Darbeciler 20.30'da hazırlandı!

Darbeciler 20.30'da hazırlandı!

Darbeciler 20.30'da hazırlandı! FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nda konuşan Emniyet eski Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, 2014 yılından itibaren FETÖ'nün emniyetteki rütbeli üyelerinin ihraç edildiğini hatırlatarak, "EGM olarak bu yönde tespitlerimiz...

FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nda konuşan Emniyet eski Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, 2014 yılından itibaren FETÖ'nün emniyetteki rütbeli üyelerinin ihraç edildiğini hatırlatarak, "EGM olarak bu yönde tespitlerimiz vardı. Atılmasaydı 15 Temmuz o gecenin çok daha hareketli olacağı ve lider kadro pozisyonundaki kişilerin emniyetteki diğer unsurları hareketlendireceği son derece açık" dedi.

Lekesiz, daha önce FETÖ'den dolayı emniyetten tasfiye edilen polislerin, 15 Temmuz akşamı saat 20.30 sularında darbeden haberdar olduklarını savunarak "Hemen hepsini 20.30'dan itibaren haberleri var. Aileleriyle vedalaşıyorlar silahlarını kuşanıyorlar" dedi.

Lekesiz, ayrıca Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın 16 Temmuz sabahı saat 08.55'te kurtarıldığını söyleyerek, "Kuvvet komutanlarının götürüldüğü Akıncılar takviye gelenlerle beraber 300 kadar özel harekat polisi ile kuşatıldı. Özel Harekat Daire Başkanı 300 kişiyle içerdekileri kurtarırım dedi" diye konuştu.

"ÜYELERİNİN CEBİNDE 10-15 KİMLİK OLAN BİR ÖRGÜT"

FETÖ/PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Emniyet eski Genel Müdürü Lekesiz'i dinledi. Lekesiz, FETÖ'nün delil üretmeye dayalı ve her bir üyesinin cebinde 10-15 kimlik taşıdığı bir örgüt olduğunu belirterek, kamu kurumlarına yerleşmesini 1966-1967 yıllarından itibaren ele almak gerektiğini kaydetti. Gezi olaylarında FETÖ'cülerin rolünü gördüklerini dile getiren Lekesiz, "Kurumlara yerleşirken yerleşmeyeceği kurum olmayacağını değerlendiriyor. Kendisine göre öncelik sıralaması yapıp hemen her kimlik altında değişik kurumlara yerleşebileceğini değerlendiriyor. Tüm bunları yaparken mukaddes kararına sığınır örgüt. Demokrasiden bahseder ancak yerleştikten sonra bunları tanımaz. Kamuda tanınmış kişilerle ilişki yönetimine üst düzeyde dikkat eder" diye konuştu.

"11 EMİR, 81 İL EMNİYET MÜDÜRLÜKLERİNE VERİLDİ"

Celalettin Lekesiz, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını dakika dakika komisyonda paylaştı. Olaydan haberdar olmasının ardından EGM Kriz Merkezi'nde toplantı yaptıklarını söyleyen Lekesiz, şunları kaydetti:

"FETÖ'ye mensup askerler tarafından yapılan darbe girişimidir. Karşı çıkılacak ve silahla direnecektir gerekiyorsa. Bir polis bile darbeci askerlere teslim edilmeyecek, askerin garnizonları kuşatılacak mümkünse, dışarıya çıkıp hukuksuz haksız işlemlere müsaade gösterilmeyecek. MİT, TRT, Emniyet alanlarının etrafı sarılacak. zorlanması halinde silah kullanılacaktır dedik. 40 kadar daire başkanlığındaki tüm personel görev başı yapacaklar ve Türkiye genelinde depoların tamamı açılıp uzun namlulu silahlar personele dağıtılacaktır dedik. İllerde askerin sokağa çıkması halinde tüm polisleri silahla karşı çıkacağını, şehir merkezleri de inmesi engellenecek. Darbe girişimine teslim olmaya meyilli personel olursa derhal gözaltına alıkacaktır.11 emir 81 il emniyet müdürüne iletildi. 22.40-24.00- emirler iletildi. E posta ile yazıldı. silah mühimmat personele dağıtıldı. Personelin çoğu doğu ve güneydoğudaydı. özel harekat açısından yetersiz kapasite vardı 10 zırhlı taktik araç hala şartları tamamlanmamasına rağmen hemen alınıp silahları montajlanıp kullanılan araçlar. Akıncı üssüne 3 bin vatandaş yönlendirildi. Akıncılar hava deposu etkisiz hale getirilerek uçakların etkisiz kalması sağlandı. Ancak daha önce 7 bin ton depoladıkları için istediğimiz sonucu sabaha kadar alamadık"

"DARBEDEN 20.30'DAN İTİBAREN HABERLERİ VAR"

Lekesiz, daha önce FETÖ'den dolayı emniyetten tasfiye edilen polislerin, 15 Temmuz akşamı saat 20.30 sularında darbeden haberdar olduklarını savunarak, sözlerine şöyle devam etti: "Hemen hepsini 20.30'dan itibaren haberleri var. Aileleriyle vedalaşıyorlar silahlarını kuşanıyorlar. MİT, Emniyet, TEM, İstihbarat, EGM, içişleri Bakanlığı, gibi önemli yerlerin etrafından hazır olduklarını görüyoruz. 3'ünü o gece yakaladık istihbarat dairesi başkanlığı etrafındakileri. ByLock'tan haber veriyorlar, bilgilere zarar verilmemesi konusunda"

