Diyarbakır için korkutan deprem uyarısı: Kentin etrafı fay hatları ile örülmüş

Diyarbakır için korkutan deprem uyarısı: Kentin etrafı fay hatları ile örülmüş

Diyarbakır için korkutan deprem uyarısı: Ken... Geçmişten bu yana 3. derece deprem bölgesinde olduğu değerlendirilen Diyarbakır’ın yarısına yakının 1. derece, geri kalan kısmının ise 2. derece deprem riskinde olduğu bildirildi. Özellikle 1980 sonrası kentleşmenin tavan...

Geçmişten bu yana 3. derece deprem bölgesinde olduğu değerlendirilen Diyarbakır’ın yarısına yakının 1. derece, geri kalan kısmının ise 2. derece deprem riskinde olduğu bildirildi. Özellikle 1980 sonrası kentleşmenin tavan yaptığı ilde, olası bir depremin bilançosunun çok ağır olacağını değerlendiren uzmanlar, depremin değil insan eliyle yapılan binaların hayatları kararttığı görüşünde birleşti.

“KENTİN ETRAFI FAY HATLARI İLE ÖRÜLMÜŞ''
Diyarbakır’ın deprem riski ile ilgili açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Doğal Afetler Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAFAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu, Diyarbakır’ın etkilendiği birçok kırık hatların olduğunu söyledi. Diyarbakır’ın, gerek Türkiye’de, gerek Pakistan’da ta Himalaya’lara kadar giden bir zom içerisinde bulunan ve bunlara bağlı küçük kırıkların hakim olduğu bir bölgede yer aldığını aktaran Yrd. Doç. Dr. İmamoğlu, her ne kadar Diyarbakır’ın üzerinde bulunduğu nokta kilit bir ana fay hattı üzerinde olmasa bile bu ana faylarda, bölge depremselliğinde ciddi bir etkinliği olan faylarda olabilecek depremlerin Diyarbakır’da ciddi bir sarsıntı hissi oluşturabileceğini dile getirdi.

1874 Gezin depreminde Gezin’in içindeki göl suyunun yüksekliğinin 4 metreye dayandığını ifade eden İmamoğlu, “Oradaki o sarsıntının etkisi ile Diyarbakır Ulucami’deki bazı sütunlar yıkılıyor. O dönem Diyarbakır’da iki katlı binalar var, bunda bile etkilenmiş durumdadır Diyarbakır. Şu anda binalar doğru dürüst yapılmazsa sarsıntı bile bu binaları yıkmaya yeterli olabiliyor'' dedi.

"DOĞA OLAYI ÖNLEM ALINMAZSA DOĞAL FELAKET OLUR"
Yapılacak binaların zemin uygunluğunun çok ciddi bir şekilde araştırılması gerektiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. İmamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Diyarbakır deprem bölgelerine uzaktır, depreme uzaktır, ana kırık hatlara uzaktır deyip uyumamak lazım. Önümüzdeki süreçte net olarak tarih verebileceğimiz bir deprem yok ancak, Erzincan ile Karlıova arasındaki kesim tamamen bir sismik boşluk düzeyindedir, önemli bir deprem bölgesiyiz ona göre dikkat etmemiz lazım. Binamızı, yapımızı, fabrikamızı ona göre uygun yere yapmalıyız ki ona göre rahat edelim. Yoksa normal bir doğa olayı biz gerekli önlemleri almadığımız için başımıza doğa felaketi oluyor. Deprem öldürmez, insanlar, yapılar öldürüyor.''

“DİYARBAKIR’I DEPREM AÇISINDAN YÜKSEK RİSKLİ BULUYORUM''
Dicle Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi-İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu ise, Diyarbakır’da yapılaşmanın çok hızlı olduğu belirli dönemlerin olduğunu söyledi. Diyarbakır’ın nüfusunun 1990’larda 300 bin iken bir anda 1 milyona yükseldiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bedirhanoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bu tabi bir iki yıl süreci içerisinde çok hızlı bir yapılaşma oldu. Bu yapıları yapan insanların yüzde 90’ı da bu mesleğin erbabı olmayan insanlar. Çok hızlı bir yapılaşma, denetimden uzak, kontrolden uzak, hızlı yapılaşma yapıldı. Tabi hem o müteahhitlerin bilgisizliği hem de yapıların hızlı olması sağlıksız olmasını doğurdu. Diyarbakır’da riskli yapıların bulunduğu bölgeler genelde nüfusun da yoğun olduğu bölgelerdir. Mesela Bağlar bölgesi Diyarbakır’daki en riskli yapıların bulunduğu ve en yoğun popülasyonun olduğu bölgelerdir. Bağlar bölgesinde 5 sene önce ufak bir araştırmamız vardı, 20-25 bin civarında durumu çok ciddi riskli olan herhangi bir depremde yerle bir olacak binalar söz konusu. Bu binaların hasar görmesi durumunda depremden sonra acil müdahalenin yapılması da çok ciddi sıkıntılar doğurur çünkü çok dar sokaklar var, çıkmaz sokaklar var. Yapılarda bir hasar olduğu zaman birçok yerde tıkanıklık olacağını düşünüyorum. Büyük bir yığın ve bu yığında insanları kurtarmaya çalışmak için ciddi problemler yaşanacaktır. Bundan dolayı Diyarbakır’da yapılacak ilk acil iş mastır planının hazırlanması, kaç tane riskli binalarımız var kaç tanesi sağlam, bunların envanterinin çıkarılması lazım. Bütün yapılarımızın deprem riskine göre sınıflandırılması gerekiyor. Betonarme bina kolay kolay yıkılmıyor, binlerce hatanın bir araya gelmesi ile yıkılıyor ama biz nereden bileceğiz yıkılmaya neden olacak son hata değildir. Diyarbakır’ı ben deprem açısından yüksek riskli derecede buluyorum.''

"Diyarbakır için korkutan deprem uyarısı: Kentin etrafı fay hatları ile örülmüş" haberi, 29 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 29 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Diyarbakır için korkutan deprem uyarısı: Kentin etrafı fay hatları ile örülmüş haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Diyarbakır için korkutan deprem uyarısı: Kentin etrafı fay hatları ile örülmüş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:14 Türkiye'nin önde gelen gıda devi halka arz için gün sayıyor!
  2. 13:12 Son Dakika: Hamas lideri Haniyye İstanbul'a geliyor
  3. 13:10 TÜİK çocuk işçi sayısını açıkladı: Türkiye'deki yoksulluk artışı, çocuk işçi sayılarını yükseltiyor
  4. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  5. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  6. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  7. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  8. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  9. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  10. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  11. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  12. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  13. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  14. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  15. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  16. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  17. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  18. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  19. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  20. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
Gündem Haberleri