CIA, “AKP daha ne kadar iktidarda kalmalı?'' araştırması yaptırdı

CIA, “AKP daha ne kadar iktidarda kalmalı?'' araştırması yaptırdı

CIA, “AKP daha ne kadar iktidarda kalmalı?''... Araştırmacı yazar Gürbüz Evren, CIA'nın milyonlarca dolar harcayarak yaptırdığı çarpıcı araştırmanın ayrıntılarını Gerçek Gündem'deki köşesinde yazdı. CIA'nın AKP iktidara gelmeden önce Türkiye'de yaptırdığı...

Araştırmacı yazar Gürbüz Evren, CIA'nın milyonlarca dolar harcayarak yaptırdığı çarpıcı araştırmanın ayrıntılarını Gerçek Gündem'deki köşesinde yazdı. 

CIA'nın AKP iktidara gelmeden önce Türkiye'de yaptırdığı araştırmanın bir benzerini yaptırdığını ve "AKP'nin daha ne kadar iktidarda kalması gerektiği" sorusunun cevabını aradığı arştırmada, Kürt sorunu konusunda da çarpıcı tepitlere yer veriliyor.

İşte Gürbüz Evren'in o reporun öne çıkan ayrıntılarına yer verdiği çarpıcı yazısı:

Yazacağım araştırma belki hiç açıklanmayacak ve gizli kalacak.

Kim bilir belki de yılsonunda bir bölümü makyajlanıp, sansürlenip yayınlanacak.

Ya da bazı bölümleri Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın “Yıllık Türkiye Raporu'' adı altında piyasaya sürülecek.

Benzer bir raporu CIA, AKP iktidara gelmeden önce, 2000 yılında, 50 milyon dolar harcayarak, Türkiye’nin tüm illerinde, “nasıl bir parti kurulmalı'' başlığı altında yapmıştı.

O araştırmayı da yazmış, Ecevit başta olmak üzere dönemin siyasilerine göndermiş, ama sadece adı bugünlerde çok öne çıkan bir kadın siyasetçi ile birkaç milletvekili arkadaşından ilgi görmüştüm.

Türkiye’de çok şeyin değişeceğinin habercisi olan o CİA araştırmasına kitaplarımda değindim, ara ara yazılarımda da yer verdim.

Bu nedenle, CIA’nın bu yeni araştırmasındaki önemli bilgileri bir yere kaydetmenizi öneririm. 

Amerikan İstihbarat Servisi CİA, Chicago merkezli araştırma şirketine, Eylül 2015 ile Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye’de bir araştırma yaptırdı.

Michigan, Boston ve Chicago üniversitelerinden 4 akademisyenin yönetiminde yapılan söz konusu araştırma, “Türkiye’de Kürtlere bakış'', “Türklerin İslamcı eğilimlerindeki değişim'' ve “AKP daha ne kadar iktidarda kalmalı?'' gibi 3 konuyu içeriyor.

Yaklaşık 60 milyon dolarlık bir bütçe ile gerçekleştirilen araştırmada, Türkiye’de görev yapmış Amerikan diplomatların, medya kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Lübnan, Irak, Ürdün, İsrail ve Mısır’da görevli Amerikan gazetecilerden de yararlanıldı.

CNN İnternational de, Türkiye’de ve çevre ülkelerde görev yapmış, Türkçe konuşabilen elemanlarını bu iş için seferber etti.

Öyle ki, 7 aylık çalışma için kimilerine 35 bin dolar ödediler.

PKK terörü, HDP’nin özerklik talebi ve şehitlere ilişkin 5 sorunun yöneltildiği ilk araştırma konusunda öne çıkan soru, “Kürtlerle birlikte yaşamak istiyor musunuz?'' şeklindeydi.

Bu soruya verilen yanıtın yüzde 69 oranında hayır olduğu belirtilen araştırmanın sonuç değerlendirmesindeki en çok dikkat çeken yorum, “Kürtler ne yapılırsa yapılsın memnun değiller. En çok yatırım Kürt bölgelerine olsa da ve haklar alanında önemli gelişmeler sağlansa da memnun değiller. Askere, polise kurşun sıkıyor, yatırımlara zarar veriyorlar. Artık onları istemiyoruz. Geldikleri yere dönsünler. Burada kalmak isteyenlere de biz karar verelim'' ifadelerinden oluşuyor.

Araştırma sonuç taslağında bu yoruma dikkat çekilerek, “özellikle ülkenin batısındaki egemen düşünce bu yöndedir'' deniliyor.

Bir başka yorumda ise “Askere, polise kurşun sıkan, bombalı tuzak kuran bizi istemiyordur. Bizi istemeyen teröristlere kendini Kürt olarak tanımlayanların çoğu destek veriyor. Bizi istemeyeni biz hiç istemiyoruz'' ifadeleri dikkat çekiyor.

