Dolar ve Euro'da tarihi zirve!

Dolar ve Euro'da tarihi zirve!

Dolar ve Euro'da tarihi zirve! Dolardaki küresel değer kazancı ve devam eden lokal endişelerle dolar/TL 3.7380 seviyesini görerek tarihi zirvesini gördü. Kur saat 13.25 itibari ile bankalararası piyasada 3.7300 seviyesinden işlem gördü.Euro/TL ise 3.9316 seviyesini...

Dolardaki küresel değer kazancı ve devam eden lokal endişelerle dolar/TL 3.7380 seviyesini görerek tarihi zirvesini gördü. Kur saat 13.25 itibari ile bankalararası piyasada 3.7300 seviyesinden işlem gördü.

Euro/TL ise 3.9316 seviyesini görerek rekor kırdı. Bankacılar kurda küresel piyasaların ve lokal siyasi gelişmelerin izleneceğini söylediler. 

Küresel piyasalarda dolar geçtiğimiz Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin maaş artışlarında bir ilerleme görüldüğünü göstererek 2017 için daha fazla faiz artışı ihtimalini güçlendirmesiyle beraber değer kazanıyor. Dolar endeksi 14 yılın zirvesinin hemen altında işlem görüyor. Ancak TL'deki değer kaybının tek nedeni küresel gelişmeler olmadı.

d-006.jpg

Ancak TL'deki değer kaybının tek nedeni küresel gelişmeler olmadı. TL geçen hafta olduğu gibi bu gün de gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden oldu. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde bugün yüzde 0.1 ila yüzde 1 arasında değer kaybı yaşanırken TL'deki değer kaybı yüzde 2'ye yaklaştı. Bankacılar bugün negatif ayrışma için belirli bir haber ya da gelişme olmadığını, negatif ayrışmayı mevcut gelişmelerin oluşturmaya devam ettiğini söylediler.

Genel çerçevede kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor. 

İçerideki siyasi ve jeopolitik gelişmelere ek olarak Doların dünyada değer kazanması ile Dolar/TL’de 3.65’in üzerinde yükseliş devam edebilir. 3.70, 3.72 ve 3.75 yukarıda yeni zirvenin oluşabileceği seviyeler. Euro/TL’de ise 3.8350’nin üzerinde 3.90 seviyesine kadar yükseliş devam edebilir"

TL'DEKİ KAYBI BUNLAR ETKİLEDİ

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay: "Artan siyasi ve ekonomik belirsizlikler ile Türk Lirası yeni haftaya değer kaybıyla başladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 27 Ocak değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu indirebileceği yönündeki haberler geçtiğimiz hafta Türk Lirası’nda hızlı değer kaybına yol açmıştı. USD/TRY özelinde baktığımızda? geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan Aralık ayı istihdam raporunun enflasyonist baskının arttığına işaret etmesi ile Dolar Endeksi’nde (DXY) yükselişin devam ettiğini gözlemledik. Ancak bugün özeline geldiğimizde, yaşanan iç siyasi belirsizliklerin TL’deki değer kaybında önemli rol oynadığını söylemek mümkün. Çok tartışılan Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik anayasa görüşmeleri bugün itibariyle mecliste başlayacak. Görüşmelerin iki oturum şeklinde iki haftaya yayılması söz konusu ve süreç TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde etkili olmayı sürdürebilir. Teknik olarak baktığımızda ise, göstergelerin uzun süredir aşırı alıma ve uyumsuzluğa işaret ettiğini söyleyebiliriz. Ancak bu tarz olağandışı durumlarda teknik göstergeler yanıltıcı olabilmekte. Dolar/TL’de yükselişin devamında 3,70 seviyesi ilk güçlü direnç olarak öne çıkarken, geri çekilmelerde parite 3,65 seviyesini test edebilir. Euro/TL’de ise Cuma günü yüksek seviyeleri olan 3,85 altında kalıcı fiyatlama kısa vadede zor görünüyor. Yükselişin devamında ise parite 3,90 seviyesinde dirençle karşılaşabilir. "

CANİKLİ'DEN DOLAR YORUMU

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, A Haber'de katıldığı canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Dolar/TL kurundaki hareketleri değerlendiren Canikli, "Birileri kuru kullanarak, dalgalanma oluşturarak, faizlerin yükseltilmesini talep ediyor. Koro halinde 'faizi artırın' şeklinde bir kampanya söz konusu, faizin artırıp artırılmayacağını Merkez Bankası belirler, bu konuda baskıya pabuç bırakmayız" dedi.

Canikli, "Belirli bir amacı sağlamak amacıyla, bir takım göstergeler ­ kur olduğu gibibu amaçla baskı için kullanılmaya çalışılıyorsa, bu doğru değil, şu ana kadar ekonomi direndi, bundan sonra da direnecek" diye konuştu.

"EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ MİLLETİMİZİN SAĞDUYUSU"

Türkiye'nin düşük bir dolarizasyon ortamında olduğunu ifade eden Canikli, "Buradaki en büyük gücümüz milletimizin inanılmaz sağduyulu yaklaşımıdır, hanehalkı döviz talep etmiyor. Kurdaki hareketlenme enflasyona büyük ölçüde yansıdı, eski yıllara göre çok düşük oranlarda" değerlendirmesini yaptı.

"ENFLASYON HEDEFLERİNİ YAKALAYACAĞIZ"

2016 enflasyonu beklentilerin üzerinde yüzde 8,53 olarak açıklandı. Canikli bu konuda, "2017'de enflasyon hedeflerini yakalayacağız, herhangi bir sapma meydana gelmeyecek. Reel sektör bu gelişmelerden olumsuz etkilenmeyecek, her türlü tedbiri aldık. Bu yıl kurun enflasyon üzerindeki etkisi minimum seviyede kalacaktır. Enflasyonun hedefin altında bile kalması muhtemeldir" dedi. 

"Dolar ve Euro'da tarihi zirve!" haberi, 09 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 09 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Dolar ve Euro'da tarihi zirve! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dolar ve Euro'da tarihi zirve! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Ekonomi Haberleri