Diyarbakır mitingindeki saldırıdan iki ay önce polis savcılığa uyarıda bulunmuş

Diyarbakır mitingindeki saldırıdan iki ay önce polis savcılığa uyarıda bulunmuş

Diyarbakır mitingindeki saldırıdan iki ay ön... Diken'de yer alan habere göre, soruşturma dosyasında Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nün El Kaide ve çatışmalı bölgelerle irtibatlı gruplara ilişkin 2014 yılında başlattığı çalışmanın evrakları yer aldı. Adıyaman Terörle...

Diken'de yer alan habere göre, soruşturma dosyasında Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nün El Kaide ve çatışmalı bölgelerle irtibatlı gruplara ilişkin 2014 yılında başlattığı çalışmanın evrakları yer aldı. Adıyaman Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce hazırlanan gizli raporda, 2014 yılında El Kaide ve çatışma bölgeleriyle irtibatlı gruplar konulu bir soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Evrakta HDP bombacısı Orhan Gönder’in babası Mustafa Gönder’in 25 Haziran 2014 günü Adıyaman Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne geldiği ve oğlunun bir tarikat, cemaat veya dini içerikli örgüte üye olabileceğinden şüphelendiğini söylediği belirtildi.

Savcılığa IŞİD dosyası gönderilmiş

Saldırıdan sonra basına da yansıyan bilgiler gözaltına alınan Orhan Gönder’in, ifadesinin alınıp serbest bırakıldığını gösteriyordu. Gönder, serbest bırakıldıktan bir süre sonra Suriye’ye geçerek IŞİD’e katılmış, aynı dönemde polise başvuran bazı aileler Mehmet Taşar, Demet Taşar ve Muhammet Zana Alkan’ın da Orhan Gönder’le birlikte kaybolduğunu belirtmişti.

Polis tarafından hazırlanan raporda, kaybolan kişilerin radikal gruplar ve terör örgütlerinin kamplarına katılmak için yurt dışına çıktıklarının değerlendirildiği belirtildi.

Adıyaman Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün Diyarbakır patlamasından 74 gün önce, 24 mart 2015 günü savcılığa gönderdiği IŞİD dosyasının sonuç ve değerlendirme kısmında, yapılan telefon trafiği araştırmalarında kayıp kişilerin beraber hareket ettikleri, Suriye veya Irak’taki çatışma bölgeleriyle irtibatlı gruplara katıldıkları vurgulandı.

Türkiye’ye dönmeleri durumunda kaçak beş kişinin tehdit unsuru oluşturabilecek eylemler düzenleyebileceğine dikkat çekildi.

Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nün 2015 yılının Mart ayında yaptığı bu uyarıdan 74 gün sonra HDP’nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırı düzenlenmişti. Saldırıyı düzenleyen kişinin Dokumacılar grubu ile bağlantılı olarak Adıyaman’dan IŞİD’e katılan ve dosyada ''Terör nitelikli kayıp şahıs olarak’ aranan Orhan Gönder olduğu tespit edilmiş, Gönder katliamdan bir gün sonra Suriye’ye kaçmak üzere geldiği Gaziantep’te yakalanmıştı.

20 Temmuz 2015 günü Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen bombalı saldırıyı da yine Adıyaman’dan IŞİD’e katılan ve aynı dosyada kayıp şahıs olarak aranan Abdurrahman Alagöz’ün düzenlediği tespit edilmişti. Son olarak 10 Ekim 2015 günü Ankara’da düzenlenen barış mitingine yapılan saldırıyı da, Suruç saldırısını yapan Abdurrahman Alagöz’ün Adıyaman’dan örgüte katılan ağabeyi Yunus Emre Alagöz’ün yaptığı belirlenmişti.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin saldırıdan yaklaşık bir sene sonra kabul ettiği iddianamede, IŞİD mensubu tutuklular İsmail Korkmaz (35), Mustafa Kılınç (39), Orhan Gönder (20), Burhan Gök (37) ve firari şüpheli IŞİD’in sınır emiri olarak bilinen İlhami Balı’nın (33) ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ''nitelikli öldürme’, ''nitelikli öldürmeye teşebbüs’ ve ''tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma’ suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 6 bin 318’er yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

"Diyarbakır mitingindeki saldırıdan iki ay önce polis savcılığa uyarıda bulunmuş" haberi, 12 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 12 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Diyarbakır mitingindeki saldırıdan iki ay önce polis savcılığa uyarıda bulunmuş haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Diyarbakır mitingindeki saldırıdan iki ay önce polis savcılığa uyarıda bulunmuş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  2. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  3. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  4. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  5. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  6. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  7. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  8. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  9. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  10. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  11. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  12. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  13. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  14. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  15. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  16. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  17. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  18. 17:34 Kırmızı et fiyatlarındaki artışların ardından balık fiyatları da yükseldi
  19. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  20. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
Gündem Haberleri