“Kürtlerle bir arada yaşama şansı tükenmek üzere'' başlığını taşıyan bölüme ilişkin geniş değerlendirmeleri daha sonra yazacağım.

Ama CIA’nın raporuna başlık olarak “Kürtlerle bir arada yaşama şansı tükenmek üzere'' ifadelerini seçmesini çok anlamlı buldum. Çünkü bilindiği üzere CİA hiçbir zaman iyi hesaplar peşinde olmaz.

Bu bölümün altındaki, “ABD, Kobani’den itibaren PKK’ya desteğini gizlemekte zorlanarak, PYD ve YPG’nin PKK’nın kolu olduğunu kabul etmeyerek, Türklerin büyüyen tepkisinin önüne geçecek politikalar üretemedi'' yorumunu da ayrıca dikkatinize sunmak isterim.

Araştırmanın, Türkiye’nin radikal İslamcı hareketlerden ve iktidarın İslamcı politikalardan nasıl etkilendiğine ilişkin ikinci bölümündeki soruya verilen yanıtlardan da dikkate değer sonuçlar çıkarılmış.

“AKP İslamcı Eğilimlerini Törpülüyor'' başlığını taşıyan bu bölümde en çok dikkatimi çeken, “Türk yönetiminin Esad’ı devirmek uğruna göz yumduğu IŞİD’in vahşetinin ülkeyi de vurması, Türkiye’de İslamcı politikalardan vazgeçilmesini sağladı'' değerlendirmesi oldu.

AKP iktidarını Ilımlı İslam projesi için dinci politikalara ve Esad’ı devirmeye yönelten, IŞİD belasını dünyanın başına saran ABD değilmiş gibi yapılan yukarıdaki değerlendirmeyi okuyucuların takdirine bırakıyorum.

Araştırmada, AKP seçmen kitlesinin önemli bir kısmının, önceleri duyarsız oldukları din devletini çağrıştıran uygulamalara, IŞİD vahşetinin etkisiyle farklı bakmaya başladığı belirtiliyor.

Türkiye’nin Ortadoğu’ya dönen ibresinin, AKP ve seçmen kitlesinin büyük bir kısmının IŞİD tehlikesini yaşamasının ardından Batı ve özellikle Avrupa Birliği’ne çevrildiği sonucuna varılan araştırmada, bu değişimin işaretlerinin en çok Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldiği değerlendirmesi yapılıyor.

Bir başka önemli cümle ise “Erdoğan’ın yeniden Batı’ya yönelmesinde, ABD yönetiminin kapalı kapılar ardındaki uyarılarının etkisi unutulmamalı'' şeklinde.

Türkiye’de “laiklik konusunda hassas, güçlü ve organize bir kitle var'' vurgusu yapılan araştırmada, AKP’nin seçmen kitlesinin önemli bir bölümünün dindarlık konusunda duyarlı davrandığı, ancak Şeriatı çağrıştıran uygulama ve konuşmalardan artık “artık rahatsız olduğu'' kaydediliyor.

Dikkat ederseniz, “AKP daha ne kadar iktidarda kalmalı'' konusundaki araştırmanın sonuçlarına hiç değinemedim.

Araştırmanın bu konuyla ilgili bölümünde öyle isimler, öneriler ve değerlendirmeler var ki, okuduğunuz da siz de şaşıracaksınız.

Bu araştırmaya ilişkin bilgileri yazmaya devam edeceğim, çünkü ABD, CİA aracılığıyla Türkiye’ye yönelik eski politikalarını bırakıp, yeni planlar uygulamanın peşinde.

Bunun da gerçekleşmeye başladığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP iktidarının radikal sayılabilecek U dönüşlerinden anlamak mümkün.

İlginizi çeker ya da çekmez bilemem, ama “AKP daha ne kadar iktidarda kalmalı'' bölümünü yazacağım.

Ama siz de takdir edersiniz ki, taslağı 2 bin sayfaya ulaşan bu araştırmadan çarpıcı bilgileri bulup çıkarmak kolay değil.

Bunun için biraz sabır göstermenizi rica ediyorum.

"CIA, “AKP daha ne kadar iktidarda kalmalı?'' araştırması yaptırdı" haberi, 15 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 15 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan CIA, “AKP daha ne kadar iktidarda kalmalı?'' araştırması yaptırdı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CIA, “AKP daha ne kadar iktidarda kalmalı?'' araştırması yaptırdı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  2. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  3. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  4. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  5. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  6. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  7. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  8. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  9. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  10. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  11. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  12. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  13. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  14. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  15. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  16. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  17. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  18. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  19. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  20. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
ABC Kritik Haberleri