CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: 2019'da İstanbul'u alacağız

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: 2019'da İstanbul'u alacağız

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: 2019... Söyleşi: Orhan ŞAHİNFotoğraflar: Hamza AKTAYCumhuriyet Halk Partisi’nin son kongre sürecinin ardından İstanbul’da yoğun bir mesaiye başladı. 2019 seçimlerine hazırlanan CHP’nin İstanbul örgütü çalışmalarını İstanbul’un...

Söyleşi: Orhan ŞAHİN

Fotoğraflar: Hamza AKTAY

Cumhuriyet Halk Partisi’nin son kongre sürecinin ardından İstanbul’da yoğun bir mesaiye başladı. 2019 seçimlerine hazırlanan CHP’nin İstanbul örgütü çalışmalarını İstanbul’un arka yakası olarak tabir edilen, emekçi sınıfın yoğunlukta olduğu Sultanbeyli, Esenyurt, Gaziosmapanşa gibi ilçelerde başlattı.

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, İstanbul’daki seçim çalışmalarını ve yenilenen örgüt yapısını ABC’ye anlattı. Türkiye’nin sorunlarını çözebilecek tek siyasi partinin Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu ileri süren Canpolat, Kürt sorununa dair tutundukları tavrı açıkladı, çatışma bölgesi Diyarbakır’ın Sur ilçesinden izlenimlerini aktardı.

KARŞILIKSIZ KALMAZ VURGUSU

Geçtiğimiz hafta Osmanlı Timleri adlı bir grubun  CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan’a saldırmasını değerlendiren Canpolat, “Yargı sürecinin takipçisi olacağız, ancak bundan sonra CHP’nin herhangi bir üyesine yapılacak saldırı karşılıksız kalmayacaktır'' dedi.

hmz_5988.jpg

CHP’nin 2019 seçimlerinde İstanbul Belediye Başkanlığı’nı alacağını ifade eden CHP İstanbul İl Başkanı, “Geçtiğimiz seçimde kaybettiğimiz İstanbul’un 10 ilçesini pilot bölge olarak seçtik, tartışmasız bir şekilde belediye başkanlığını alacağız'' ifadelerini kullandı.

TEMEL GIDA MADDESİ YARDIMI

Öte yandan İstanbullulara müjde veren Canpolat CHP’li belediyelerde asgari ücretin 1500 TL’ye çıkarılmasının ardından yine CHP’li belediyelerin sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlara temel gıda ve besin maddesi yardımı için çalışma hazırladıkları bilgisini ilk kez paylaştı.  

Düzce’de il başkanınız Zekeriya Tozan’a saldırıldı. Türkiye’de bu tip durumlar ilk kez yaşanmıyor, CHP de ilk kez karşılaşmıyor. Parti olarak buna dair nasıl bir tepki vereceksiniz?

“AKP son yıllarda baskı yaparak, sindirerek, döverek iktidar olmayı kendine ilke edindi  Düzce saldırısı da bunun bir parçası. Türkiye’de bu kadar baskı ve zorbalığa rağmen dirençli kalan tek parti Cumhuriyet Halk Partisi, AKP ''bu direnci nasıl kırarım’ arayışında. Sağda solda saldırdı, yeni kasetler oluşturmaya yeniden Baykal’ı gündeme getirmeye çalıştı yani CHP’yi nasıl bölerim, parçalarım, etkisiz hale getiririm arayışında.

''MİSLİYLE KARŞILIK VERİRİZ’

hmz_6016.jpg

“Bütün bunların hiçbiri olmayınca il başkanımız da sokak ortasında magandaların saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Bu saldıranlara bakmıyorum, saldıranları seyredenler, hazırlayanlar, ağızlarından tek bir kınama dahi çıkmayan AKP yetkilileri karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün değil. Yargı sürecini bekliyoruz, buna misliyle karşılık verilir. Bırakın il başkanını CHP’nin herhangi bir üyesine yapılacak saldırı artık karşılıksız kalmayacaktır. Sokakta geri adım atmamız mümkün değil. Yüzlerce insanın eylem yapmasını bu süreçte engellemeye çalıştık.

