CHP'li Dudu'dan hükümete kritik uyarılar

CHP'li Dudu'dan hükümete kritik uyarılar

CHP'li Dudu'dan hükümete kritik uyarılar CHP'li Dudu, yaptığı yazılı açıklamada, toplumsal gerilimin tırmandırılmaması ve TSK'nın itibarını zedeleyici davranışların bertaraf edilmesini istedi.İşte o açıklama:Demokrasiye yönelik her saldırı, milli egemenliğe...

CHP'li Dudu, yaptığı yazılı açıklamada, toplumsal gerilimin tırmandırılmaması ve TSK'nın itibarını zedeleyici davranışların bertaraf edilmesini istedi.

İşte o açıklama:

Demokrasiye yönelik her saldırı, milli egemenliğe ve milli iradeye yönelik saldırı anlamına gelmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir cuntanın parlamenter demokrasimize yönelik kanlı darbe girişimini lanetliyoruz. Kurtuluş Savaşı koşullarında bile saldırıya uğramayan TBMM’ye Türk ordusu üniforması altındaki kişilerce yapılan bombalı saldırı; her şeyden önce milli vicdanda büyük yaralar açmıştır.

Bugüne kadar darbelerle demokrasi gelişiminin büyük yara aldığı Türkiye’de büyük bir sivil direniş gösterilerek, askeri vesayete geçit verilmeyeceği ortaya konmuştur. Milletvekilleri de aynı anlayışla darbe girişimine set çekmiştir. Bombalı saldırıya rağmen helikopterden üzerimize atılan ateşlere aldırmadan TBMM’ye giderek, farklı siyasi partilerden vekillerimizledemokrasiye sahip çıkma konusunda gereken direniş ve duyarlılığı göstermiş bulunuyoruz.

Darbe girişimine karşı TBMM’deki tüm siyasi partilerin tek vücut olduğu bu süreçten demokrasimizin güçlenerek çıkması için hepimize, özellikle de iktidara büyük görev ve sorumluluk düşmektedir.

Darbecilerin açığa çıkarılarak, adaletin önüne çıkarılacağı bu süreçte; demokratik hukuk devleti ilkelerinden asla taviz verilmemesi gerekir. Demokrasiye karşı yapılan darbeye demokrasi dışı yöntemlerle müdahale edilmesi, şüphesiz en çok ülkemize ve toplumsal barışa zarar verecektir.

TSK'NIN İTİBARI ZEDELENMEMELİ

Hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde yapılacak yargılamalar sırasında, TSK’nin itibarını ve onurunu zedeleyecek gelişmelere meydan verilmemelidir. Bağrımızdan çıkanTSK mensuplarını bütününü töhmet altında bırakacak şekilde “darbeci'' yaftalamasına geçit vermeden bu süreci yönetmek, hepimizin görevidir.

Darbeye karışan er ve erbaşlardan teslim olanlara yönelik linç girişiminde bulunanlar ile bu olayı görüntüleyen medya mensuplarına “Sizin de hesabınız görülecektir'' diyerek gözdağı verenler de tespit edilerek, mahkeme önüne çıkarılmalıdır.

Darbecilerin açığa çıkarılması süreci, cadı avına dönüştürülmemelidir. Herkesin “olağan şüpheli'' haline getirilmesi engellenerek, hiçbir cemaat ya da dini yapılanma içinde olmayan masum kamu görevlilerinin de “Fethullahçı'' damgası alarak hayat boyu tecrit edilmesi, ülkemizin çalışma ve toplumsal barışına başka türlü bir darbe vuracaktır.

Yurttaşlarımızı kutuplaştırıp, birbirine düşürecek soruşturma süreçlerinin izlenmesi ülkemizi uçuruma sürükleyecektir. Darbeye karşı kenetlenen halkı ayrıştırıp ülkede yeni bir bölünme tehlikesine meydan verilmemelidir.

