verilebilir.

D. Uyarma Cezası Verilecek Parti Suçları

a. Partililerin kişilikleri ile uğraşmak, parti üyeleri hakkında küçük düşürücü sözler söylemek, sövmek,

b. Parti binalarına ve mallarına zarar vermek,

c. C bendinin (a) ve (b) alt bendlerinde belirtilen parti suçlarının özel koşullar nedeniyle hafi f sayılacak durumlarında ve suç sayılacak eylemi işleyenin etkin pişmanlık göstermesi halinde görevli disiplin kurulunun takdiri ile uyarma cezası verilebilir. 

"CHP, Hazinedar krizine neşter vurmaya hazırlanıyor" haberi, 04 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP, Hazinedar krizine neşter vurmaya hazırlanıyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP, Hazinedar krizine neşter vurmaya hazırlanıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  2. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  3. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  4. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  5. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  6. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  7. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
  8. 03:04 Akrep burcu erkeği özellikleri nelerdir?
  9. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  10. 02:02 Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri iflasını açıkladı ve şirket hızla satışa çıkarıldı
  11. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  12. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  13. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  14. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  15. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  16. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  17. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  18. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  19. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  20. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
Politika Haberleri