David Gardner: Kürtlerin devlet hayali giderek uzaklaşıyor

David Gardner: Kürtlerin devlet hayali giderek uzaklaşıyor

David Gardner: Kürtlerin devlet hayali gider... İngiltere'nin Financial Times gazetesinde David Gardner imzasıyla yayınlanan bir makalede, Türkiye'nin Cerablus'ta başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında 'Kürtlerin Orta Doğu'daki karışıklıktan özerkliklerini arttırarak...

İngiltere'nin Financial Times gazetesinde David Gardner imzasıyla yayınlanan bir makalede, Türkiye'nin Cerablus'ta başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında 'Kürtlerin Orta Doğu'daki karışıklıktan özerkliklerini arttırarak çıkmasının oldukça zor hale geldiği' ifade edildi.

Financial Times yazarı David Gardner, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik başlattığı ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri tarafından da desteklenen Fırat Kalkanı operasyonunu bölgedeki Kürtler açısından inceleyen bir analiz kaleme aldı. Gardner, analizinde 'Kürtlerin Orta Doğu'daki karışıklıktan özerkliklerini arttırarak çıkmasının oldukça zor hale geldiğini' savundu.

"Suriye'deki iç savaş, Kürtlerin kendi devletlerini kurabilme hayalini canlandırdı"

'Türkiye'nin Cerablus harekatı ile Rusya'nın Suriye'deki savaşa müdahil olmasının 5 yıldan fazla süredir devam eden savaşa nokta koyacak adımlar olarak yorumlamanın zor olduğunu' ifade eden David Gardner, 'bu iki gelişmenin yine de bölgedeki Kürtlerin geleceğine yön verecek nitelikte olduğunu' savundu. 'Kobani kuşatmasının kırılmasının ardından son yılın Kürtlerin pek de alışık olmadığı kadar parlak geçtiğini' söyleyen Gardner, "Suriye'deki iç savaş ortamı ve Irak'ın 2013 yılında ABD tarafından işgal edilmesinden sonra fiilen parçalanması Kürtlerin bir gün kendi devletlerini kurabilme hayalini canlanıdırdı, fakat bu şans ellerinden kayıp gidiyor" dedi.

"Barış süreci, kent savaşı için militan yetiştirmek için kullanıldı"

"IŞİD'le mücadele ederek meşruiyet elde eden YPG güçlerinin Suriye ve Irak'taki ilerleyişleri Ankara'da alarm zillerinin çalmasına neden oldu" diyen Financial Times yazarı, güvenlik güçleri ile PKK arasındaki çatışmaların son dönemde yeniden başladığını hatırlatak şu yorumda bulundu:

"PKK ve HDP hükümeti cihatçı örgütlerle işbirliği yapmakla suçlasa da, PKK pervasızca ülkenin güneydoğusunda kentlerin yönetimlerini ele geçirmeye çabaladı. Bu çabalar sırasında PKK, Suriye'deki kardeş oluşumunun kendisine alan yaratma stratejisini uygulamaya koymayı denedi. Erdoğan milliyetçilik kartını oynamaya başlarken, PKK'nin Kuzey Irak'taki yönetim kademesinin barış sürecini yeni tür bir kent savaşı için militan yetiştirmek için değerlendirdiği ortaya çıktı."

"PYD-Moskova yakınlığı, Putin'in eski dostu Erdoğan'ı cezalandırma süresi kadardı"

'Bu süreçte Kürtlerin şansının yolunda gitmeye devam ettiğini ve Türkiye'nin geçtiğimiz Kasım ayında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından PYD'nin Moskova'yı geçici olarak yanına aldığını' ifade eden David Gardner, 'bu yakınlığın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski dostu Erdoğan'ı cezalandırma süresi kadar olduğunu'  savundu. 

