Dolar yeniden 3 lira sınırına dayandı

Dolar yeniden 3 lira sınırına dayandı

Dolar yeniden 3 lira sınırına dayandı Küresel satış baskısının yanında, iç politikada ortaya çıkan belirsizliklerin etkisiyle, dolar iki günde 15 kuruş artışla 2.94 liranın üzerine tırmandı. Dolar, geçen 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750 lira düzeyine çıkmıştı.Cumhurbaşkanı...

Küresel satış baskısının yanında, iç politikada ortaya çıkan belirsizliklerin etkisiyle, dolar iki günde 15 kuruş artışla 2.94 liranın üzerine tırmandı. Dolar, geçen 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750 lira düzeyine çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun haftalık olağan görüşmelerini normalden bir gün önceye almalarının etkisiyle, dolar dün akşam saatlerinde 2.88 lira ile beş haftanın zirvesine çıktı.

Toplantı sonrası, AKP'nin bu ay içinde olağanüstü kongreye gideceğinin açıklanmasının ardından lirada kayıplar sürdü ve dolar 2.9565 liraya kadar tırmandı. ABD para birimi küresel piyasalarda daha sonra 2.94 lira dolayında hareket ederken, euro da 3.3998 lira ile 3.40 lira sınırına tırmandıktan sonra 3.37 liranın üzerinde tutundu.

Borsa İstanbul Endeksi de, küresel piyasalardaki gelişmelerin yanında, iç politika gerginliği ile artan satışların etkisiyle, önceki gün yaşanan yüzde 3.29 düşüşün ardından, dün yüzde 2.08 kayıpla 79 bin 382.62 puandan kapandı.

3 TL'Yİ TEST ETTİ

Dolarda yükseliş devam ediyor. AKP'nin kongre kararı alması sonrasında dolar 2,98'e kadar yükselip ardından 2,95 seviyelerine indi. Dolardaki bu hareketin ardından gözler şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'yı kabul edeceği saat 14.00'teki görüşmeye çevrildi.

Geçen hafta dolardaki küresel zayıf seyre paralel altı ayın en düşük seviyeleri olan 2,80'in altında işlem gören dolar/TL dün ise 18 Nisan'dan beri ilk kez 2.85 seviyesini aştı. Kur bu sabah güne 2,8528 seviyesinden başlamıştı.

ERDOĞAN, ÇETİNKAYA'YI KABUL EDECEK

CumhurbaşkanıI Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı kabul edecek. 

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın günlük programına ilişkin yapılan açıklamada, Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’yı 5 Mayıs günü saat 14.00’te Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul edeceği bildirildi. 

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, başkanlık görevini, 5 yıllık görev süresi sona eren Erdem Başçı’dan, 19 Nisan günü devralmıştı. 

TL DOLAR KARŞISINDAYIL BAŞINDANBU YANA YÜZDE 22 ERİDİ

Piyasalar bugün ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisine odaklanacak. Dün beklentilerin üzerindeki enflasyon verisi sonrası yönünü yukarı çeviren ve günü 2.98’in hemen altında tamamlayan dolar/TL 2.9910/2.9929 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL 3.1595/3.1618, euro/TL 3.3278/3.3308 seviyesindeydi. Bu verilere göre yıl başından bu yana TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 22’yi buldu.

İSTİHDAM RAPORU BEKLENİYOR

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, “Ağustos ayı enflasyon rakamları hem nicelik hem de nitelik manasında olumsuz sinyaller verdi ve TCMB’nin para politikası duruşuna ilişkin piyasalarda var olan soru işaretleri dolar/TL kurunu 3.00 seviyesine itti. Bugün ABD’de açıklanacak istihdam raporu günün en önemli gündem maddesini teşkil ediyor'' dedi.

ABD’de bugün TSİ 15:30’da açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin 10 yıl aranın ardından faiz artışına hazırlanan ABD Merkez Bankası’nın ilk adımını ne zaman atabileceğine ilişkin yol gösterici olması bekleniyor.

