CHP'li Mevlüt Dudu: Hatay'ın ciğeri hançerlenmek isteniyor

CHP'li Mevlüt Dudu: Hatay'ın ciğeri hançerlenmek isteniyor

CHP'li Mevlüt Dudu: Hatay'ın ciğeri hançerle... Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu  Hatay Arsuz’da Güney Akdeniz Entegre Termik Santralı yapımına ilişkin TBMM'de bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Güney Akdeniz Entegre Termik Santrali yapılacak alanın...

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu  Hatay Arsuz’da Güney Akdeniz Entegre Termik Santralı yapımına ilişkin TBMM'de bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Güney Akdeniz Entegre Termik Santrali yapılacak alanın ormanlık alan olduğunu belirten Dudu,  "Hatay’ın “ciğeri'' konumundaki Arsuz, adeta hükümet yardımıyla hançerlenmek istenmektedir" dedi. 

Mevlüt Dudu'nun açıklaması şu şekilde; 

Bugün, Hatay’ın Amanos Dağları ile Akdeniz’in masmavi berrak suları arasındaki sahil bandında bulunan Arsuz İlçesi’nde yapılmak istenen Termik Santralin yaratacağı doğa katliamını anlatmak ve kamuoyunun dikkatini konuya yöneltmek üzere bu toplantıyı düzenliyoruz.
Hatay Arsuz’datıpkı Artvin Cerattepe’deki gibi çevre faciası yaratılmak istenmektedir.

Biliyorsunuz Cerattepe’de maden çıkarma ruhsatına sahip firmanın aldığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun iptali için Artvinlilerin yaptığı direniş, kamuoyunda giderek yükselen çevre bilincinin de yansımadır. 