"Kürtlerin kendi devletlerini kurabilmek için şanstan daha fazlasına ihtiyacı var"

'YPG'nin Fırat Nehri'nin batısına geçerek Türkiye'yi provoke ettiğini ve her ne kadar IŞİD'e karşı savaşıyor olsa da amacının Suriye'nin kuzeyindeki kantonları birleştirmek olduğunu' söyleyen Garnder, Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında Kürtlerin geleceğini şu şekilde değerlendirdi:

"O sırada Putin ve Erdoğan barıştı. Daha sonra ABD'nin de desteklediği Cerablus harekâtı başlatıldı ve Washington Suriye'deki Kürt müttefiklerine Fırat'ın doğusuna çekilmelerini söyledi. Bu yaşananların hiçbiri, Kürtlerin bölgedeki karmaşadan bağımsızlık ya da özerklikle çıkmasını sağlamaz. Rusya, PYD'nin arkasından çekildi. Washington ise Türkiye'nin yanında duracağı yönünde sinyaller gönderiyor. Her ne kadar tüm bu gelişmelerin geçici olma ihtimali olsa da, Kürtlerin bağımsız bir devlet hayalleri için şanstan fazlasına ihtiyacı var."

"David Gardner: Kürtlerin devlet hayali giderek uzaklaşıyor" haberi, 31 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 31 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan David Gardner: Kürtlerin devlet hayali giderek uzaklaşıyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. David Gardner: Kürtlerin devlet hayali giderek uzaklaşıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:33 İran Dışişleri Bakanı İsrail'e Sert Tepki Verdi: 'Çocuk Oyuncaklarına Benziyor!
  2. 14:29 Galatasaray-Pendikspor Maçı: Liderlik Koltuğu İçin Kritik Karşılaşma Öncesi Heyecan Dorukta
  3. 14:25 Malatya'da Uyuşturucu Operasyonu: 8 Şüpheli Yakalandı, Büyük Miktarlarda Uyuşturucu Ele Geçirildi
  4. 14:22 Trabzonspor, Yıldız Transfer İçin Hazırlıklara Başladı: Olympiakos'un Fortounis'i Radarında!
  5. 14:17 İzmir'de Şiddetli Yağışın Ardından Foça Açıklarında Hortum Oluştu
  6. 14:05 New York'ta Farelerle Bulaşan Hastalık Vakalarında Artış: Sağlık Yetkilileri Tedbir Alıyor
  7. 14:03 Grammy Ödüllü American Idol Şarkıcısı Mandisa Lynn Hundley 47 Yaşında Hayatını Kaybetti
  8. 14:01 Can Uzun'un Duygusal Anları: Penaltı Kaçırışı ve Gözyaşlarıyla Dolu Maç
  9. 14:00 İzel-Çelik-Ercan grubu birleşmişti! O grup yeniden dağıldı!
  10. 13:57 Libya'dan ABD'nin Filistin BM Üyeliğini Veto Etmesine Tepki:İnsani Değerler ve Hukuka Saygı Çağrısı
  11. 13:53 Xiaomi, İlk Elektrikli Otomobilini Piyasaya Sürdü
  12. 13:53 Ev Yapımı Peynirli Börek Tarifi: Sofralarınıza Lezzet Katın!
  13. 13:47 Balıkesir'de Dereye Düşen Adamın Cansız Bedenine Ulaşıldı
  14. 13:47 20 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  15. 13:45 Beşiktaş'ta bir futbolcuyla yollar kesin olarak ayrıldı!
  16. 13:42 "Türk Fizikçi Furkan Öztürk, Harvard'dan Prestijli Ödül Aldı"
  17. 13:40 Yağışlı Hava Etkili: MGM'nin Hava Durumu Tahmini
  18. 13:39 "Çukurova'da Muhtar Adayı Yolda Darp Edildi, Şüpheliler Serbest Bırakıldı"
  19. 13:36 "Kırklareli'nde Tarihi Binada Çıkan Yangın Paniğe Neden Oldu"
  20. 13:34 İslam Memiş: İran-İsrail Gerginliği Piyasalara Yansıyor
Dünya Haberleri