Davutoğlu: Biz hiçbir zaman para pazarlığı yapmadık

Davutoğlu: Biz hiçbir zaman para pazarlığı yapmadık

Davutoğlu: Biz hiçbir zaman para pazarlığı y... Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde AB Konseyi Başkanı Tusk ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Davutoğlu ile Tusk, ortak basın toplantısı düzenledi.Brüksel'deki zirvenin ardından gazetecilere "Kayserili pazarlığı...

Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde AB Konseyi Başkanı Tusk ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Davutoğlu ile Tusk, ortak basın toplantısı düzenledi.

Brüksel'deki zirvenin ardından gazetecilere "Kayserili pazarlığı yaptık" diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Maddi külfet paylaşımı konusunda da Türkiye’nin pozisyonu açıktır. Biz hiçbir zaman para pazarlığı yapmadık. Hiçbir şekilde bu meseleyi maddi bir mesele olarak görmedik. Bu mesele insani bir meseledir'' dedi. Tayyip Erdoğan ise Davutoğlu Brüksel'de iken yaptığı konuşmada "Umarım parayı alıp gelir" demişti.

Başbakan Davutoğlu ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenlediler.

Davutoğlu, Avrupa Birliği’ne hedefi Avrupa’ya göçte Türkiye’nin bir transit ülke olarak kullanılmasını ortadan kaldırmak olan bir teklifte bulunduklarını belirterek, “Bildiğiniz gibi geçen hafta çok yoğun iki gün müzakerelerde bulunduk. Ortak bir pozisyon geliştirmeye çalıştık. Bu pozisyon da dediğim gibi insani duyarlılığımız esastır. İkinci hedefimiz Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini derinleştirmektir. Üçüncüsü de bu sorunları çözmeye çalışırken sorumluluğu ve külfeti paylaşmak'' diye konuştu.

Davutoğlu, Suriyeli sığınmacılar hakkında şunları söyledi:
“Şimdi bulduğumuz, üzerinde çalıştığımız formülle yasa dışı göçle gitmeye çalışan mültecilerden gelen he birisi için Türkiye’den bir mültecinin Avrupa’ya gitmesi ve böylece düzenli bir göçüşün önünün açılması. İşin temel felsefesi budur. Bunun için tabi teknik birçok çalışmanın yürütülmesi lazım. Ekiplerimiz bu çalışmaları yürütüyor. Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinin derinleştirilmesi için de özellikle vize muafiyetinin Haziran ayına alınması için birlikte çalışma kararlılığı sergilemiştik. Çünkü geri kabul anlaşmasıyla birlikte vize muafiyetinin de devreye girmesini istiyoruz. Bugün bu çerçevede de ilgili Bakan arkadaşlarla bir toplantı gerçekleştirdik ve Türkiye’de Meclis’te bu sürecin hızlanması için ilgili kanunların geçişi bağlamında derhal kanunları Meclis’e sevk edeceğiz ümit ederiz Mayıs ayına kadar bunları tamamlarız. Burada da muhalefete bir kez daha çağrıda bulunuyorum bu konuda, bütün vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda hareket etmeleri yönünde daha sonda da Avrupa Birliği tabi gerekli adımları atacak.''

"HİÇBİR ZAMAN PARA PAZARLIĞI YAPMADIK"

Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şu ifadelerle son verdi:
“Ayrıca 3 milyar avro olarak deklare edilen daha sonda 3 yıl için 6 milyar avroya çıkartılması planlanan bu konuları da işte zirvede ele alınacak. Maddi külfet paylaşımı konusunda da Türkiye’nin pozisyonu açıktır. Biz hiçbir zaman para pazarlığı yapmadık. Hiçbir şekilde bu meseleyi maddi bir mesele olarak görmedik. Bu mesele insani bir meseledir. Ancak bütün ülkelerin de Türkiye’nin yüklendiği bu ağır sorumluluğu paylaşma konusunda ahlaki sorumluluk üzerindedir bütün ülkelerin. Bunu da dile getirmek bizim en doğal tepkimiz, tavrımız ve hakkımızdır. Türkiye hiç kimse hiçbir kuruş vermese dahi şimdiye kadar da bunu sormadık, bu mültecileri insani bir konu olarak değerlendiriyoruz. Her birisini tek tek insan kardeşimiz olarak görüyoruz. Bu tutumumuzda da hiçbir değişiklik olamayacak.''