ÇİN VURGUSU

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Asya piyasalarında bu sabah satış baskısı hakim. Henüz TL’de likidite tam olarak oluşmadı, ancak bir yükseliş eğilimi olduğu kesin ve bunun önemli bir bölümü yurtdışı kaynaklı. Türkiye aslında Çin kaynaklı bir sorundan hem emtia tarafında yaşanan düşüş, hem de ticari ilişkilerin zayıf olması nedeniyle en az etkilenen ülke olabilir. Ancak siyasi belirsizlik ve bu belirsizliğin ekonomiye etkileri nedeniyle biz de sanki Çin’e bir emtia ihracatçısı gibi bu krizden etkileniyoruz'' dedi.

Bankacı, TL’deki değer kaybının küresel piyasalardan kaynaklanmayan kısmının ancak siyasi gelişmeler netleşince ortadan kalkabileceğini, bugün için küresel piyasalarda gün içinde satış baskısının devam etmesi halinde 3.0020 seviyesindeki tarihi zirvenin aşılmasının olasılıklar dahilinde olduğunu da belirtti.

TCMB VE ENFLASYON

Bir diğer taraftan ise yükselen enflasyon ve TL’deki değer kaybına TCMB’nin nasıl bir tepki vereceği piyasada yakından takip ediliyor. Enflasyonda beklentilerin üzerinde artış ve yıl sonu tahminlerinin yukarı revize edilmesi ile birlikte Merkez Bankası’nın hem TL’deki değer kaybını hem de enflasyondaki yükselişi sınırlamak için ihtiyacı olduğu öngörülen faiz artışlarınıgeciktirmesi durumunda önümüzdeki dönemde “çok daha sert'' faiz artışlara ihtiyacı olabileceği endişesi TL’yi dün baskılayan unsurlardan biri olmuştu.

Citi dün yayımladığı “Enflasyon: En iyi geride kaldı'' başlıklı raporda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8’den yüzde 8.5’e yükseltmiş ve TCMB’nin önümüzdeki dönemde bekle ve gör yaklaşımını koruyamayabileceğini belirtmişti. Raporda “Şuna inanıyoruz ki faiz artışını ertelemek ileride daha sert bir artış ihtiyacını gerekli kılabilir ki, bu acı deneyimi TCMB’nin alışılmışın dışında (para politikası) macerasında piyasalar en az iki kez yaşadı'' görüşüne yer verilmişti.

"Dolar yeniden 3 lira sınırına dayandı" haberi, 05 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 05 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Dolar yeniden 3 lira sınırına dayandı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dolar yeniden 3 lira sınırına dayandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:59 Mardin Valisi: Kültür ve İnanç Ekseninde Turizmde Yeni Atılımlar
  2. 19:55 Sivasspor, Fenerbahçe Maçı Öncesi Hazırlıklara Başladı: Heyecan Dorukta!
  3. 19:34 İz Bırakmadan Temizlik: Sirke ve Su Karışımıyla Televizyon Ekranlarını Parlatın!
  4. 19:30 Brüksel'deki Adalet Sarayı Bomba İhbarıyla Sarsıldı: Patlayıcı Bulunamadı
  5. 19:12 Anket: Halkın Gözünden Trump'ın Sus Payı Davası
  6. 19:10 Son dakika: Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor
  7. 19:09 Erdoğan'dan teleferik açıklaması: "Asıl sorumluları koruma çabaları gözden kaçmamıştır"
  8. 19:08 Galatasaray, İtalyan Yıldızı Vecino İçin Transfer Hareketi Başlattı
  9. 18:56 Kurtuluş Mahallesi'nde Köpek Saldırısı: Komşuların Yardımıyla Kurtarıldı
  10. 18:52 65 yıllık Türk giyim devi iflasın eşiğinde
  11. 18:51 Sağlıklı Kilo Verme Yöntemleri ve Doğal Kürler: Yaz İçin Hazırlık Başladı!
  12. 18:47 Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı
  13. 18:47 Yıldızların Yol Gösterdiği Gün: Günlük Burç Öngörüleri
  14. 18:46 Morgan Stanley, ilk çeyrekte kârını artırdı; Bank of America ise %18 gerileme yaşadı
  15. 18:46 İsrail ordusu: "Böyle bir saldırıya yanıt vermemek mümkün değil"
  16. 18:41 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı’na yeniden aday oldu
  17. 18:37 Manchester City-Real Madrid maçı ne zaman?
  18. 18:35 Savunma Devleri Su Altı Savaşında Yarışıyor: Manta Ray ve Türk Savunma Projeleri
  19. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  20. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
Ekonomi Haberleri