Darbe girişimi sonrası piyasaların gözü Merkez Bankası’nda

Darbe girişimi sonrası piyasaların gözü Merkez Bankası’nda

Darbe girişimi sonrası piyasaların gözü Merk... Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimlerine devam etmesi beklenirken, cuma günü gerçekleşen darbe girişiminin ardından biraz daha temkinli bir duruş sergileyerek koridorun...

Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimlerine devam etmesi beklenirken, cuma günü gerçekleşen darbe girişiminin ardından biraz daha temkinli bir duruş sergileyerek koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim yapılması öngörülüyor.

DARBE GİRİŞİMİ SONRASI TEMKİNLİ ADIM BEKLENTİSİ

Reuters’ın 19 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre sekiz katılımcı koridorun üst bandında 25 baz puan, altı katılımcı 50 baz puan indirim beklerken, beş katılımcı ise sabit tutmasını bekliyor. Katılımcıların tamamı ise politika faizi ve koridorun alt bandının sabit kalacağını öngörüyor.

Cuma günü yayınlanan Reuters anketine katılan 18 kurumun 13’ü 50 baz puan, beşi ise 25 baz puan olmak üzere tamamı koridorun üst bandında indirim öngörüyordu. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizin sabit tutulmasını, iki katılımcı ise koridorun alt bandında 25 baz puanlık indirim bekliyordu.

BEKLENEN 25, 50 SÜRPRİZ OLMAZ

JP Morgan Ekonomisti Yarkın Cebeci yayımladığı raporda halen koridorun üst bandında 25 baz puan indirim beklediklerini, 50 baz puanlık indirimin de sürpriz olmayacağını söyledi.

Cebeci, yaşanan gelişmenin ortama ve ekonomik aktiviteye yansımasının otoritelerin piyasa gelişmelerine ne kadar etkin müdahale edeceğine bağlı olduğunu söyleyerek, “Bu çerçevede TCMB’nin bankacılık sistemine bazı önlemler açıklaması cesaret verici. Eğer gerçekten likidite sorunu olsaydı TCMB likidite koşullarını gevşeterek cevap verebilirdi. Ancak ortamdaki hızlı iyileşmeyle böyle bir ihtiyaç yok. Dolayısıyla beklentimizi değiştirmiyoruz'' dedi.

TOPLAM İNDİRİM 175 BAZ PUAN

TCMB finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla yedi tedbir açıkladı. TCMB bankalara gerekli likiditenin limitsiz olarak sağlanacağını gerekli olursa finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağını belirtti.

Merkez politika faizi ve koridorun alt bandı sırasıyla yüzde 7.5 ve yüzde 7.25 seviyelerinde bulunurken 175 baz puanlık indirim sonrası faiz koridorunun üst bandı ise yüzde 9 seviyesinde.

TCMB’deki görev değişiminin ardından nisan, mayıs ve haziran aylarındaki 50’şer baz puanlık indirimlerle birlikte bu yıl üst bantta yapılan toplam indirim 175 baz puana ulaştı.

Merkez Bankası yetkilileri son dönemdeki açıklamalarında tek faize doğru para politikasında sadeleşme adımlarının devam ettiğini, oluşacak tek faize ilişkin henüz net bir rakam telaffuzunun mümkün olmadığını belirtiyor. Ayrıca tek faizin içeride enflasyon dışarıda ise küresel gelişmelerle önümüzdeki aylarda şekillenebileceğini ifade ediyorlar.

TCMB’nin tek faiz politikasının önümüzdeki aylarda tamamlaması ile birilikte şu anda pratikte kullanımda olmayan faiz koridorunun alt bandında yapılacak olası indirimlerle birlikte 150-200 baz puan civarında daha simetrik ve daha dar bir koridora sahip bir tek faiz politikasına doğru adımlar devam ediyor. Temmuz ayı PPK toplantısının sonuçları bugün saat 14.00’de açıklanacak.

"Darbe girişimi sonrası piyasaların gözü Merkez Bankası’nda" haberi, 19 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 19 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Darbe girişimi sonrası piyasaların gözü Merkez Bankası’nda haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Darbe girişimi sonrası piyasaların gözü Merkez Bankası’nda 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:21 Dries Mertens, Napoli'ye Ziyarette: "Artık Yavaşladım"
  2. 17:18 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Emeklilerle ilgili yeni çalışma yolda
  3. 17:16 Bomba Tehdidi: Danimarka'daki Billund Havaalanı Tahliye Edildi, Bir Kişi Gözaltına Alındı
  4. 17:14 Türkiye'de satılan en ucuz telefon!
  5. 17:12 15 gün sonra yürürlükte: AB'den gelen posta ve kargoya vergi zammı açıkladı
  6. 17:11 Hizmet İhracatında Türkiye'nin Yol Haritası: Bolat'ın Açıklamaları
  7. 17:10 Arka Sokaklar Devam Edecek mi? İlker İnanoğlu açıklama yaptı!
  8. 17:09 Grip Virüsleri: Geleceğin Potansiyel Pandemisi Mi?
  9. 17:08 Mansur Yavaş'tan lüks belediye binaları yapılmasına tepki geldi
  10. 17:06 CHP harekete geçti: Parti aleyhine çalışan üyeler hakkında deliller toplanacağı söyleniyor
  11. 17:06 İstanbul'dan Kalkan Uçakta Kokpit Camı Çatladı: Acil İniş Yapıldı
  12. 17:02 Fahiş Fiyatlara Karşı Toplumsal Tepki: Kafe ve Restoran Boykotu
  13. 16:50 Türkiye Erkek Voleybol Milli Takımı, 2024 Milletler Ligi'ne Hazır!
  14. 16:46 Galatasaray'ın Transfer Hedefi: Fransa'dan Genç Golcü Zan Vipotnik!
  15. 16:37 Acil İniş: THY Uçağının Kokpit Camında Çatlak Tespit Edildi
  16. 16:37 AKP'den DEM'e Geçen Belediyenin Borcu Dudak Uçuklattı!
  17. 16:25 Süper Lig’de küme düşen ilk takım belli! İşte o takım!
  18. 16:25 Lezzet Şöleni: Pratik ve Lezzetli 9 Kaşık Tatlısı Tarifi!
  19. 16:24 Tüketiciyi aldatıcı reklamlara 28,8 milyon lira ceza kesildi
  20. 16:21 Muhalefet KKM zararına tepki gösterdi: Merkez‘in zararı 8 bakanlığın bütçesinden fazla
Ekonomi Haberleri