SİLAHLANMA ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Şeref Malkoç’un “darbelere karşı milletin kendisini savunması için milletin ruhsatlı silah almasının önünün açılacağı'' gibi açıklamalar yapması, vahamettir. Toplumun büyük kesiminde derin endişeler yaratan bu tür açıklamalar; kamu güvenliği, toplumsal barış ve huzuru tehdit etmektedir. Devlet eliyle başlayacak bir silahlanmanın yeni darbe girişimlerine de zemin hazırlayabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Demokratikleşme, her koşulda “hukukun üstünlüğünün'' esas alınması ile mümkündür. Darbe girişimine karşı yapılan mücadele, demokratik yol ve yöntemlerden saparak, ideolojik ve siyasi tasfiyeyi meşrulaştırma aracına dönüştürülmemelidir.

MEZHEP ÇATIŞMASINA YÖNELİK ÇABALAR BERTARAF EDİLMELİ

Kimi Alevi mahallelerine yönelen provokatörlerin Mehter Marşları çalarak,  mezhep çatışması çıkarmaya yönelik çabaları bertaraf edilmeli, bu konuda kolluk kuvvetlerince gerekli önlemler alınmalıdır.

IŞİD ve PKK terörü, sınırlarımızdan gelen büyük göç hareketleri, şehir meydanlarında gerçekleşen bombalı saldırılar ile yorulan ve gelecek konusunda umutsuzluğa düşenhalkımıza, yeni sorun alanları üretilmemelidir. Darbe girişimine karşı gösterilen ortak tavır dikkate alınarak, ayrıştırıcı ve tahrik edici provokasyonlara kapı aralanmamalıdır.

İDAM TARTIŞMASI

Ülkemizi tehdit eden bu kanlı darbe girişiminin etkisiyle bazı kesimlerce dile getirilen “İdam isteriz'' sözlerini teşvik edecek şekilde Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık düzeyinde yapılan açıklamalar, Anayasa’nın 90. Maddesi ile bağdaşmamaktadır. Uluslararası sözleşmelerle kaldırdığımız idam, Türkiye Anayasası’ndan AKP’nin de yer aldığı 6 partinin desteği ile çıkarılmıştır. Türkiye, tekrar eski tartışmalara esir edilmemelidir.

Anayasa’nın ne askeri ne de sivil darbelerle delinmesini istiyoruz. Hukukun üstünlüğü, ifade ve basın özgürlüğü, yargının bağımsızlığı, güçler ayrılığı olmazsa olmazlarımızdır.

Ülkemizin geleceği tam demokrasidedir. Cumhuriyet Halk Partisi Vekilleri olarak bütün siyasi partilere açık çağrımızdır: Güçlü bir parlamenter sistem ve özgürlükçü demokrasi için her türlü çabayı göstermeye hazırız. Bu bizim tarihi sorumluluğumuzdur.

"CHP'li Dudu'dan hükümete kritik uyarılar" haberi, 20 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 20 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Dudu'dan hükümete kritik uyarılar haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Dudu'dan hükümete kritik uyarılar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:43 Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’ın dudak uçuklatan maaşı: 801 bin lira
  2. 10:39 Sosyal medyadan duyurdu: İYİ Parti'de üst düzey istifa
  3. 10:32 Mehmet Yakup Yılmaz: Erdoğan'ın MHP'yi yok sayabileceğini düşünmüyorum
  4. 10:25 Barış Terkoğlu yazdı: Uğur Dündar’ın babalık davası
  5. 10:22 İsmail Kartal: 5'te 5 yapabilirsek, hedefimize ulaşma şansımız olabilir
  6. 10:18 Hatay'da afetzedelerin sorunları büyüyor: Hava tozlu, konteynerler böcekli
  7. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
  8. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  9. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  10. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  11. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  12. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  13. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  14. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  15. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  16. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  17. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  18. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  19. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  20. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
Politika Haberleri