''YARGI SÜRECİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

“Yargı sürecinin sıkı takipçisi olacağız. Buradan geriye dönüşümüz mümkün değil. Bu tür saldırıların devam etmesi halinde CHP örgütünü bizim de tutma şansımız yok.  Eğer bu tarzı sürdürürlerse o zaman bir tek amaçları vardır. Türkiye’de bir iç savaşın provasını yapmaktalardır. Bunun tek anlamı budur.

"Şunu öğrenecekler CHP sokak ortasında saldırarak sindirilmez. CHP’nin geleneğinde Kuvay-ı Milliye ruhu vardır, geleneğinde emperyalizme-faşizme karşı mücadele vardır.  Öyle üç tane kabadayıyla CHP’yi sindirmek mümkün değildir. Buna kesinlikle izin vermeyeceğiz."

''ET KOKARSA TUZ ATARSIN, TUZ KOKARSA NE YAPARSIN’

Daha önce ''artık daha sert muhalefet yapacağız’ gibi bir sözünüz oldu. Bundan ne anlamalıyız?

"Halk arasında ''et kokarsa tuz atarsın, tuz kokarsa ne yaparsın’ diye bir söz vardır. Şuraya geleceğim bir ülkeyi ayakta tutan en önemli unsuru Anayasa’sı ve hukukudur. Eğer bu ülkeyi yönetenler ben ''Anayasa’yı hukuku tanımıyorum derse’ biz de tavrımızı ona göre belirleriz. Meşhur bir Karadeniz fıkrası vardır ''Sen tanımazsan ben hiç tanimayirum biz o noktaya gelmek üzereyiz şu anda…

"AKP başından beri hukuk tanımaz bir tavırla ülkeyi yönetiyor. Ergenekon davasında yüzlerce insanı yerinden yurdundan ederek, Ali Tatar gibi insanların ölümüne sebebiyet verdi AKP iktidarı."

Ama AKP Ergenekon’un vebalini üzerine almıyor…

"Beraber ortak oldukları yapı AKP’nin yolsuzlarını ortaya çıkarınca ona da kumpas dediler. Ona geleyim AKP her seferinde mağduru oynuyor. Ne zaman sıkışsa bir suçlu yaratıp, toplumu gererek iktidarda kalmaya çalışıyor. Mesela 7 Haziran’da halk AKP’ye ''sen bu işi yapamıyorsun, artık dur’ demişti. AKP’de kaos planıyla iktidara tutunmak için Kürtleri hedef seçti. 7 Haziran’ın ardından Kürtleri döverek tek başına iktidarı hedefledi ve bunu da başardı."

''DİNCİ-GERİCİ BİR PARTİ İLK KEZ SEÇİMLE GİTMİŞ OLACAKTI’

hmz_6010.jpg

"Eğer  7 Haziran seçim sonuçlarına uyulsaydı Türkiye için çok önemli olurdu. İlk kez dinci-gerici bir parti seçimle gelip, seçimle gitmiş olurdu. Bu imaj Türk demokrasisi için önemli bir imajdı. Ama onlar iktidardan gitmemek için direndiler, muhalefet olarak biz de beceremedik, işin doğrusu…"

7 Haziran’ın ardından CHP’nin ''istikşafi görüşme’ başlığında AKP tarafından oyalandırıldığını düşünüyor musunuz?

"O koalisyonun olmayacağı belliydi zaten, biz orada Türkiye’nin sorunlarını çözmek için sorumluluktan  kaçmadığımız  göstermek istedik. Ama şunu belirtmeliyim AKP’nin iktidarının devrilememesinde  en büyük sorumluluk MHP’ye aittir. Baştan kestirip attılar, halk da buna göre bir karar verdi. Seçimde neredeyse baraj altında kalıyorlardı. Şimdi bakın MHP de HDP de neredeyse barajın altında."

