Deniz Gezmiş aranıyorken onunla röportaj yapan gazeteci Yurdaer Acar hayatını kaybetti!

Deniz Gezmiş aranıyorken onunla röportaj yapan gazeteci Yurdaer Acar hayatını kaybetti!

Deniz Gezmiş aranıyorken onunla röportaj yap... Deniz Gezmiş ile türkiye'yi sarsan büyük gençlik ve üniversite eylemlerinden sonra aranırken kaldığı evde kendisine ulaşarak röportaj yapan gazeteci Yurdaer Acar yaşamını yetirdi. Günaydın gazetesinda yayımlanan ünlü röportaj...

Deniz Gezmiş ile türkiye'yi sarsan büyük gençlik ve üniversite eylemlerinden sonra aranırken kaldığı evde kendisine ulaşarak röportaj yapan gazeteci Yurdaer Acar yaşamını yetirdi. Günaydın gazetesinda yayımlanan ünlü röportaj yapıldığı 1969 yılnda (20 Eylül) büyük yankı yaratmıştı.

Gazeteci Acar’ın cenazesi 2 Eylül cuma günü öğle namazının ardından Fenerbahçe camisinden alınarak Çekmeköy Yeni Mezarlıkta toprağa verilecek.

İşte Yurdaer Acar’ın 20 Eylül 1969’da Deniz Gezmiş ile yaptığı o röportaj :

"MÜCADELEMİZ EZİLEN TÜRKİYE HALKI İÇİNDİR"

Üniversite öğrenci hareketlerinin lideri olduğu için fakülteden atılan ve polis tarafından aranmakta olan Gezmiş ile görüştüm.

Yatağının üstüne bağdaş kurmuş bir dergi okuyordu. Beni ürkek ve saklanan bir insan gibi değil aksine her zamanki gibi kendinden emin olarak karşıladı. Ve kelimelere basa basa, “Üniversiteye dönmeyeceğim'' diye anlatmaya başladı.

Deniz Gezmiş: Senatonun beni üniversiteden çıkartma kararı anti-demokratiktir. Her antidemokratik karara karşı çıktığım gibi buna da karşı çıkacağım. Avukatım da kararın bozulması için Danıştay’a müracat etmişlerdir.

Yurdaer Acar: Para konusunda ne yapıyorsun?''

Deniz Gezmiş: Bütün gelir kaynaklarımız üniversite öğrencilerinin harçlıklarından arttırdıkları üç-beş liradan ibarettir.Avukatlarımız ücret almadan benim ve benim durumumdaki arkadaşlarımızın davalarına bakarlar. Bu hareket de, mücadeleye inanmış kişilerin gösterdikleri bir dayanışma örneğidir.''

CrROWDFWYAEDho7Lise birinci sınıfta iken öğretmeninin okuttuğu''Teneke'' kitabı ile yurt gerçekleriyle karşılaşan ve yine öğretmeninin ezilen halk kitleleri hakkında verdiği bilgi ile yoğrulup üniversiteye bir devrimci olarak gelen Deniz Gezmiş 1968 Ocak ayında, “Devrimci Hukukçular'' adında 18 arkadaşı ile birlikte bir dernek kurarak güçlenmeye başlamış. 12 Haziran 1968 tarihinde üniversite işgali olayını başlatan Deniz Gezmiş, “Ben tek başıma lider değilim. Tam bağımsız Türkiye isteyen kitleleri peşimden sürüklüyorum. Bütün üniversitenin birleşmesi amacıyla çalışıyordum. Kapıda nöbet tutan arkadaşlarımla benim aramda bir fark yoktur.''

Üniversiteyi işgal olayında kişisel meselelerini geriye atan Deniz Gezmiş, davaya inanmış bütün arkadaşları ile ya muvaffak olmayı yahut da ortadan silinmeyi peşin olarak kabul ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

“-Amacımızda muvaffak olduk, önceleri bizim hareketimizi önlemeye çalışan güçler sonra bize inandılar. 1968 Ekim’inde Devrimci Öğrenciler Birliğini kurduk. Bugün gücümüz İstanbul’da 5 bin, Ankara’da 4 bin olmak üzere 9 bin kişiye yükseldi. Mücadeleci kadromuz gittikçe çoğalacaktır.''

Yurdaer Acar: Yaptığınız mücadeledeki siyasi kanaatiniz nedir?

deniz_gezmisDeniz Gezmiş: Biz emperyalizmin boyunduruğu altındayız. Ülkemizin değişik problemleri vardır. Halkımızın büyük bir kısmı sömürülüyor. İşçi, köylü, memur ve yurdunu seven aydınlar güç durumda. Üniversiteden yetişenler yurdun gerçeklerini öğrenmeden diploma aldıkları için halka sırt çeviriyorlar. Bizim mücadelemiz toprak ağaları ve tefeciler tarafından ezilen Türkiye halkı içindir. Biz; verdikleri ile bizi okutan halka sırt çeviremeyiz.

Yurdaer Acar: Partilerin tutumlarına ne dersin?

Deniz Gezmiş: İşçi ve köylüden yana olduğunu söyleyen TÎP dahil bütün partiler yozlaşmış ve halka karşı durumdadırlar. Parlamenterler demokrasiyi sandıktan çıkma olarak kabul ediyor. Aslında ağa emri ile verilen oylar millet iradesi olamaz. Buna da demokrasi diyemeyiz. Bizim anladığımız demokrasi milli sınıfın emperyalizmi, ağalar ve tefecileri tasfiye ederek yönetimi ele almalarıdır.