TUSK'UN AÇIKLAMALARI

Davutoğlu’nun açıklamasının ardından Avrupa Konseyi Başkanı Tusk düşüncelerini dile getirdi.

Ankara Güvenpark’taki bombalı saldırı için başsağlığı dileklerini ifade eden Tusk, “Bir korkunç terörist saldırıda hayatlarını kaybetmiş olan tüm kurbanların aileleri için. Terörizmi yeni normal hayat olarak kabul edemeyiz. Ne kadar çok olursa olsun, hiçbir şekilde buna alışmayacağız. Terörizmle mücadele konusunda dün, bugün ve yarın hep sizinle omuz omuza olacağız'' diye konuştu.

Avrupa Birliği ve Türkiye’nin gerçekleştirdiği iki zirvenin tam ortasında olduklarını belirten Tusk, şöyle konuştu:
“Bu toplantıda yine aynı şekilde yeni bir teklifin detaylarını hazırlama görevi bana verildi. Tabii ki Türkiye’den yasa dışı göçün ne şekilde durdurulacağı ve önleneceğiyle ilgili hazırlıklar devam ediyor. Perşembe ve Cuma günü bu teklifin daha yasal anlamda temellerinin oluşturulması, Avrupa Birliği ve uluslararası hukuk çerçevesinde uygulanabilir hale getirilmesi görevi bana verildi ve tabii ki tüm 28 üye devletin kabul edeceği bir şekilde hazırlanması ve Türkiye tarafından da kabul edilmesi görevi verildi. Bu kolay bir görev değil ve tabii ki bu işi doğru bir biçimde tamamlamalıyız. Net bir biçimde ortada olan şu ki önümüzde yoğun bir çalışma var. Bugün üzerinde durmamız gereken bir dizi konuyu belirledik. Bu hafta sonuna kadar bir anlaşmaya varabilmek için. Ben bu listeyi Sayın Başbakan’ın iyi niyeti ve düşünceleriyle birlikte Brüksel’e taşıyacağım.''    

"Davutoğlu: Biz hiçbir zaman para pazarlığı yapmadık" haberi, 15 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 15 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Davutoğlu: Biz hiçbir zaman para pazarlığı yapmadık haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Davutoğlu: Biz hiçbir zaman para pazarlığı yapmadık 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  2. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  3. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  4. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  5. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  6. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  7. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  8. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  9. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  10. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  11. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  12. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
  13. 10:07 Orkun Kökçü, Beşiktaş Teklifini Geri Çevirerek Avrupa Macerasına Devam Ediyor
  14. 10:01 Japonya'da Sağlık Skandalı: Kobayashi Pharmaceutical Co.'nun Ürünü Ölümlere Neden Oluyor
  15. 09:57 2024 Ramazan Bayramı Öncesi Bayram Şekeri Fiyatlarında Yüzde 50 Artış: Pazarı Nasıl Etkiliyor?
  16. 09:56 Özgür Özel: 11 büyükşehire 3, 4, 5 büyükşehir eklememiz mümkün
  17. 09:53 Volvo'nun Çinli Şirkete Satılması: İnovasyon ve Sürdürülebilirlikte Yeni Dönem
  18. 09:51 Emeklilere 'ek gelir için simit satma' tavsiyesi veren MHP’li vekil ihale üstüne ihale almış
  19. 09:48 Fenerbahçe, Levent Mercan İçin Transfer Girişiminde Bulundu!
  20. 09:47 Emekliler dikkat: Ödemeler bugün başlıyor
Politika Haberleri