CHP'li Bakan: Yaşayabileceğimiz bir dünya kalmayacak

CHP'li Bakan: Yaşayabileceğimiz bir dünya kalmayacak

CHP'li Bakan: Yaşayabileceğimiz bir dünya ka... İklim değişikliğiyle mücadeleyi ve sera gazı salınımlarının kısıtlanmasını hedefleyen ''Paris Anlaşması’ Türkiye’nin de aralarında olduğu 190’dan fazla ülke tarafından imzalandı. Atmosferde en fazla sera gazı salınımına...

İklim değişikliğiyle mücadeleyi ve sera gazı salınımlarının kısıtlanmasını hedefleyen ''Paris Anlaşması’ Türkiye’nin de aralarında olduğu 190’dan fazla ülke tarafından imzalandı. Atmosferde en fazla sera gazı salınımına neden olan Çin ve ABD’nin de aralarında bulunduğu 97 ülke tarafından ise onaylandı ve 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdi.

Şu ana kadar iklim konusunda imzalanmış en kapsayıcı anlaşma olan Paris Anlaşması, Türkiye tarafından imzalanmış olsa da - meclisten geçmediği için - yürürlüğe girmedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

NEDEN HALEN TBMM’YE GELMEDİ?

Önergede, anlaşmanın Türkiye tarafından imzalanmasına rağmen neden halen TBMM’ye gelmediğini soran Bakan, “İnsanlık iklim değişikliğine karşı ortak bir adım atmazsa üzerinde yaşayabileceğimiz bir dünya kalmayacak.  Ülkemize düşen sorumlulukları yerine getirmek için tereddüt etmemek gerek. Bu bakımdan Paris Anlaşması büyük önem arz ediyor. İklim değişikliğiyle mücadeleyi ve sera gazı salınımlarının kısıtlanmasını hedefleyen ve şu ana kadar iklim konusunda imzalanmış en kapsayıcı anlaşma olan ''Paris Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi için meclisten geçirmemiz gerekiyor. Anlaşma neden bugüne kadar TBMM Genel Kurulu’na gelmemiştir? Anlaşmayı TBMM Genel Kuruluna ne zaman getireceksiniz? Anlaşmanın meclise getirilmemesi ve dolayısıyla yürürlüğe girmemesi durumunda sera gazı salınımını azaltma ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması konusunda hükümetin hazırlığı var mıdır?'' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN BEKLENTİSİ NEDİR?

Anlaşmanın onaylanmadığı gibi konuyla ilgili resmi bir açıklamanın da yapılmadığına dikkat çeken Bakan, “Geçen yıl Paris’te yapılan müzakerelerde, ülkemizin onayının, anlaşmadaki özel tanımı ve finans başlığına bağlı olacağı açıklanmıştı. Ülkemizin, ''ülkelerin farklı ulusal koşulları çerçevesinde ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar’ esasına dayalı esnek bir anlaşmayı desteklediği ifade edilmişti. Bu bilgiden hareketle; ülkemizin anlaşmadaki ''özel tanımı ve finansal başlığı’ndan beklentisi nedir?'' diye sordu.

''İKLİM MESELESİ’

Öte yandan iklim değişikliğinin Türkiye’deki izlerini inceleyen ''İklim Meselesi’ adlı belgesel, 8 Ocak’ta (bugün) National Geographic’de başlayacak. Ezgi Mola, Halit Ergenç, Ozan Güven ve Serenay Sarıkaya’nın sunacağı 3 bölümlük özel belgesel seride, yirmi birinci yüzyılın sonlarına doğru Avrupa ve Orta Asya bölgesinde küresel iklim değişikliğinin etkilerine en çok maruz kalacak ülkelerden biri olan Türkiye’nin meseleyle olan yakın ilişkisi ekranlara taşınacak.

ANLAŞMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİYLE...

Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle uluslararası anlamda hukuki bağlayıcılığı olan anlaşmayı imzalayan ve parlamentolarında onaylayan ülkelerin sera gazı salınımını azaltma ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması konusunda planlarını uygulamaya koyması gerekecek.

Anlaşma, 2020’de Kyoto Protokolü’nün yerine geçecek. 2023’ten itibaren ise, ülkelerin ulusal beyanları (INDC) her beş yılda bir gözden geçirilecek. Gelişmiş ülkeler, emisyon azaltımında sorumluluk sahibi ve gerekli olanakları karşılama yükümlülüğünde olacak. Gelişmekte olan ülkeler ise, iklim mücadelesindeki çabalarını artırıcı tedbirler alacak. Anlaşmada; sürdürülebilir kalkınma temeline dayalı, esnek, yerel yönetimler, şehirler, ormanlar, özel sektör ve karbonsuzlaşma gibi konular ön plandayken; Anlaşma gereğince, IPCC’nin 2018 yılında bir değerlendirme raporu yayımlanacak.

AB’nin anlaşma için sunduğu emisyon azaltım miktarı taahhüttü 2030 yılında 1990 yılına göre yüzde 40; 2050 yılında 1990 yılına göre yüzde 80 ila 95 arasında. AB’nin küresel emisyonlardaki payı yüzde 12, ABD ve Çin’in toplam yüzde 40’dır. AB’de 2014 yılında yakıtlardan kaynaklanan kaçak emisyonlar (ulaştırma hariç) yüzde 55.1, ulaştırma yüzde 23.2 (havacılık dahil), tarımsal faaliyetler yüzde 9.9, sanayi ve ürün kullanımı yüzde 8.5’dir. Türkiye’de ise, küresel emisyonlardaki payı yüzde 1,24’tür.

Ancak TÜİK’e göre, 2014’te toplam 467,6 milyon ton (Mt) emisyon havaya bırakıldı. Bu oran 2013’te 459,1 milyon ton (Mt) idi. Emisyonlardaki en büyük payı yüzde 72,5 ile enerji, yüzde 13,4 ile sanayi ve ürün kullanımı ve yüzde 10,6 ile tarımsal faaliyetler oluşturuyor. 

"CHP'li Bakan: Yaşayabileceğimiz bir dünya kalmayacak" haberi, 08 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 08 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Bakan: Yaşayabileceğimiz bir dünya kalmayacak haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Bakan: Yaşayabileceğimiz bir dünya kalmayacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:04 Monaco, kendi sahasında Fenerbahçe Beko'ya karşı dengeyi sağladı
  2. 02:04 Arda Güler Real Madrid tarihine geçti! Tüm dünya onu konuşuyor
  3. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  4. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  5. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  6. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  7. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  8. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  9. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  10. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  11. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  12. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  13. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  14. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  15. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  16. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  17. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  18. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  19. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  20. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
Politika Haberleri