Davaya izleme yasağı

Davaya izleme yasağı

Davaya izleme yasağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Cerattepe maden sahası için verdiği, ''Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptali istemiyle, Rize İdare Mahkemesinde açılan ''Türkiye’nin en büyük çevre davasında’...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Cerattepe maden sahası için verdiği, ''Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptali istemiyle, Rize İdare Mahkemesinde açılan ''Türkiye’nin en büyük çevre davasında’ karar duruşması pazartesi günü yapılacak.BirGün'den Ömer Şan Rize'nin haberine göre davayı izlemek isteyenlere ise kente giriş izni verilmeyeceği duyuruldu. Artvinliler ise duruşmaya katılmakta kararlı.
Bölgede maden arama çalışmaları yapmak için 2012’de Enerji Bakanlığı tarafından, 2008’deki ''iptal kararlarına’ karşın açılan ihaleyle bölgeye giren Cengiz Holding’e bağlı Eti Maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ''ÇED Olumlu Raporu’ aldı.
Bakanlığın 2. ÇED Raporu üzerine yeniden harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, ''ÇED Olumlu Raporunun’, ''yürütmesinin durdurulması ve iptali’ istemli, Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı.

Artvin yaşam alanı olmaktan çıkar
Rize’deki duruşma için çağrı yapan ve değerlendirmelerde bulunan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “25 yıldır sürdürdüğümüz yaşamsal mücadelemizde biliyoruz ki hukuk daha önceki mahkeme kararlarında olduğu gibi doğru kararı verecektir. Daha önce kazanılmış iki mahkeme kararı var. Bu kararlar, ''madencilik olmaz, yer seçimi yanlıştır’ diyor. Burada madencilik yapılamaz! Yapılırsa Artvin, yaşam alanı olmaktan çıkar. Artvin halkının kararı her şeyden daha net. Dileriz mahkeme bu doğrultuda bir karar verir'' dedi.

Yaşam hakkımızı savunmak zorundayız
Ancak yine de hukuki olarak nihai sonucun bu duruşmada çıkmayacağını, Danıştay’a kadar nihai kararın belirlenemeyeceğini ifade eden Karahan “Verilmiş kararlar zaten var. Ne yazık ki ülkede, yasaların üstüne çıkan genelgeler var! Şirket, hükümetin 2009/7 Sayılı Genelgesi ile yeniden bir ÇED aldı, bu onun davası. Normalde bir genelge yasaların üzerine çıkmamalı ama çıktı ve yasadışı bir ÇED çıktı ortaya'' dedi.

Dava açıldıktan sonra şirketin, bu yönetmeliğe dayanarak maden alanına çıkmak istemesi sonrası, Artvin halkının büyük dayanışma örneği gösterdiğini ancak ilk defa biber gazı ve plastik mermili saldırıya maruz kaldığını anlatan Karahan, “En önemli karar Artvin halkının kararıdır. Duruşmadan çıkacak karar da Artvin halkı için yaşamsal bir karar olacak. Artvin halkı yok olmayı kabul edemez. Nihai kararı da bu yöndedir ve oradan madencilerin çekilmesidir, orada madencilik yapılamaz'' diye konuştu.

Hükümet çark etmez!
Karahan, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kendilerine verilen sözlerin mevcut hükümeti de bağladığını ifade ederek, “Dönemin başbakanının bize verdiği söz, hukuksal süreç sonlanıncaya kadar maden sahasına girilmeyeceği yönündeydi. Hukuksal süreçte de biliyorsunuz ki bu mahkeme aleyhimize sonuçlansa bile bir üst mahkeme var. Dileriz başbakan çark etmez'' dedi.

Artvin’in geleceği için bu konuda duyarlı herkesi 19 Eylül Pazartesi günü sabah 09.00’da Rize İdare Mahkemesi’nde yapılacak duruşma öncesinde Rize Adliyesi önünde dayanışmaya çağıran Karahan, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Artvin halkı dava sonucu ne olursa olsun yaşamını savunacak. Biz bugüne kadar asla yasadışı bir şey de yapmadık. Daha önce de yaptığımız şeyler yaşamımızı savunmaktı, koruma alanlarımızı savunmaktı, gelecek nesillere bırakmamız gerek dünya mirasını savunmaktı. 25 senedir bunun dışında bir şey yapmadık. Bugüne kadar gerçekten müthiş bir destek aldık. Artvin’deki bütün canlılar adına hepsine teşekkür ediyoruz. Bize destek verenler aslında kendi yaşam haklarını da savunuyorlar. Gelebilecek herkesi 19 Eylül’de Rize İdare Mahkemesi’ne bekliyoruz.''

Sanatçılardan destek
Rize’deki duruşma öncesi sanat ve siyaset dünyasından bazı isimler ile çeşitli gruplar Artvin halkına destek mesajları gönderdi. Yeşil Artvin Derneği tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntülü mesajlarda, aralarında Müjdat Gezen, Volkan Konak, Edip Akbayram, Onur Akın, Şükriye Tutkun’un da bulunduğu sanatçılar ile siyasetçiler Aylin Nazlıaka, Melda Onur, Alper Taş ile Çarşı Grubu’ yer aldı. ''Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’ vurgusu yapılan mesajlarda, ''Cerattepe’ye doğmamış çocukların geleceğidir. Certtape’ye dokunmayın'' ifadelerine yer verildi.

Davayı izleme yasağı!
Öte yandan Rize ve Artvin polisinin, Rize’deki duruşma öncesinde geniş güvenlik önlemleri alacağı kaydedildi.

Polis ekiplerinin, Cerattepe davasına müdahil olanların dışındaki kişi yada grupların Rize’ye girişine izin vermeyeceği kaydedilirken; dava günü öncesinde bu sorunun çözümü için Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, avukat Bedrettin Kalın ve yöneticiler Artvin Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünde toplantı halinde oldukları da bildirildi.

Artvin’den kaldırılacak otobüslerle duruşmayı izlemek üzere Rize’ye gelecek grupların önünün Rize il sınırında polis tarafından kesileceği ve davaya müdahil olmayan kişilerin geçişine izin verilmeyeceği belirtildi.

Rize Emniyet Müdürlüğünün ise dava günü olan 19 Eylül Pazartesi günü için çevre illerden takviye polis ekipleri istediği öğrenildi.

"Davaya izleme yasağı" haberi, 17 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 17 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Davaya izleme yasağı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Davaya izleme yasağı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  2. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  3. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  4. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  5. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  6. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  7. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  8. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  9. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  10. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  11. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  12. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  13. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  14. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  15. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  16. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  17. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  18. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  19. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  20. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
Gündem Haberleri