Yurdaer Acar: Polise teslim olmayacağına göre, bundan sonraki mücadeleniz nasıl olacaktır?

Deniz Gezmiş : Bundan sonraki mücadelemiz parlamento dışı muhalefet şeklinde olacaktır. Bizim istediğimiz biçimde sokaklarda, tarlalarda, fabrikalarda ve meydanlarda olacaktır. Parlamenter mücadele anti demokratiktir. Çünkü, milletvekili olmak için paralı olmak şarttır. Basın özgürlüğü, kısıtlanmıştır. Bize mücadele edeceğimiz başka alan kalmadığı için savaşımızı sokaklarda vereceğiz. Ve tarih bir gün benim haklı olduğumu yazacaktır. Benim öğrenci olaylarına katılmama kimse mani olamaz. Öğrenci olarak değil devrimci olarak mücadele ediyorum. Emperyalizme, ağalığa karşı nerde mücadele varsa benim devrimci olarak görevim orada olmaktır.

gezmis¸-2.jpeg

Günaydın gazetesinin 12 Mart 1971 darbesinden sonra Deniz Gezmiş'in Gemerek'te yakalandığı haberini verdiği sayısı

Deniz Gezmiş son olarak bundan sonraki mücadelenin karşılarındakilere ağır darbeler indireceğini belirterek, “Onlar kendilerini güçlü sanıyorlar. Fakat aldanıyorlar'' diyerek beni uğurladı. O yeni başlatacakları devrimci hareketin temelini yeniden atmaya başlıyordu.

YURDAER ACAR KİMDİR?

Yurdaer Acar 1937 yılında İstanbul’da doğdu. Londra Gazetecilik Okulu’nda eğitim gördü. Mesleğe 1960 yılında Yeni Sabah gazetesinde başladı. Hürriyet, Türk Haberler Ajansı, Akşam, Günaydın ve Yeni İstanbul gibi gazetelerde muhabir ve foto muhabiri olarak görev yaptı. Muhabirliğin değerli olduğu yıllarda gazetecilik yapan Acar İngilizce biliyordu.

Kaynak: Redaktif

"Deniz Gezmiş aranıyorken onunla röportaj yapan gazeteci Yurdaer Acar hayatını kaybetti!" haberi, 02 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Deniz Gezmiş aranıyorken onunla röportaj yapan gazeteci Yurdaer Acar hayatını kaybetti! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deniz Gezmiş aranıyorken onunla röportaj yapan gazeteci Yurdaer Acar hayatını kaybetti! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:54 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Son 24 Saatte 71 Ölü: Toplam Can Kaybı 33.970'a Yükseldi
  2. 15:49 Süt Fiyatlarına Yüzde 8.5 Zam: Mayıs Ayında Etkisi Artacak
  3. 15:44 Tahin: Lezzetin Ötesinde Sağlığa Yararlı Bir Süper Gıda
  4. 15:29 Melisa Döngel Hayalindeki Rolü Açıkladı!
  5. 15:26 Fenerbahçe'nin Savunma Hattında Transfer Hareketliliği: Luan Peres'e Brezilya'dan Teklif Geldi!
  6. 15:22 İran Devrim Muhafızları, İsrail'e nükleer tesislerinin hedefleneceği uyarısında bulundu
  7. 15:20 Finlandiya'dan Göç Politikasında Sıkı Tedbir: Yabancıların Vatandaşlık İşlemleri Zorlaşıyor
  8. 15:19 BM: "Gazze'deki okulların yüzde 80'den fazlasının yıkıldı"
  9. 15:17 Dev kulüp Arda Güler için gözünü kararttı ve teklifini yaptı! Transfer olmak için tek şart!
  10. 15:15 Sel Sularında Mahsur Kalan Kedi, Dubai'de Araca Tutunarak Yardım Bekledi
  11. 15:11 Hindistan'da Başbakan Modi'nin Yapay Zeka Kullanarak Seçim Propagandası Tartışması
  12. 15:07 Özel, Erdoğan ile görüşmeye randevu talep edecek: "Konuşacağımız konular var"
  13. 15:07 Kazakistan'da Yoğun Yağışlar Sonrası Oluşan Sellerle Mücadele Devam Ediyor
  14. 15:02 Lübnan'da İsrail ve Hizbullah Arasındaki Çatışmalar Şiddetleniyor
  15. 14:55 Dışişleri Bakanlığı, AB'ye 'Kıbrıs' konusundaki tepkisini dile getirdi
  16. 14:55 Ankara'da Cinsel İstismar Davası: Fiziksel Engelli Kızın Babası Yargılanıyor
  17. 14:45 Futbol Efsanesi Romario, 15 Yıl Aradan Sonra Sahalara Geri Dönüyor
  18. 14:41 BIST 100 Endeksi günün ilk yarısında Yükselişte
  19. 14:35 İsrail'in İran'a Karşı Misilleme Planı İptal Edildi: Gerilim Devam Ediyor
  20. 14:31 Dünya Bankası Türkiye Direktörü: Enflasyonla Mücadele ve Yeni Kalkınma Projeleri
Kültür Sanat Haberleri