Devletten çağrı: İtirafçı olun kurtulun

Devletten çağrı: İtirafçı olun kurtulun

Devletten çağrı: İtirafçı olun kurtulun Valiliklerde kurulan OHAL büroları 'FETÖ' üyesi olup da tespit edilemeyenler için harekete geçti. Cumhuriyet savcılıklarının yazılarında “FETÖ/PDY’nin 15-16 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık...

Valiliklerde kurulan OHAL büroları 'FETÖ' üyesi olup da tespit edilemeyenler için harekete geçti. Cumhuriyet savcılıklarının yazılarında “FETÖ/PDY’nin 15-16 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşların verdikleri bilgiler çerçevesinde örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları halinde'' Türk Ceza Yasası’nın etkin pişmanlık düzenlemesinden faydalanabilecekleri belirtildi.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, OHAL büroları üzerinden tüm kamu kurum ve kuruluşlarından çalışan personele 'imza karşılığı' duyurulan yazılarda, “Pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verecekleri samimi ifadelerin bu örgütün çökertilmesini sağlayacağı fayda açıktır'' ifadeleri kullanıldı. Yazılarda, etkin pişmanlıktan faydalanan kamu personeli hakkında örgüt kurmak ve yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan cezalandırılmayacağı hatırlatıldı.

İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre, 15 Temmuz darbe girişimini ardından 70 bin 50 kişi hakkında idari işlem başlatıldı, 58 bin 862 kişi gözaltına alındı, gözaltına alınanların 31 bin 48’i tutuklandı. OHAL’in ikinci döneminde hükümet, FETÖ ile ilişkisi tespit edilemeyen kamu personeli için harekete geçti. Cumhuriyet savcılıkları, FETÖ ile ilişkili kamu personelinin Türk Ceza Yasası’nın etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabileceğine ilişkin bilgilendirme yazılar yazdı. Savcılık bilgilendirmeleri valiliklerde kurulan OHAL büroları aracılığı ile askeri birlikler dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildi.

Örneğin Muş OHAL bürosundan gönderilen ve “Etkin pişmanlık hükmünden faydalanmak isteyen personelin 7 gün içinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na ya da kolluk kuvvetine bizzat başvurulması gerektiğinin'' ifade edildiği yazının tüm kamu personeline imza karşılığı verilmesi istendi.

434-2.jpg

OHAL büroları üzerinden gönderilen savcılık yazılarında darbe girişimine ilişkin soruşturmaların “iki ana hat üzerinden yürütüldüğü'' belirtildi. Yazılarda, “FETÖ/PDY örgütünün 15-16 Temmuz tarihindeki eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında ''Silahlı Örgüt’ olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır'' ifadelerinin kullanılması dikkat çekti.

İkinci soruşturmalar ile ilgili olarak ise savcılık yazılarında, “Söz konusu darbe teşebbüsü ile iltisakı belirlenememiş olmakla birlikte yasadışı FETÖ/ PDY terör örgütü üyelerine yönelik olup Türk Ceza Yasası’nın 314/2 maddesi kapsamında yürütülmektedir'' bilgisi verildi. Söz konusu madde ile örgüt üyelerine beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verileceği hükme bağlanıyor.

''ORTAYA ÇIKARIN, YAKALATIN

Etkin pişmanlık uygulamasının anlatıldığı yazılarda, “Örgütten ayrılarak pişmanlık duyan vatandaşlarımız, verdikleri bilgiler çerçevesinde pişmanlık duyduklarını göstererek örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları halinde cezaya hükmolunmayacaktır'' ifadeleri kullanıldı. Yazılarda, etkin pişmanlık düzenlemesi ile “Suç işlemeyi önlemenin, mensup olduğu yasadışı örgütün amaçladığı suçun işlenmesine engel olanların ve işlediği suçtan pişmanlık duyanların cezalandırılmayarak yeniden topluma kazandırılmasının'' amaçlandığı belirtildi.

'TCK’DA ETKİN PİŞMANLIK'

Kamu personelinin yararlanmasının istendiği Türk Ceza Yasası’nın ''etkin pişmanlık’ düzenlemesini içeren maddeleri, “örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağıtılmasını sağlayan kurucu ve yönetcilerin'' cezalandırılmamasını öngörüyor. Düzenlemeye göre, “örgüt kuran'', “örgüt yöneten'', “örgüte üye olan'', “üye olmamakla birlikte örgüt atına suç işleyen'', “örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden'' kişi; örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde “örgüt kurmak veya örgüte üye olmak suçundan'' cezalandırılmıyor. Kişi, bu bilgileri yakalandıktan sonra verirse, hakkında verilecek ceza “üçte birden'', “dörtte üçe'' kadar indirilebiliyor.

"Devletten çağrı: İtirafçı olun kurtulun" haberi, 21 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Devletten çağrı: İtirafçı olun kurtulun haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Devletten çağrı: İtirafçı olun kurtulun 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Gündem Haberleri