CHP'den çekirdek enflasyon uyarısı

CHP'den çekirdek enflasyon uyarısı

CHP'den çekirdek enflasyon uyarısı CUMHURİYET Halk Partisi Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, 2016 Mart ayı enflasyonuna ilişkin bir basın açıklaması yaptı.Böke, "Çekirdek enflasyon yükseliyor. Dünyada 36. en yüksek...

CUMHURİYET Halk Partisi Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, 2016 Mart ayı enflasyonuna ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Böke, "Çekirdek enflasyon yükseliyor. Dünyada 36. en yüksek enflasyona sahip ekonomiyiz" değerlendirmesinde bulundu

DÜNYADA 36. EN YÜKSEK ENFLASYONA SAHİP EKONOMİYİZ
Selin Sayek Böke'nin açıklaması şöyle; "Bugün açıklanan TÜFE rakamları, hiçbir zaman tutmayan enflasyon hedefinden Mart ayında da hala uzakta olduğumuzu göstermektedir. Mart ayı itibariyle yüzde 7,46 olan enflasyonla, Türkiye'nin dünyadaki 182 ülke arasında hala en yüksek enflasyona sahip 36. ülke konumundadır."

ÇEKİRDEK ENFLASYON YÜKSELİYOR
Mart ayında çekirdek enflasyonun yüzde 9,51'e yükselmiş olması, AKP iktidarının ve Merkez Bankası'nın iddialarının aksine, Türkiye'deki enflasyon probleminin gıda fiyatlarındaki dönemsel artışlardan değil, ekonomi yönetimine dair yapısal problemlerden kaynaklandığını ispatlamıştır. Dönemsel koşullar gereği enerji gibi girdilerin ve gıdanın fiyatı düşmesine rağmen halen enflasyon hedefinin tutturulamamış olması, enflasyon yaratan ana nedenin güven azalması, ekonomik belirsizlikler, AKP iktidarının ekonominin yapısal sorunlarına dair çözüm üretemeyen politikasızlığı olduğuna işaret etmektedir. Bunun yanı sıra, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini tutturmakta sürekli olarak başarısız olması, beklentilere olumsuz yansımakta ve bir sonraki dönem yine enflasyonu arttırıcı etki yapmaktadır. Bir başka deyişle, AKP iktidarının ekonomiyi yönetemeyerek güvensizlik ve ekonomik belirsizlik oluşturmasının, siyasi etki altındaki Merkez Bankası'nın asli görevi olan enflasyon hedefini tutturamamasının bedelini Türkiye yüksek enflasyon olarak ödemektedir. 

BAĞIMSIZ VE ASIL GÖREVİNİ HATIRLAYACAK BİR MERKEZ BANKASI'NA İHTİYAÇ VAR
Merkez Bankası bir an önce piyasaları yönlendirecek ve piyasalara güven verecek bir yapıya kavuşmak zorundadır. Merkez bankalarının iktidarların arka bahçesi olması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklar daha önce ülkemizde ve farklı ülkelerde defalarca test edilmiştir. Hiç kimsenin iktidarın siyasi beklentilerinin karşılamak için Türkiye'yi bir kez daha aynı bataklığa saplamaya hakkı yoktur. Merkez Bankası bir an önce kanununda tanımlanan bağımsızlığa kavuşmalı ve asli görevi olan fiyat istikrarını sağlamaya odaklanmalıdır. Enflasyonu düşürmenin, vatandaşın cebindeki yangını söndürmenin ilk şartı Merkez Bankası'nın Beştepe'deki Kaçak Saray'ın siyasi ihtiraslarını değil, iktisadi gerçekleri ve ülke ekonomisinin gereklerini gözeterek görev yapmaya başlaması ve piyasalardaki tedirginliği bir an önce ortadan kaldırmasıdır. 19 Nisan'da belirlenecek yeni Merkez Bankası yönetiminin siyaset değil liyakat esasıyla belirlenmesi ve yeni gelecek ekibin siyasetten aferin almak için değil, ekonominin gerekleri doğrultusunda politika üretmesi bu anlamda hayati önem taşımaktadır."
 

"CHP'den çekirdek enflasyon uyarısı" haberi, 04 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan CHP'den çekirdek enflasyon uyarısı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'den çekirdek enflasyon uyarısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Ekonomi Haberleri