Diyarbakır'da Nevruz için yoğun güvenlik önlemleri alındı

Diyarbakır'da Nevruz için yoğun güvenlik önlemleri alındı

Diyarbakır'da Nevruz için yoğun güvenlik önl... Diyarbakır Newroz'u "özyönetim alanlarında yaşamını yitirenler" için yapılan saygı duruşu ile başlarken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ilk konuşmayı yaparak, "En karanlık zamanlarda zulme...

Diyarbakır Newroz'u "özyönetim alanlarında yaşamını yitirenler" için yapılan saygı duruşu ile başlarken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ilk konuşmayı yaparak, "En karanlık zamanlarda zulme karşı yakılmış meşaleyi kutluyorum. Karanlığa teslim olmayanları kutluyorum. Umudumuz büyüktür. Umudumuz özgür bir gelecektedir. Bugün zulme karşı birlik olma günüdür" dedi.

Diyarbakır'da Newroz kutlaması için buluşma başladı. Kutlamanın yapılacağı Newroz Parkı’na dev bir platform kuruldu. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alan çepeçevre bariyerlerle kapatıldı. Bu bariyerlerde Tertip Komitesi’nin belirlediği güvenlik görevlileri geceden itibaren nöbet tutmaya başladı.

Sabah saatlerinden itibaren onbinlerce kişinin toplanmaya başladığı Newroz alanına girişler beş kapıdan yapılırken, hem polis araması hem de tertip komitesinin belirlediği görevliler tarafından güvenlik araması yapılıyor.

Çok sayıda yabancı konukla birlikte, sanatçı, aydın, siyasi parti temsilcisi de Diyarbakır Newroz’una katılıyor.

Kutlamada, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDK Eş Başkanı Gülistan Koçyiğit, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı birer konuşma yapacak. Sanatçılar Mikail Aslan, Amed Müzik Orkestrası Şehit Mizgin Kadın Korosu, Koma Gule Xerzan, Bajar’ın sahne alacağı kutlamanın, saat 16.00’da sona ermesi öngörülüyor.

Diyarbakır, her yıl olduğu gibi bu yıl da Nevruz kutlamalarının merkezi durumunda. Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bir konuşma yapması öngörülüyor. 

Terör saldırısı kaygısı
Nevruz kutlamalarına yönelik terör örgütü IŞİD'in saldırı düzenlemesinden kaygı duyuluyor. 5 Haziran 2015'te HDP Diyarbakır mitinginde yapılan bombalı saldırıda, 4 kişi yaşamını yitirmişti. 10 Ekim'de ise Ankara'da "Barış Mitingi"ne yönelik, 104 kişinin hayatını kaybettiği bir bombalı saldırı düzenlenmişti.

Diğer yandan Diyarbakır'da güvenlik güçleriyle HDP taraftarları arasında çatışma yaşanmasından da endişe ediliyor. Diyarbakır Sur'un birçok mahallesinde 3,5 aydır sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bağlar ilçesindeki yasak ise kaldırıldı. Türk güvenlik güçleri aralık ayından bu yana PKK'ya yönelik operasyonlar düzenliyor.

Alman diplomasi çevreleri uyarmıştı

Alman diplomasi çevreleri geçen hafta Nevruz kutlamaları çerçevesinde "şiddet gösterileri ve terör eylemleri düzenlenebileceği" uyarısında bulunmuştu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Nevruz kutlamaları nedeniyle ülke genelinde 200 bin güvenlik görevlisinin görev yaptığını açıkladı. Aralarında İstanbul ve Ankara'nın da bulunduğu birçok ilde Nevruz kutlamaları yasaklandı.

HDP, geçen yılki Nevruz kutlamalarına 1 milyona yakın kişinin katıldığını açıklamıştı. Terör endişeşi ve devam eden operasyonlar nedeniyle bu rakamın bu yıl daha düşük olması bekleniyor. 

dyr.jpg

Diyarbakır Nevruz alanına girenler üç kez detaylı aramadan geçiriliyor. ?

HDP milletvekili Pir'in çağrısı

Alman Basın Ajansı (dpa) muhabirine konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, "200 bin kişi gelse bizim için bir başarıdır" dedi. Pir şöyle devam etti: "İnsanlar bir şeyler olur diye korkuyor. 'Birkaç metre ötede savaş varken nasıl kutlama yaparım' diye soruyorlar. Türk hükümeti ve PKK'yı müzakere masasına dönmeye ve şiddete son vermeye çağırıyorum"

Nevruz, Türkiye'den Afganistan'a, geniş bir coğrafyadaki halkların baharı karşılama şöleni olarak kutlanıyor.
 

"Diyarbakır'da Nevruz için yoğun güvenlik önlemleri alındı" haberi, 21 Mart 2016 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Diyarbakır'da Nevruz için yoğun güvenlik önlemleri alındı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Diyarbakır'da Nevruz için yoğun güvenlik önlemleri alındı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:14 "Diyarbakır'da Kadın Kafa ve Yüzünden Bıçaklandı: Eş Şiddetle Suçlanıyor"
  2. 14:11 Tokat'taki deprem, büyük bir depremin habercisi olabilir mi?
  3. 14:09 "Ölümcül Bakteriler İnsan Kanını Hedef Alıyor: WSU'deki Araştırmada Tespit Edildi"
  4. 14:06 "Meteoroloji'den Fırtına Uyarısı: Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Etkili Olacak"
  5. 14:02 "Prens William, Çevre ve Topluluklarla Çalışan Kuruluşları Ziyaret Etti"
  6. 13:54 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belli oldu! Siyah-beyazlılar, yeni hocayı İngiltere'de buldu
  7. 13:54 Ünlü ekonomist, et fiyatlarına gelecek olan yüzde 50'lik zam için tarih erdi
  8. 13:54 Galatasaray, iki önemli futbolcu için toplamda 60 milyon Euro hedefliyor
  9. 13:50 "Mağdur, Sanık Tarafından İşyerinde Kilitlenerek Darbedildiğini İddia Ediyor"
  10. 13:36 Borsa İstanbul'da günün ilk yarısında gerileme yaşandı
  11. 13:16 Şubat ayında, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu azaldı
  12. 13:16 Kanalizasyon çalışması sırasında yaşanan göçük sonucunda bir işçi hayatını kaybetti
  13. 13:16 G7 dışişleri bakanlarına "soykırımı durdurun" protestosu
  14. 13:14 Türkiye'nin önde gelen gıda devi halka arz için gün sayıyor!
  15. 13:12 Son Dakika: Hamas lideri Haniyye İstanbul'a geliyor
  16. 13:10 TÜİK çocuk işçi sayısını açıkladı: Türkiye'deki yoksulluk artışı, çocuk işçi sayılarını yükseltiyor
  17. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  18. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  19. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  20. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
Gündem Haberleri