CHP'den AKP'ye 'mezhep savaşı' uyarısı

CHP'den AKP'ye 'mezhep savaşı' uyarısı

CHP'den AKP'ye 'mezhep savaşı' uyarısı CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Genel Başkanı Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, TBMM'nin Irak-Suriye gündemiyle olağanüstü toplanması gerektiğini belirterek, "TBMM'nin görüş ve değerlendirmeleri, Irak Meclisi'nden...

CHP İstanbul Milletvekili ve CHP Genel Başkanı Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, TBMM'nin Irak-Suriye gündemiyle olağanüstü toplanması gerektiğini belirterek, "TBMM'nin görüş ve değerlendirmeleri, Irak Meclisi'nden daha değersiz değildir. Musul'a operasyon hazırlıkları hız kazanırken, Bağdat'ın TSK'yı topraklarında 'işgalci' olarak suçlaması, ABD'nin onayı ve bilgisi dışında olamaz. ABD'nin, TSK'yı, Irak'ta illegal olarak nitelemesi bunun teyididir. Asıl hedef, Türkiye'yi bölgede ve uluslararası alanda zora sokmaktır" dedi.

Erdoğan Toprak, "Cerablus operasyonuna başlangıçta sessiz kalan ABD, Rusya ve Suriye hükümeti şimdi farklı gerekçelerle, TSK'nın uluslararası hukuka aykırı davrandığını, Şam hükümetinden izin ve onay alınması gerektiğini dile getiriyorlar. Suriye yönetimi, Türkiye'yi egemenlik haklarını ihlal ve ülke topraklarını işgal ettiği gerekçesiyle, BM'ye şikâyet ederek, TSK'nın derhal geri çekilmesini istedi. Cumhurbaşkanının ifade ettiği, Suriye topraklarında güneye, El Bab'a yürünmesi, 45 kilometre derinliğe inilmesi ve 5 bin kilometrekarelik bir alanın terörden arındırılarak ÖSO'nun denetimine bırakılması planı, TSK'nın Suriye'de kalıcı olarak yerleşmesi demektir. Rusya, El Bab konusunda kesin tavrını Esad ve Suriye ordusundan yana ortaya koymuş, Türkiye'yi uyarmıştır. Anlaşılan hükümet bu uyarıyı dikkate almıştır ki, Putin 10 Ekim'de Türkiye'ye gelmeyi kabul etmiştir. Aksi durumda, Türkiye-Rusya ilişkilerinin, 24 Kasım 2015'den de daha kötü hale gelmesi ihtimali söz konusu olacaktır. Kaldı ki, ÖSO'nun bu genişlikte bir alanı kontrol edecek, IŞİD'e karşı koruyacak gücü yoktur. Böyle bir planın anlamı, TSK'nın Suriye topraklarında geniş bir alanda yerleşmesi ve kalıcı olarak üslenmesidir. Bu aynı zamanda Türkiye'yi doğrudan Suriye savaşının taraflarından birisi haline getirmek, isyancıların hamisi konumuna sokarak, Suriye'de doğrudan cephe açmaktır. Suriye'de çeşitli güçlere destek veren hiçbir ülke bugüne kadar kara birliklerini Suriye topraklarına doğrudan sokmadı. Hükümetin, Mehmetçiği ve tankları bu ülkeye sürmesi, ucu açık, tehlikeli ve uzun süreli bir maceraya ülkemizin sürüklenmesidir. Şam yönetiminin Türkiye'yi BM'ye şikâyet etmesiyle eş zamanlı olarak, Irak Yönetimi'nin TSK'yı işgalci olarak nitelendirip, topraklarından çıkmaya çağırması dikkat çekicidir!" dedi. 

Erdoğan Toprak, Cumhurbaşkanı'nın Musul'la ilgili açıklamaları ve Irak-Suriye tezkeresinin TBMM'den geçirilmesi sonrasında, Bağdat'ın tavrındaki bu sert değişimin, ABD'nin bilgisi, onayı ve teşvikiyle gerçekleştiğini ifade ederek şunları söyledi:

MEZHEP SAVAŞI

"Irak Meclisi'nin aldığı kararın hemen ardından, Irak'taki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü ABD'li John Dorrian'ın, TSK'nın Irak'taki varlığının illegal olduğunu, Irak hükümetinin izni ve onayının bulunmadığını açıklaması, bu değerlendirmelerimin doğruluğunu göstermektedir. Kasım'da başlaması planlanan Musul harekâtına, TSK'nın ve Başika'da TSK tarafından eğitilen, eski Musul Valisi Esil Nuceyfi'ye bağlı silahlı güçlerin katılmasına, ABD ve Bağdat yönetimi karşı çıkmaktadır. Bu kuvvetlerin, Irak ordusu emrine girmeleri gerektiği ifade edilmektedir. Irak Ordusu, Irak Özel Kuvvetleri, Barzani peşmergeleri ve Şii Milis Güçlerinin yer alacağı belirtilen Musul harekâtında, TSK ve eğittiği Esil Nuceyfi birliklerinin yer alması halinde, bir Şii-Sünni mezhep savaşının başlayacağı endişeleri dile getirilmektedir. Musul'un ardından IŞİD'ten kurtarılması hedeflenen Tel Afer'de ise durum daha ciddi ve vahimdir. IŞİD işgali sırasında, IŞİD'le işbirliği yaparak, Şii Türkmenleri katleden ve Tel Afer'den çıkartan Sünni Türkmenlerin, bu defa harekâta katılacak Şii Türkmen milislerce katliama uğramasından kaygı duyulmaktadır.

'HÜKÜMET ÜLKEMİZİ DAHA BÜYÜK TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYA BIRAKMADAN....'

TSK'nın harekâtta yer alması durumunda, Şii milislerle TSK arasında çatışmalar yaşanması gündeme gelecektir. Böyle bir durumda, Türkiye'nin bir anda kendisini sonuçları kestirilemeyecek bir Şii-Sünni mezhep savaşının ortasında bulması, kuvvetle muhtemeldir. Hükümet, Suriye ve Irak'ta ülkemizi daha büyük tehlikeler ve tehditlerle karşı karşıya bırakmadan, konu tüm boyutlarıyla TBMM'de gerekirse kapalı oturumda acilen görüşülmeli, muhalefetin de görüş ve değerlendirmeleri, uyarıları dikkate alınmalıdır. TBMM'nin varlığı ve görüşleri, Irak Meclisi'nden daha değersiz değildir. Her saat başı dengelerin ve tarafların değiştiği, ittifakların yeniden kurulduğu Ortadoğu coğrafyasında, ülkemizin büyük bir felâkete sürüklenmemesi için, hükümeti Irak ve Suriye politikalarını gözden geçirmeye çağırıyorum."

"CHP'den AKP'ye 'mezhep savaşı' uyarısı" haberi, 06 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 06 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'den AKP'ye 'mezhep savaşı' uyarısı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'den AKP'ye 'mezhep savaşı' uyarısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  2. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  3. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  4. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  5. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  6. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  7. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  8. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  9. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  10. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  11. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  12. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  13. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  14. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  15. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  16. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  17. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  18. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  19. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  20. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
Politika Haberleri