Peki CHP’nin 7 Haziran sonrası süreçte daha sert bir muhalefet yapması gerekmez miydi? Sonuçta Anayasa ihlal edildi, erken seçim kararının meşruluğu  da tartışmalı…

"Doğrusu oydu, hükümet kurma hakkımız gasp edildi. Yasadan doğan koalisyon kurma yetkisi birinci partiden sonra en çok oy alan partinindir. Erdoğan bu hakkı vermedi. O süreçte bizim yeterince güçlü bir muhalefet yapmadığımız bir gerçek.

"Öte taraftan adaletsiz bir seçim dönemine girdik.  Bir tarafta yandaş medyası, devlet gücüyle her türlü ekonomik gücün desteğini alan AKP öbür tarafta imkanı az olan CHP."

Seçmenin ''istikrar’ beklentisi nedeniyle AKP’ye yöneldiğine dair bir tez var. Ama görülen o ki gittikçe istikrarsızlaşan bir Türkiye tablosu var. CHP,  AKP’nin bu söyleminin doğru olmadığını anlatabilecek mi?

"1 Kasım’dan önce ''ya istikrarsızlık,  ya AKP’, ''ya kaos, ya AKP’ bütün bunları tehdit unsuru olarak kullandılar.  Şu anda tek başına iktidarlar ama ülkeyi yönetemiyorlar. Verdikleri hiçbir sözü tutamadılar. ''Terörü bitireceğiz’ dediler terör daha da tırmandı. ''Ekonomik problemleri çözeceğiz’ dediler. Türkiye ekonomik olarak perişan halde.

"Bu toprakları adeta bir Ortadoğu ülkesi haline getirdiler. Türkiye’de yaşamın her alanında bir güvensizlik var her an herkes bir tedirginlik içinde. Bunun sorumlusu bu iktidardır.

"Bugün Mustafa Kemal’in ''yurtta barış dünyada barış’ şiarı bir kez daha hayat bulmuştur. Türkiye’yi içine kapanık bir Arap ülkesi haline dönüştürüen Vahabiliği El Kaide anlayışının artık Türkiye’de daha etkili olmaya sürüklendiği bir dönemi yaşıyoruz, buna müsaade etmeyeceğiz.  Kürt sorununu da biz çözeceğiz. Bunu sağlayacak kadrolar CHP’de mevcuttur."

Nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

"Cumhuriyet Halk Partisi’nin başından beri söylediği çözüm; Kürt sorunun çözüm alanı perde arkasında terör örgütleriyle anlaşma yapmak değildir. Herkesin önünde şeffaf parlamentoda çözülmesinden yanayız."

'BİZİ İKİ ARADA BIRAKTINIZ' DEDİLER

Üzerinden çok uzun bir zaman geçti ama Sur’a gittiniz, oradaki vatandaşların CHP’den nasıl talep ve beklentileri vardı?

hmz_5993.jpg

"Sur’a gittik, bir tarafta bir savaş baskısı var. Öbür tarafta terörle bütünleşmiş Kürt meselesinin çözülmesini istemeyen bir iktidar anlayışı var. Kürt meselesini karşılıklı savaşa dönüştüren bir anlayış var. Biz buna karşıyız. Bu meselenin barış içerisinde demokrasi içinde çözülmesinden yana, Kürtlerle birlikte çözülmesinden yanayız.

Sur’daki vatandaşların size tepkisi nasıl oldu?

"Bize ''Neredesiniz iki arada bıraktınız bizi’, ''Bir tarafta PKK’nın, terörün baskısı altında, öbür tarafta iktidarın baskısı altında bıraktınız’ dediler.  Biz Kürt yurttaşlarımızı ne PKK’nın ne de AKP’nin baskısı altında bırakmayacağız. İnsanlar sorunun AKP ile çözülmeyeceğini gördü AKP herkese ihanet etti, askere, Cemaate, Kürtlere herkese ihanet etti."

2019’DA İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’Nİ ALACAĞIZ

İstanbul’a dönecek olursak, baktığımız zaman CHP’nin yüzde 40’lık bir oy potansiyeli var ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP’nin elinde.  Ne diyorsunuz önümüzdeki seçimlerde İstanbul’u alabilecek misiniz?

