CHP’li İlgezdi’den “McCarthy'' Uyarısı: Süreç muhalif avına dönüşmesin

CHP’li İlgezdi’den “McCarthy'' Uyarısı: Süreç muhalif avına dönüşmesin

CHP’li İlgezdi’den “McCarthy'' Uyarısı: Süre... CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 15 Temmuz askeri darbe girişimin ardından kamuda başlatılan “FETÖ/PDY'' operasyonunun, amacı dışına çıkma eğiliminde olduğunu belirtti. Örgütle hiçbir...

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 15 Temmuz askeri darbe girişimin ardından kamuda başlatılan “FETÖ/PDY'' operasyonunun, amacı dışına çıkma eğiliminde olduğunu belirtti. Örgütle hiçbir alakası olmayan emekçilerin görevden alınmasının doğru olmadığını vurgulayan İlgezdi, 1950’lerde Amerika’da hüküm süren McCarthy dönemini anımsatarak, “Türkiye’de süreç muhalif avına dönüşmesin'' uyarısını yaptı.

ANKARA –(TBMM) Devlet bürokrasisine sızan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi bürokrat ve çalışanları ayıklamak için bugüne kadar 70 binin üzerinde kamu çalışanına görevinden el çektirilirken, süreç soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında görev yapan 6 sanatçının, olağanüstü hal (OHAL) ilanının ardından yayımlanan 667 No'lu Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) dayanılarak, “FETÖ-PDY'' bağlantılı oldukları iddiasıyla görevden alınmaları “muhalif avı yapılıyor'' tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve muhalif avına dönüşmemesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

McCarty Dönemine Dönmesin

CHP’li İlgezdi ve arkadaşları tarafından Meclis Başkanlığına sunulmak üzere hazırlanan önergenin gerekçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü tarafından 15 Temmuz’da gerçekleştirilen silahlı kalkışma girişiminin ardından başlatılan operasyonların kamu çalışanları için can yakıcı bir soruna dönüşmeden, şeffaf bir biçimde sürdürülmesi gerektiği belirtildi.  

“FETÖ/PDY'' üyesi olduğu gerekçesi ile on binlerce kamu çalışanının açığa alındığı vurgulanan önergede, paralel yapı ile uzaktan yakından ilişkisi olmayan ancak iktidara muhalif olduğu bilinen kamu çalışanlarının da tasfiye sürecine dâhil edildiği belirtilerek, “bugün yaşanan süreç tarihe, ''Türkiye’nin McCarthy Dönemi’ olarak geçme tehlikesiyle karşı karşıyadır.'' denildi.

Kriterler Açıklansın

İBB Şehir Tiyatrolarında görev yaparken açığa alınan sanatçılar örneğinde görüldüğü üzere, iktidara muhalif olan çok sayıda kamu görevlisinin, 12 Eylül dönemini anımsatan anti demokratik uygulamalara, “FETÖ/PDY'' denilerek tasfiye edildiğine yer verilen önergede, iki hafta gibi kısa sürede sayısı yüz bine yaklaşan görevden almaların akıllarda soru işaretleri oluşturduğu, tasfiyelerin hangi araştırmalar sonucunda hangi kriterlere dayanılarak yapıldığının net bir biçimde açıklanmadığı belirtildi.

Araştırma Komisyonu Kurulsun

Olayın siyasi boyutunun yanı sıra sosyal sonuçlarının da olacağı anımsatılan önergede, ortaya çıkacak tablodan sadece tasfiye edilen memurların değil onların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarının da etkileneceği belirtilerek, “Kamudaki görevden almaların telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açmaması ve muhalif avına dönüşmemesi için'' bir Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi.

Başbakana Sorular

CHP’li İlgezdi, Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesinin yanı sıra, Bilgi Edinme Yasası kapsamında Başbakan Binali Yıldırma da bazı sorular yöneltti:

1-) Devletin onayı ile kurulan ve faaliyetlerini devlet gözetiminde sürdüren sendikalara üye olduğu gerekçesiyle açığa alınarak görevden uzaklaştırılan memur sayısı nedir? Bu memurlar hangi sendikalara üye oldukları gerekçesiyle işten el çektirilmişlerdir?

2-) Sanat çevrelerinden, akademik dünyadan ve sendikal hareket içinden, iktidara muhalif kimliği ile bilinen ve önemli bir bölümü sol tandanslı olan sanatçı, akademisyen ve sendika üyelerinin Fetullahçı Terör Örgütü üyesi olarak soruşturulmasının ve görevden alınmasının nedeni nedir? 

3-) İmzasız ihbarlar sonucu görevden alınarak memuriyetten atılan personel sayısının kamu kurum ve kuruluşlarına göre dağılımı nedir?

4-) Gelen duyumlara göre kamu kurum kuruluşlarına gönderilen talimatla kurum bünyesindeki FETÖ/PDY ile ilişkili personelin tespit edilerek en kısa görevden alınmaları bildirilmiştir. Söz konusu bu talimatla görevlendirilen bazı amirlerin ise yetkiyi daha alt personele verdiği ve söz konusu bu personelin de aralarında önceden husumet bulunduğu ve/veya anlaşamadığı kurum görevlilerini keyfi olarak ihbar ettiği ve/veya FETÖ üyesi olarak değerlendirdiği iddia edilmektedir.

a-) Bu yolla işine son verilen, görevden alınan personel sayısı nedir?

b-) Bu personelden tutuklananların sayısı nedir?  

c-) Asılsız bildirimlerde bulunarak görevi suiistimal ettiği anlaşılan amir/personel sayısı nedir? Bu personeller hakkında hangi işlemler yürütülmektedir?

5-) Görevden uzaklaştırılan kamu çalışanlarının Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ/PDY) üye olmalarının kıstasları nelerdir?

6-) Yüzbinlerce kişinin geleceğini doğrudan etkileyecek böylesi önemli soruşturmalar bu kadar kısa süre içerisinde nasıl tamamlanmaktadır?

           

7-) Memuriyetten atılan söz konusu personel hakkında daha önce yürütülen gizli soruşturmalar var mıdır? Varsa Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ/PDY) üye oldukları bilinen bu personelin 15 Temmuz’a kadar görev yapmasına neden izin verilmiştir?

8-) Memuriyetten atılan, iş akitleri fesih edilen, gözaltına alınan ve/veya tutuklananlar kişiler içinde Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ/PDY) üye olmayanların olduğunun ortaya çıkması durumunda bu kişiler;

a-) işlerine geri dönebilecekler midir?

b-) maddi tazminat ödenecek midir?

c-)  manevi tazminat ödenecek midir?

"CHP’li İlgezdi’den “McCarthy'' Uyarısı: Süreç muhalif avına dönüşmesin" haberi, 08 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP’li İlgezdi’den “McCarthy'' Uyarısı: Süreç muhalif avına dönüşmesin haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP’li İlgezdi’den “McCarthy'' Uyarısı: Süreç muhalif avına dönüşmesin 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  2. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  3. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  4. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  5. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  6. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  7. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  8. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  9. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  10. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  11. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  12. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  13. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  14. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  15. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  16. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  17. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  18. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  19. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  20. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
Politika Haberleri