Esasında Gezi sürecinden bu yana ortaya çıkan bir gerçek var ki, arttık yurttaşlarımız sermayenin kar mantığına dayanan, çevreyi yok sayan yatırımlarına ve rant siyasetine karşı büyük bir sivil direniş göstermektedir. 
Doğal dengeve güzellikleri dikkate almayan sanayileşme ve yatırım, aslında bir milletin yaşam damarlarını zehirlemektir. 
Hatay’ın en güzide yeri olan Arsuz’da “Güney Akdeniz Entegre Termik Santralı'' adıyla maalesef büyük bir termik santral yapılmak istenmektedir. 
İncecik kumsalları, el değmemiş ormanları ve koruma altındaki yaban hayatı ile Hatay’ın “CİĞERİ'' konumundaki Arsuz, adeta hükümet yardımıyla hançerlenmek istenmektedir.
Güney Akdeniz Entegre Termik Santrali yapılacak alanın tamamı, ÇED Başvuru Dosyası’nda da ifade edildiği gibi Arsuz’un ciğeri konumundaki ormanlık alanın göbeğidir. Bölge, Hatay Çevre Düzeni Planı’ndaki ormanlık alanın içinde yer almaktadır.
Ormanlık alanlar kamulaştırılamadığı için, burada termik santralinin kullanımı için Orman Kanunu gereğince izin alınması gerekiyor. Şimdiden Orman ve Su İşleri Bakanı’nı uyarıyorum. Ormanın içinde termik santral kurulmasına izin verirseniz, bakanlığınızın kuruluş gerekçelerine ihanet etmiş olursunuz!
Termik Santral için seçilen yerin diğer özelliği ise Hatay’ın Turizm Planı içinde yer almasıdır. Tertemiz denizi, bol oksijenli havası ile bölgenin en önemli turizm merkezi olan Arsuz tarihi açıdan da Türkiye’nin en özel yeridir. Meryem Ana’nın içinde yıkandığı ve Hristiyanlarca kutsal olarak kabul edilen Meryem Ana Havuzu’nu barındıran bölge, tamamen ağaçlarla çevrilidir.  Nehir ve kaynak suları ile Hataylıların nefes aldığı en önemli merkezdir. Hem dini, hem tarihi, hem doğal zenginliğiyle korunması gereken bir yerdir.
İskenderun Arsuz Yaban Hayatı Koruma Alanı, yapılmak istenen termik santralin dibindedir. Santrale sadece 400 metre mesafede bulunmaktadır. Burada Karaca-Yaban keçisi koruma altındadır. Termik santralin yaratacağı hava kirliliği yaban hayatına büyük darbe vuracaktır. Santral yılda 308 bin ton kül salacak. Bu külün yüzde 90’ı uçucu olduğu için hem ormanı katledecek, hem insanlarımızı hem hayvanlarımızı özetle bölgeyi yaşanmaz hale getirecek.
Bu projeye göre, taşıma maliyetinden, kömür nakliyesi masrafından kurtulmak ve liman hizmetinden yararlanmak için de termik santral deniz kenarına inşa edilecek.Projeye göre, deniz doldurulacak ve buraya 400 metre uzunluğunda iskele yapılacak. İthal kömürler, büyük kıtalararası seyreden kuru yük gemileri ile taşınacak. 
Termik Santralde saatte 410 ton kömür tüketilecek. Termik santralde kullanılan kömürün yanması sonucu ortaya çıkan atık gazlar karbonmonoksit, kükürtdioksit ve azot oksitler ile uçucu küllerin ormana, denize ve yaban hayatına vereceği zararı düşünmek bile istemiyoruz. 
Atık gaz ve partiküllerin akciğer hastalıkları,astım, bronşit, anfizeme, damar hastalıklarının yanında insan ölümlerine de sebebiyet verdiği bilinen gerçek! Bu gazlar ve atıklar, toprağı kirletiyor, hayvanları, kuşları, insanları, en başta yaşlıları ve çocukları zehirliyor. 
Entegre tesis 660 megavat elektrik ve 670 megavat mekanik gücünde iki üniteden oluşacak. Ormanın içine Termik Santral, Kül Depolama Sahası, Kömür Stok Alanı yapılacak. Soğutma suyu denizden alınacak, hem atık su, hem soğutmada kullanılan su denize boşaltılacak. Turkuaz rengindeki denize adeta kara çalınacak! Üstelik soğutmada kullanılan su, deniz suyundan sıcak olduğu için deniz suyu ısısını değiştirecek, oradaki deniz eko sistemine, deniz canlılarına, balık yoğunluğuna son verecek! Yani tam anlamıyla çevre ve doğa katliamı yaşanacak.
Termik santral yapılacak yer, deprem açısından da riskli bölgededir. Santral, en yakın fay hattı sadece 10 km mesafede bulunuyor.
Masmavi denizin dibinde, ormanın göbeğinde kurulmak istenen termik santrale adı “Çevre olan Bakanlığın'' geçit vermesi, kelimenin tam anlamıyla vatan hainliğidir! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı termik santralin maalesef ÇED Başvuru Dosyası’nı işleme koymuştur.  YANİ ÇED SÜRECİ RESMEN BAŞLAMIŞTIR.
TERMİK SANTRALİ YAPAN FİRMANIN ÖZELLİKLERİ
Termik Santrali yapacak firma Papatya Elektrik Üretim A.Ş’nin ticaret sicili de oldukça düşündürücü! Bir ay önce kurulmuş bu firmanın çok büyük bir projeye jet hızla başvurması da endişelerimizi arttırmaktadır. Firma 24 Şubat 2016 tarihinde tescilleniyor. Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde 29 Şubat 2016 tarihinde 50 milyon TL sermaye ile kuruluyor.
Papatya Elektrik Üretim A.Ş, kurulduktan 9 gün sonra 9 Mart 2016 tarihinde Hatay’ın Arsuz ilçesi Kale Mahallesi’nde termik santral kurmak için Çevre veŞehircilik Bakanlığı’na ÇED Başvuru Dosyası’nı sunuyor. Bu ne hız! Oldukça şüphe uyandıran bir hızla 3 milyar 650 milyon liralık proje bedeli ile başvuru yapıyor!
Termik Santralın iki yılda yapılması öngörülüyor. Santralde, inşaat aşamasında 1000, işletme aşamasında 500 kişinin çalıştırılması hedefleniyormuş!
Öğrendik ki bu projede halkın tepkisini kesmek için 29 Mart 2016 tarihinde Hatay Valiliği ve Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Halkın Katılımı Toplantısı'' adıyla bir toplantı yapılacak. Yani vatandaşı yanıltmak için gerçekler çarptırılacak! İŞTE budezenformasyonun önünü kesmek için bugün bu toplantıyı yapıyoruz.
Hatay’ın cennetiArsuz’un Termik Santral ile imhasına izin vermek, aslında doğal ve tarihi mirasımıza yapılacak tecavüze izin vermektir! Arsuz Halkı, tıpkı Cerattepe gibi direnecektir. Buna sadece Hatay’ın değil tüm Türkiye’nin karşı çıkması gerekmektedir. Biz de toplumsal mücadele zeminini genişletmek için elimizden geleni yapacağız. Arsuz’un Termik Santral ile yıkımına geçit vermeyeceğiz.
Rant siyaseti ile parsel parsel satılan Türkiye’de artık çevresel zenginliklere de acımasızca gözünü diken, vatandaşa nefes alacağı, temiz hava soluyacağı, denize girip rahatlayacağı, dini inancını yaşayabileceği, özgürce dolaşabileceği hiçbir alan bırakmayan BU KÖR SİYASETE KARŞI SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ. 

"CHP'li Mevlüt Dudu: Hatay'ın ciğeri hançerlenmek isteniyor" haberi, 24 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Mevlüt Dudu: Hatay'ın ciğeri hançerlenmek isteniyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Mevlüt Dudu: Hatay'ın ciğeri hançerlenmek isteniyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  2. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  3. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  4. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  5. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  6. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  7. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  8. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  9. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  10. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  11. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  12. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  13. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  14. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  15. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  16. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  17. 20:52 ABD: "İsrail'in Refah'a saldırmasını görüşmeler olmadan beklemiyoruz"
  18. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  19. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  20. 20:51 İmamoğlu, Erdoğan'a yönelik "haddini bilecek" diyerek seslendi: "O iş bitti kardeş"
Politika Haberleri