"İstanbul’da AKP’nin potansiyeli yok. İstanbul’da CHP’nin geçmişten gelen bir beceriksizliği var. İstanbul’un arka yakası bizim terk ettiğimiz alanlar. Şimdi bütün ağırlığımızı oralara verdik. İstanbul milyonlarca işsizi olan, geçim sıkıntısı çeken 8 milyonun insanın yaşadığı bir kent. Alevi sorunu, Kürt sorunu ülkedeki bütün yakıcılığıyla İstanbul’da da var. CHP burada birinci parti olamıyorsa kendini sorgulamalıdır. Sorguladık da. CHP, bu noktalarda ezilen dışlanan kim varsa onlarla beraber artık. Kurduğumuz 40’ın üzerinde çalışma komisyonuyla beraber  İstanbul’da yeni bir örgütlenme ağı oluşturduk. Bununla beraber 2019 seçimlerinde İstanbul’u tartışmasız bir şekilde alacağız.

'İSTANBUL'UN ARKA YAKASINDAYIZ'

"İstanbul’da geçtiğimiz seçimde kaybettiğimiz 10 ilçeyi pilot bölge olarak seçtik. Bugün seçim olsa buraları alıyoruz. Bunun tespitlerini yaptık, eksiklerimizi tamamladık, zayıf olan bağlarımızı güçlendirdik. Biz artık sadece İstanbul’un ön yakasında değiliz, arka yakasında da varız.

İstanbul il kongresinde verdiğimiz sözdü. İstanbul’un arka yakasında başladık. Dünyanın her yerinde solun, sosyalistlerin, sosyal demokratların özelliği budur. Nedir? Dışlananların ötekekileştirilenlerin mücadelesini vermektir. Biz İstanbul’da hem sistem hem düzene hem de gericiliğe karşı mücadele veriyoruz. Bu mücadele bizi iktidara taşıyacak."

Bir toplantıda CHP’de artık hataya yer yok dediniz. Burada bir anımsatma yapayım İstanbul’da bazı belediyeleriniz Suriye’de savaşan cihatçılara yardım TIR’ları yollamıştı. Bu CHP’nin parti politikaları ile uymayan bir durum.

“Bunlar basında çıkan iddialar bir kısmı doğru değil. Bizim şöyle bir kararımız var. Daha önce dağınık bir çalışma anlayışı vardı, artık böyle bir şey olmayacak. Bu çalışmalar merkezden yönetilecek. Bir de belediyeler bir kamu kurumudur seçilene kadar partilidir, seçildikten sonra herkesin belediyesidir.

 DAR GELİRLİYE MÜJDE

"Biz kendi parti politikalarımızın belediyelerde hayata geçmesi konusunda kararlar aldık ve uyguluyoruz. Asgari ücret bunlardan bir tanesiydi. Mesela önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz bunu ilk kez size söylüyorum. Süt, ekmek, zorunlu temel ihtiyaç maddeleri ilçe sınırlarında ihityacı olan herkese, bu desteği sunacağız. Belediyelerimiz şu an araştırmalarını yapıyorlar. İstanbul’da CHP’li belediyeler çok iyi işler yaptı. Bunlar görünmüyor. Küçük şeyler medyaya gerek kalmadan partililerimiz bunu büyütüyor.

Şunu açık ve net söylüyorum CHP’nin hiçbir belediyesinde usulsüzlüğe yolsuzluğa izin vermeyeceğiz kimse CHP’den daha büyük değildir."

Eklemek istediğiniz bir detay var mı?

"Teşekkür ederim… "

"CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: 2019'da İstanbul'u alacağız" haberi, 03 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: 2019'da İstanbul'u alacağız haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat: 2019'da İstanbul'u alacağız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  2. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  3. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  4. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  5. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  6. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  7. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  8. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  9. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  10. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  11. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  12. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  13. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  14. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  15. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  16. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  17. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  18. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  19. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  20. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
Politika Haberleri