?Danıştay, proje okullar için Anayasa Mahkemesine başvurdu

?Danıştay, proje okullar için Anayasa Mahkemesine başvurdu

?Danıştay, proje okullar için Anayasa Mahkem... Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, proje okullarının belirlenmesi ve bu okullara yönetici ve öğretmen atama ve görevlendirmelerinde 'Milli Eğitim Bakanı’na sınırları belli olmayan, herhangi bir ölçüte dayanmayan çok geniş...

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, proje okullarının belirlenmesi ve bu okullara yönetici ve öğretmen atama ve görevlendirmelerinde 'Milli Eğitim Bakanı’na sınırları belli olmayan, herhangi bir ölçüte dayanmayan çok geniş bir yetki verilmesini' Anayasa’ya aykırı bularak Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, 2015 yılı Haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığı Doğrudan Merkez Teşkilatına Bağlı Kurumlara Yönetici Görevlendirilmesine ve Öğretmen Atamasına İlişkin Yönerge yayımlanmıştı. Birgün'den Serbay Mansuroğlu'nun haberine göre, Eğitim Sen yöenrgeye karşı iptali istemiyle bir dava açtı, Danıştay İkinci Dairesi yürütmenin durdurulması isteğinin reddine karar vermişti.

Eğitim Sen, Danıştay İkinci Dairesi’nin bu kararına, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na başvurarak itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yönergenin dayanağını oluşturan 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 37. Maddesine 6528 sayılı Kanunla eklenen 9 ve 10. fıkralarının Anayasa’ya aykırı olduğu görüşüne varmış ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Danıştay kararında: 652 sayılı KHK’da yapılan değişiklikle Bakana, doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumları belirleme ve bu kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri konusunda sınırları belli olmayan, herhangi bir ölçüte dayanmayan çok geniş bir yetki verildiği, yine bu kurumlara yapılacak atamalarda ve görevlendirmelerde 652 sayılı KHK, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer mevzuatın sınavlar ve atamaya ilişkin hükümlerinin uygulanmayacağı kuralına yer verilerek Milli Eğitim Bakanı’na tanınan yetkinin genel ve sınırlarının belirsiz olduğunun açıkça vurgulandığı, bu şekilde Yasama organı tarafından, temel ilkeleri koyulmadan, çerçevesi çizilmeden, sınırsız, belirsiz, geniş bir alanı düzenleme yetkisinin yürütme organının bir parçası olan Milli Eğitim Bakanı’na bırakılmasının, “memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödeneklerinin ve diğer özlük haklarının kanunla düzenlenmesi'' gerektiğini öngören Anayasa’nın 128. maddesine, yasama yetkisinin devredilemeyeceğine ilişkin Anayasa’nın 7. maddesine, sonuçta da Anayasa’nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine açıkça aykırı olduğunu vurguladı.

"?Danıştay, proje okullar için Anayasa Mahkemesine başvurdu" haberi, 01 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ?Danıştay, proje okullar için Anayasa Mahkemesine başvurdu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ?Danıştay, proje okullar için Anayasa Mahkemesine başvurdu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  2. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  3. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  4. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  5. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  6. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  7. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  8. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  9. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  10. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  11. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  12. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  13. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  14. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  15. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  16. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  17. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  18. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  19. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  20. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
Gündem Haberleri