"SIKIYÖNETİM KOMUTANLARININ İSMİ BURSA İL JANDARMA KOMUTANI'NIN ÇANTASINDAN ÇIKTI"

Bursa İl Jandarma Komutanı'nın darbeyi destekleyen konuşmalarından bahsedilmesi üzerine gözaltı emri verildiğini ve çantasında 81 ildeki sıkıyönetim komutanlarının isminin yer aldığı listenin bulunduğuna dikkat çeken Lekesiz, "Bursa İl Jandarma Komutanının darbeyi destekleyen konuşmalarından bahsedildi. Gözaltı yapın dedik. İlk kez darbe planları elde edildi çantasından resmi planlar belgelerde 81 ilde sıkı yönetim komutanı olarak yer alan isimler ortaya çıktı ne yapalım diye sordular. 81 il valiliğine verin süratle dedik. Listelerde adı geçen kişilerin derhal gözaltı yapılmasını iletin il müdürlerimize dedik. Sözde sıkıyönetim komutanları aynı gece içişleri bakanlığına bildirildi ve listedeki askerler jandarma komutanları görevden alındı." diye konuştu.

"OPERASYONA HAZIRLANIRKEN ÖZEL HAREKAT POLİSLERİNİ VURDULAR"

Lekesiz, 4 bin 500'ü henüz mezun olmamış özel harekat polisi dahil olmak üzere 7 bin 800 personelin Ankara'ya intikal ettirildiğini hatırlatarak, olay gecesi Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda 85 personelin bulunduğunu kaydetti. Lekesiz, şunları aktardı:

"Toplam 85 personel var orada tamamına yakını terör bölgelerinde olduğu için bu 85 kişide uzun süredir orada görev yapan istirahat amaçlı gelen personeldi. Bunların 47'si şehit oldu. Hazırlananın jandarma genel komutanlığına gidiyorsunuz dediğimde işte bu göreve gelmek için hazırlanıyordu, Özel Harekat Polisleri. Jandarma genel komutanlığına operasyon düzenlemek içindi. Türkiye'ye hukuksuz talimatı gönderenlerin yaklaşık 20' si ölü olarak ele geçirildi. 08.10 da aldılar burayı. O gece Türkiye'nin en uzun ve polisin en zor gecesiydi"

"300 ÖZEL HAREKAT POLİSİYLE KUVVET KOMUTANLARI KURTARILDI"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın 16 Temmuz sabahı saat 08.55'te kurtarıldığını ifade eden Lekesiz, operasyonun nasıl yapıldığı konusunda şunları söyledi: "Detayları bende yok ama aynı yerde muhafaza edilmiş olan diğer kişiler Genelkurmay İkinci Başkanı ve kuvvet komutanlarının kurtarılmasına ilişkin çalışmaları biliyorum. Akıncılar'a götürdüler hepsini. Akıncılar takviye gelenlerle beraber 300 kadar özel harekat polisi ile kuşatıldı. Burada da 500 kadar darbeci vardı. Darbecilerden kendi özel kuvvetlerinden yetişmiş olanlarda kalabalıktı. Eskişehir'den kalkan uçaklar orayı yukarıdan epeyce dövüp, yumuşattılar. Daha sonra karada 300 kadar personelimiz orayı kuşattılar. Özel Harekat Daire Başkanı 300 kişiyle içerdekileri kurtarırım dedi. Ama çatışma çıkınca ne olacağını kestiremiyorsunuz"

"ADİL ÖKSÜZ'ÜN FİRARIYLA İLGİLİ ÖZEL BİR BİRİM KURDUK"

Darbeyi Fethullah Gülen ile planlayan Adil Öksüz'ün kaçırılması noktasında emniyette iş birliği yapılıp yapılmadığına ilişkin soruyu yanıtlayan Lekesiz, "Somut bir tespitimiz yok. İstihbarat ve Terörle Mücadelede firar etmesinde kastı olanlar var mı diye özel birim kurduk. Yardımcı olanlar olabilir mi? Olabilir. Kapıyı kapatmamak lazım. 15 Temmuz'a gelindiğinde kurumlar içinde FETÖ ile mücadeleyi en üst düzeyde yapan kurumlardan biri EGM. Zaten EGM 15 Temmuz gecesi darbe girişimine sonuna kadar direnmiştir. Üst düzeyde bir tane bile il müdürü, daire başkanı darbeye destek vermemişse o ana kadar olan kararlılıktaki isabeti gösterir" ifadelerini kullandı.

"Darbeciler 20.30'da hazırlandı!" haberi, 08 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Darbeciler 20.30'da hazırlandı! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Darbeciler 20.30'da hazırlandı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  2. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  3. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  4. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  5. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  6. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  7. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  8. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  9. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  10. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  11. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  12. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  13. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  14. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
  15. 00:06 Cep telefonlarında geliştirilen erken uyarı sistemlerine tepki: 'Depremden daha fazla zarar verir'
  16. 00:04 Tarım sektöründe büyük bir iflas! Herkes iş arayışına girdi
  17. 00:04 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde muhteşem bir gece yaşandı
  18. 00:04 Türkiye'de 16 mağazası bulunan sevilen kozmetik markası iflasın eşiğinde!
  19. 00:03 İsrail, İran'a nasıl karşılık verecek? İsrail basını açıkladı
  20. 00:01 AB, İran'a yönelik yaptırımları genişleteceğini açıkladı
Gündem Haberleri