'Darbe başarılı olsaydı ABD onlarla çalışmaya devam ederdi'

'Darbe başarılı olsaydı ABD onlarla çalışmaya devam ederdi'

'Darbe başarılı olsaydı ABD onlarla çalışmay... Brookings Enstitüsü Araştırmacısı Shadi Hamid, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Washington Ofisi'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, “Eğer Türkiye’de darbe girişimi başarılı olsaydı, ABDyönetimi...

Brookings Enstitüsü Araştırmacısı Shadi Hamid, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Washington Ofisi'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, “Eğer Türkiye’de darbe girişimi başarılı olsaydı, ABDyönetimi darbecilerle çalışmaya devam ederdi.'' dedi.

SETA’nın ABD'nin başkenti Washington’da düzenlediği panelde 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında ABD-Türkiye ilişkilerinin konuşulduğu panelde, Brookings uzmanı Hamid’in yanı sıra, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay, SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran ve SETA Washington Ofisi'nin Genel Koordinatörü Dr. Kadir Üstün konuştu.

ABD’nin diğer ülkelerdeki darbe girişimlerine verdiği tepkiler noktasında “kötü bir geçmişi'' olduğuna dikkat çeken Hamid, “Hiçbir şüphem yok ki eğer Türkiye’de darbe girişimi başarılı olsaydı, ABD yönetimi darbecilerle çalışmaya devam ederdi'' dedi.

Hamid, Mısır’da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye darbe yapılmasından sonra, ABD’nin Mısır’da darbe yapan Abdulfettah es-Sisi’yle çalışmaya deva ettiğini hatırlatan Hamid, “Özellikle ise Dışişleri Bakanı John Kerry’nin diktatörlere karşı yumuşak bir karnı var, bu konuda dürüst olmamız gerekir'' diye konuştu.

Hamid, Türkiye’de darbe girişiminde bulunanların da ABD’nin bu tavrını bildiğini düşündüğünü söyledi.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Berktay’da yaptığı konuşmada, Osmanlı’dan günümüze Türkiye’de ordu algısı noktasında Türkiye’deki farklı ideolojik grupların tecrübelerini aktardı.

Berktay, Türkiye halkının daha önce defalarca darbe girişimine maruz kaldığını fakat 15 Temmuz’da sokaklara çıkarak kendi seçtikleri iktidara sahip çıktıklarını söyledi.

"ABD'nin tutumu Türkiye halkını ciddi şekilde rahatsız etti"

SETA Genel Koordinatörü Duran ise Türkiye halkının darbe girişimi sonrası ABD algısına dair değerlendirmelerde bulundu.

ABD’den gelen darbe girişimi yansımalarının Türkiye halkını ciddi şekilde rahatsız ettiğine değinen Duran, “İnsanlar daha fazlasını bekledi. Kerry’nin ilk değerlendirmeleri, darbenin başarılı olması durumunda darbecilerle çalışabilecekleri yönünde algılandı'' şeklinde konuştu.

Duran, darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün Türkiye için bir ulusal güvenlik tehdidi olduğuna dikkat çekerek, örgütün elebaşının ABD’de oluşunun Türkiye halkının ABD’ye karşı olumsuz görüşlerini tetiklediğini söyledi.

"Gülen iade edilirse adil şekilde yargılanacak"

SETA Washington Genel Koordinatörü Kadir Üstün de Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi durumunda adil bir şekilde yargılanacağını belirterek, “Abdullah Öcalan’ın yargılanması Avrupa Birliği gözlemleri altında yapılmıştı ve adil bir şekilde gerçekleştirilmişti. Eğer Gülen iadesi de olursa benzeri bir süreç işleyecektir. Adil bir yargılanma süreci tamamen mümkündür.'' diye konuştu.

Üstün, ABD Yönetiminin Gülen’in iadesi konusunda hukuki sürece vurgu yapmasının anlaşılabilir olduğunu ifade ederek, “Türklerin bunu anladığını düşünüyorum, fakat bunun siyasi bir boyutu da vardır.'' şeklinde konuştu.

"'Darbe başarılı olsaydı ABD onlarla çalışmaya devam ederdi'" haberi, 18 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 18 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan 'Darbe başarılı olsaydı ABD onlarla çalışmaya devam ederdi' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Darbe başarılı olsaydı ABD onlarla çalışmaya devam ederdi' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  2. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  4. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  5. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  6. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  7. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  8. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  9. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  10. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  11. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  12. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  13. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  14. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  15. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  16. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  17. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  18. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  19. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  20. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
Dünya Haberleri