Deveye sormuşlar...

Deveye sormuşlar...

Deveye sormuşlar... Ali Kaya SoysalGüzel bir "darb-ı mesel"dir; "deveye sormuşlar, boynun neden eğri diye, o da nerem doğruki demiş"...Ülkemizde deveyi haklı çıkartan milyonlarca örnek oluyor her gün, hemen her saat başı.. Bugün biraz buna değineceğim,...

Ali Kaya Soysal
Güzel bir "darb-ı mesel"dir; "deveye sormuşlar, boynun neden eğri diye, o da nerem doğruki demiş"...

Ülkemizde deveyi haklı çıkartan milyonlarca örnek oluyor her gün, hemen her saat başı.. Bugün biraz buna değineceğim, tabii ağırlık sporumuz olacak..

Hiç unutamıyorum, 1983 yılında İzmir'de düzenlenen Uluslararası Teknik Direktör Seminerindeyim, hem katılımcı olarak, hem de o tarihte  dünyanın en ünlü birkaç futbol duayeninden biri olan Udo Lattek'in (toprağı bol olsun)  tercümanı olarak... Seminerin moderatörü o dönemde AIPS (Dünya Spor Yazarları Birliği) başkanı olan Togay Bayatlı, şu anda 78 yaşında, tanrı sağlıklı uzun ömürler versin..

Seminerin son günü, soru cevap olarak düzenlenmiş, bir gece önce Herr Lattek ile Efes Otel'de sohbet ediyoruz. Kendisine Türk futbolunda son yıllarda "hücum futbolu" diye bir deyim çıktığını, bunu destekleyen Doğan Koloğlu (rahmetli), Mustafa Denizli ve Hıncal Uluç'un yarın salonda olacağını, benim bunu kendisine soracağımı ama sorarken dinleyici sıralarında olacağımı belirttim ve o saatlerde tercümanlığını başka birisinin yapacağını anlattım. Anlaştık..

Ve  ertesi gün ben sorumu sordum, Lattek yanıtladı, "futbolda iki durum vardır, top senin takımındayken golü, rakibe geçtiğinde ise yememeyi düşüneceksiniz, hücum futbolu diye bir şey tanımıyorum" 

Beklediğim bir yorumdu. Ancak, ben bu soruyu sorduğumda -tabii türkçe olarak- moderatör, yani o dönemki AIPS başkanı bana "Kayacığım, ne güzel Almancan var, bunu U. Lattek'e direk Almanca sorsana" dedi. Düşünün, salonda Coşkun Özarı'sından Gündüz Tekin Onay'ına, ( bir rahmette ikisine)  A.Suat Özyazıcı'sından Metin Türel'ine, Serpil Hamdi Tüzün'nünden Özkan Sümer'ine tahminen 500 teknik direktör var, hepsi de "yerli"..

Tabii Türkçe sordum sorumu ama çok utanmıştım davet edilen birkaç yabancı futbol adamından..Maalesef devenin hörgücü örneği devam ediyor ülkemizde her alanda, haydi gelin, bu örneklere değinelim:

- Şenez Erzik diye bir futbol adamı UEFA'nın en üst basamaklarına tırmanırken 1980'lerde ülkemizdeki Federasyon başkanlığı tartışılıyordu ve o zamanki Fenerbahçe başkanı Ali Şen baskısıyla istifa etti..

- Aynı tarilerde 12 Eylül Anayasası % 95 küsurla kabul gördü milletimizce..
 
- 1993/94/95'de Türkiye tüm takım sporlarında ilk Avrupa Şampiyonluklarını futbolda gençler kategorisinde Serpil Hoca sayesinde kazanırken Fatih Terim diye bir adam adım adım ünvanlara  ve paralara yaklaşıyordu..
 
- Bugün Atatürk'ün isminin silindiği sahalarımızda Terim adının verildiği iki stad var ..
 
 -  2000'de UEFA Şampiyonluğuna ulaşan G.Saray'ın kemik kadrosunu kullanan Şenol Güneş 2 yıl sonra rüyalarımızda bile göremeyeceğimiz Dünya üçüncülüğünü ülkeye armağan eden hoca oluyor..
 
- Aynı yıllarda AKP diye bir parti vatanı ele geçirimeye başlıyor ve futbolu boşverin, olimpik sporların analarından olan atletizm, halter  gibi branşlar da "doping" skandallarına saplanıyor..
 
-  2008'de Avrupa Futbol Şampiyonasında mucizevi son dakika golleriyle 3. veya 4. olan Ulusal Takım 8 yıldır uluslararası hiç bir turnuvaya katılamıyor..Bizim bütçemizin çeyreğinde olan Hırvatistan, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, İşkoçya katılırken..
 
- Aynı tarihlerde iktidar voleybolcu kızların şortlarına bile karşı çıkan zihniyetle ortaklık yapıyor, cünkü hedeflerde beraberlik var..Bu arada 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı tarihe karışıyor..
 
- Ve geliyoruz günlerimize... Londra Olimpiyatları'nda 1500 metrede birinci atletimiz dopingli çıkıyor, ikincisi ise meçhul..
 
- Aynı tarihlerde 17/25 Aralık yolsuzluğu patlak veriyor AKP yönetiminde..
 
- Son 6 maç skorunun lehimize sonuçlanmasıyla 2016 Fransa'ya gidiyor futbolumuz, Avrupa'da örneği olmayan yüksek maaşla çalışan teknik kadrosuyla..
 
- Ama bu yüksek maaşı alan "Türkiye Futbol Direktörü"nden  sahalara kadar inen teröre dair en ufak bir kelime yok şu ana kadar, sus pus oturuyor, iktidar "iki dakika düşün" kampanyası başlatmışken..
 
Acaba "3" dakika mı düşünsek..

"Deveye sormuşlar..." haberi, 03 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Spor kategorisi altında bulunan Deveye sormuşlar... haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deveye sormuşlar... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Spor konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  2. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  3. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  4. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  5. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  6. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  7. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  8. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  9. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  10. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  11. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  12. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  13. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  14. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  15. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  16. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  17. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  18. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  19. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  20. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
Spor Haberleri