CHP'den vekalette ihlal başvurusu

CHP'den vekalette ihlal başvurusu

CHP'den vekalette ihlal başvurusu CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bakanların birbirlerine vekalet vermesi konusundaki tuhaf uygulamanın düzeltilmesi için TBMM Başkanlığı’na başvuruda bulunacaklarını söyledi.Anayasa’nın 96. maddesinde yer alan “Bakanlar...

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bakanların birbirlerine vekalet vermesi konusundaki tuhaf uygulamanın düzeltilmesi için TBMM Başkanlığı’na başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Anayasa’nın 96. maddesinde yer alan “Bakanlar Kurulu üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin katılamadıkları oturumlarında, kendileri yerine oy kullanmak üzere bir bakana yetki verebilirler. Ancak bir bakan kendi oyu ile birlikte en çok iki oy kullanabilir'' hükmüne rağmen, 64. Hükümet’te bulunan bakanların, kendisi dışındaki tüm bakanlara vekalet verdiği, böylece oylamalar sırasında TBMM Genel Kurulu’nda bulunan bakanların, diğer tüm bakanlar adına oy kullanmaya yetkilendirildiği anlaşıldı.

Söz konusu durumu CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ar-Ge Kanunu’nun görüşmeleri sırasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın iki elini kaldırarak bir başka bakan için de oy kullandığını fark etmesi üzerine yaptığı başvuruyla ortaya çıktı. Özel’in talebi üzerine hangi bakanın hangi bakana vekalet edeceğine ilişkin bir dosya Özel’e sunuldu. Bu Başbakanlık Bakanlar Kurulu Sekreterliği antetli olarak 30 Kasım 2015’te imzalanan bir belgede “Başkanlık Divanı’nın 6 Aralık 1985 tarih ve 70 sayılı kararı uyarınca TBMM’ye katılmadığım oturumlarında aşağıda adları yazılı bakanlardan herhangi biri benim yerime oy kullanmaya yetkilidir'' yazılı evrakı bütün bakanların ayrı ayrı imzalayarak, kendisi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu dışındaki bütün kabine üyelerini yetkilendirdiği anlaşıldı. Daha sonra bu yetkilendirmenin ardından Aralık 2015 içinde de tüm bakanların kendi bakanlıklarına ait antetli evraklarla, “TBMM Genel Kurulu’nun katılamadığım oturumlarında aşağıda isimleri yazılı sayın bakanlardan biri oy kullanmaya yetkilidir'' ifadesini barındıran yetkilendirme yazısını TBMM Başkanlığı’na sunduğu belirlendi. Burada tüm bakanların kendisi ve Davutoğlu dışındaki tüm bakanlara yetki verdiği belirlendi.

Zimmet endişesi

Uygulamayla Anayasanın açıkça ihlal edildiğini belirten Özel, “Bakanların divana, hangi bakana vekalet ettiklerini ve o vekaletle ilgili belgeyi sunmaları lazım. Milimetrik hesaplara dayanabilecek bir anayasa oylamasında Erdoğan’ın güvendiği bakanlara, Davutoğlu’na yakın bakanların zimmetlenebileceğinden endişe duyuyoruz. Bu konuda saraya yakın bakanların oylamalara katılıp, Davutoğlu’na yakın bakanların vekalet vermeye zorlanacağı şüphesini de taşıyoruz'' dedi.

Özel, TBMM Başkanlığı’na başvuruda bulunacaklarını, her oturum için özel vekalet verilmesi sisteminin uygulanmasını talep edeceklerini bildirdi. Özel, yapacakları başvuruda gizli oylamalarda vekalet kullanılmaması konusunu da gündeme getireceklerini belirterek, Kahraman’ın gizli oylamada vekaleten oy kullandıracağını açıklaması durumunda Danıştay’a, gizli oylamada vekaleten oy kullandırması durumunda ise Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını kaydetti.

"CHP'den vekalette ihlal başvurusu" haberi, 07 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'den vekalette ihlal başvurusu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'den vekalette ihlal başvurusu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  2. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  3. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  4. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  5. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  6. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  7. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  8. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  9. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  10. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  11. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  12. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  13. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
  14. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  15. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  16. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  17. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  18. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  19. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  20. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
Politika Haberleri